Ντρατχααρ

Published on 26 Σεπτεμβρίου, 2012 | by Kynoclub

0

Ντράχτααρ

ΟΝΟΜΑ: Deutscher Drehthaariger Vorstehhund (Γερμανικός Σκληρότριχος Δείκτης)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. No 98, Ομάδα 7 (Ευρωπαϊκοί Δείκτες)

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο πολλαπλών καθηκόντων (δείκτης-ιχνηλάτης-θηραματοφόρος)

ΧΡΩΜΑ: Καστανόστικτο ή μαυρόστικτο, με ή χωρίς μπαλώματα και / ή λίγο λευκό στο στήθος

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος 61-68 εκ. (αρσ.)57-64 εκ. (θηλ.)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Σταθερός, δυναμικός, ισορροπημένος, αυθόρμητος και εργατικός σκύλος χωρίς φόβο ή επιθετικότητα αλλά αγωνιστής, πρόθυμος, ακούραστος, ευθύς, τίμιος, σκληροτράχηλος, επίμονος και αποφασιστικός, βαθιά αφοσιωμένος στους οικείους του, τραχύς όταν πρέπει αλλά όχι αδικαιολόγητα βίαιος, με μεγάλα ψυχικά και σωματικά αποθέματα δύναμης, ψυχωμένος και έντονος χαρακτήρας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η συστηματική εκτροφή του σκληρότριχου γερμανικού μπρακ χρονολογείται στα τέλη του περασμένου αιώνα, από το ίδιο πρωταρχικό υλικό του Κόρθαλς, του Κούρτσχααρ (Βαϊμαράνερ) και των Στίχελχααρ και Πούντελπόιντερ. Η επιδίωξη, που ακολούθησε την αρχή του Hegewald («μέσω των επιδόσεων στο μορφολογικό τύπο»), ήταν η κυνοτροφική σταθεροποίηση ενός σκληροτράχηλου κυνηγόσκυλου πολλαπλών καθηκόντων, ικανού για εργασία σε αντίξοες συνθήκες, προικισμένου με ιδιαίτερη αντοχή στο κρύο, τον παγετό, το πυκνό και αγκαθωτό έδαφος καθώς και τις επιθέσεις των θηραμάτων (αρκούδα, αγριόχοιρος κ.λ.π.). Ο Όμιλος για τη φυλή ιδρύθηκε το 1902 αλλά το Ντράχτχααρ έγινε δεκτό για εγγραφή στη γερμανική βίβλο καταγωγής μόλις το 1928. Το πολυτάλαντο σκληρότριχο Ντράχτχααρ σύντομα υποσκέλισε κατά πολύ τους άλλους μπρακ στην πατρίδα του, λόγω της αυτάρκειας και της σιγουριάς που προσέφερε στον κυνηγό. Πραγματικά σκύλος «για όλες τις δουλειές», φερμάρει, ιχνηλατεί, καταδιώκει, επιτίθεται στα αγρίμια που θηρεύονται με καρτέρι, επαναφέρει, κολυμπάει, αναζητά το πληγωμένο θήραμα ως ιχνηλάτης αίματος και πάνω απ’ όλα είναι αξιόπιστος και σίγουρος για τον εαυτό του χωρίς να είναι βαρύς ή δύσθυμος. Έγινε αγαπητός σ’ όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του ’20 και μετά. Παραμένει το πρώτο σε εγγραφές μπρακ στη Γερμανία και έχει πολλούς φίλους στη Βρετανία και στις Η.Π.Α. επίσης, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Ο δυνατός χαρακτήρας του χρειάζεται υπεύθυνη διαπαιδαγώγηση, ιεράρχηση και κοινωνικοποίηση έγκαιρα. Ο ενήλικος σκύλος έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας (αν είναι υγιής και τρέφεται σωστά) που απαιτούν πολλή, καθημερινή και έντονη άσκηση. Το εύστροφο μυαλό του χρειάζεται απασχόληση και ενδιαφέροντα. Η απραξία τον κάνει καταστροφικό ενώ ο έμφυτα αποτραβηγμένος χαρακτήρας του μπορεί να οδηγηθεί στην αντικοινωνικότητα αν ο σκύλος ζει έγκλειστος, δεμένος, απομονωμένος ή παραμελημένος συναισθηματικά. Το τρίχωμα του χρειάζεται κάποιες ειδικευμένες γνώσεις και εποχιακά, μάδημα των νεκρών τριχών.