σεγκτουτζιο (κοντοτριχο)

Published on September 26th, 2012 | by Kynoclub

0

Σεγκούτζιο (κοντότριχο)

 

ΟΝΟΜΑ: Segugio Italiano (a pelo raso)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Ιταλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. Νο 337, Ομάδα 6 (Ιχνηλάτες), τομέας 2 (μέσου μεγέθους)

ΜΕΓΕΘΟΣ: 48-58 εκ., 18-28 κιλά.

ΧΡΩΜΑ: Κοκκινωπό ή μαύρο-πύρινο, με ή χωρίς λευκά σημάδια

ΕΙΔΟΣ: Λαγόσκυλο, αγριοχοιροθήρας

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ευπροσάρμοστος ιχνηλάτης, ανθεκτικός, εξαιρετικά πρόθυμος, εργάζεται μόνος ή σε αγέλη. Δυνατό αλλά όχι «εύφλεκτο» ταμπεραμέντο, αριστοκρατικός και διακριτικός εκτός κυνηγίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Απόγονος των πρωτόγονων ιχνηλατών της αρχαίας Αιγύπτου και της Ελλάδας. Τα κρεμαστά αυτιά του είναι αδιάψευστοι μάρτυρες μακράς παρουσίας δίπλα στον άνθρωπο και «καλλιεργημένης» αναπαραγωγής. Σκύλοι με ίδιο τύπο και μορφή απεικονίζονται να συντροφεύουν τη Diana, Ρωμαϊκή θεά του κυνηγίου, στα μουσεία της Νεαπόλεως και του Βατικανού. Το κάστρο του Borso D’ Este (1600) υπάρχει πίνακας που αναπαριστά ήδη τον ιδανικό εκπρόσωπο της φυλής που είναι απαράλλακτος έκτοτε.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Προσεκτική ανατροφή και δίαιτα στη νεότητα του, σωστή καθοδήγηση του ιχνηλατικού του ενστίκτου, έλεγχος και ασφαλές περιβάλλον γιατί παρασύρεται από τις οσμές και μπορεί να το σκάσει και να περιπλανηθεί για ώρες ή να αντιμετωπίσει κινδύνους από αυτοκίνητα κ.λ.π. Χώρος και άσκηση για τον ενήλικο, συντροφιά γιατί είναι αγελαίο ζώο.

ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετική αν δίνεται προσοχή στη διατροφή, το συχνό καθαρισμό των αυτιών του και το δέρμα του που είναι λεπτό και τραυματίζεται εύκολα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Αθλητικοί κυνόφιλοι με εμπειρία σε ιχνηλάτες που ξέρουν να τους φερθούν ανάλογα. Σκύλος πολύ ευγενικός και τρυφερός, εξαιρετικός σύντροφος οικογενείας και των παιδιών, μπορεί να ζήσει παντού και είναι ιδανικά προσαρμοσμένος στο μεσογειακό κλίμα και έδαφος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Επίμονος ιχνηλάτης με εκπληκτική μύτη και πανέμορφη, γλυκόηχη φωνή, την οποία (ευτυχώς!) σπάνια χρησιμοποιεί εκτός κυνηγίου. Γλυκειά και ευγενική έκφραση, αριστοκρατική και διακεκριμένη εμφάνιση, πολύ αρμονική συνολική εικόνα. Κεφάλι λεπτοσμιλεμένο, μακρύ και εντυπωσιακό, αυτιά μακριά, κρεμαστά και λεπτά, σώμα δυνατό, ευανάλογο και κομψό, λεπτή σα μαστίγιο ουρά, τρίχωμα κοντό που κάνει την περιποίηση εύκολη, ελκυστικά χρώματα, αθλητικός και «χυτός» στις γραμμές του σκύλος με ωραία κίνηση. Αναλογίες σώματος τετράγωνες, κρανίο-προσωπικοί άξονες αποκλίνοντες, μεσόμορφος, λεπτόκορμος, μυώδης, μαύρη χρωστική βλεννογόνων, λεπτό δέρμα, λείο τρίχωμα είναι ύψιστα χαρακτηριστικά τύπου. Σκύλος ευγενής, εξειδικευμένος ιχνηλάτης, γενναίος και πρόθυμος για εργασία, απαιτεί σεβασμό και κατάλληλη μεταχείριση.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Ελλιπής κοινωνικοποίηση, περιορισμός, σωματική τιμωρία. Το Σεγκούτζιο πρέπει να ασκείται αρκετά και να έχει την ευκαιρία να εκφράζει  το ιχνηλατικό του ένστικτο με ασφάλεια χωρίς ν’ αφήνεται σε συνθήκες άσκοπης περιπλάνησης ή εγκλεισμού ή περνώντας μεγάλα διαστήματα δεμένος, γιατί είναι σκύλος ευφυής και ευαίσθητος.


About the AuthorBack to Top ↑
  • Video της εβδομάδας