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ στιβαρή, αθλητική, μυώδης φυλή που διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση με καθαρό αέρα,  άσκηση και σωστή διατροφή. Οι γεννήτορες πρέπει να ελέγχονται για ισχιακή δυσπλασία και εντρόπιον. Συνήθως απολαμβάνει αξιοσημείωτη μακροβιότητα και ευτοκία, αν και ορισμένες θηλυκές παρουσιάζουν ορμονικές διαταραχές (που επηρεάζουν το τρίχωμα) οι οποίες πρέπει να ελέγχονται γενετικά.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Έντονα ανθρωποκεντρικός και όχι τόσο «αγελαίος» σκύλος, δεν αποτελεί καλή επιλογή για κατοίκους της πόλης ή του διαμερίσματος. Το φυσικό του περιβάλλον είναι αυτό της εξοχής και μάλιστα του αγροκτήματος, όπου μπορεί να είναι πολλαπλά χρήσιμος: προειδοποιεί για το πλησίασμα αγνώστων στην περιοχή του και είναι αμείλικτος εξολοθρευτής τρωκτικών. Πολύ στοργικός οικογενειακός σκύλος και πολύ τρυφερός με τα παιδιά αν έχει ανατραφεί με αγάπη και υπευθυνότητα. Με άλλα ζώα που πιθανόν να θεωρήσει ως θήραμα, χρειάζεται προσοχή.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ο σκύλος του μοναχικού κυνηγού που αναζητά ένα πολύ δυναμικό σύντροφο για «δύσκολα» κυνήγια στο πυκνό, στο νερό, στο δάσος και στο κρύο του χειμώνα δε χρειάζεται να ψάξει πιο πέρα από το Ντράχτχααρ. Το τραχύ, διπλό, προστατευτικό του τρίχωμα είναι σχεδόν απρόσβλητο από τις κακουχίες και του δίνει μια αξιαγάπητη όψη «αγροίκου» (με καλή καρδιά!). Το χρώμα του είναι συχνότερα καστανό σε συκωτί απόχρωση, ανάμικτο με  άσπρο, ή μαύρο-πολύστικτο. Η  έκφραση των ματιών του είναι σχεδόν ανθρώπινη και ιδιαίτερα ευφυής, θερμή και έντονη, με υψηλή κατανόηση στο πανέτοιμο βλέμμα. Το κρανίο είναι σχεδόν κοντότριχο ενώ η κεφαλή είναι στολισμένη με φρύδια και υπογένειο, το οποίο δεν πρέπει να είναι πολύ μακρύ. Η ουρά συνηθιζόταν να κόβεται (για αποφυγή τραυματισμών στο κυνήγι) αλλά η τάση σήμερα είναι, την πατρίδα του αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, να αφήνεται φυσική. Το θάρρος, η ετοιμότητα, η αποφασιστικότητα, η δίχως όρια πίστη, η αγωνιστικότητα, η αντοχή, η «αρρενωπή» αλλά και ελκυστική ιδιοσυγκρασία του Ντράχτχααρ είναι τα ψυχικά εκείνα χαρίσματα που το έχουν καταξιώσει στις συνειδήσεις των εκλεκτικών. Πάνω απ’ όλα είναι τίμιος και υψηλόφρων σκύλος, που ποτέ δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του ανάρμοστα φερσίματα…

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Αυτό το αξιαγάπητο αγρίμι με το «αγκαθωτό» τρίχωμα και την τραχιά όψη, είναι ένα στοιχείο της φύσης ζυμωμένο από αίσθημα ελευθερίας, κρυστάλλινο χειμωνιάτικο άνεμο και όλα τα βαθιά μυστικά ενός μελανοπράσινου γερμανικού δάσους: δεν είναι για τους ανίδεους, τους επιπόλαιους και τους αδιάφορους, γιατί κάτω από τα αυστηρά του φρύδια  κρύβεται ένα ερευνητικό πνεύμα που αναζητά να αφοσιωθεί με πάθος και στο σκληρό του σώμα χτυπά μια θερμή, γενναία, μεγάλη καρδιά που αντιπαθεί την ψυχική μιζέρια και τη μικρότητα…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας