βιζσλα

Published on 26 Σεπτεμβρίου, 2012 | by Kynoclub

0

Βίζσλα

ΟΝΟΜΑ: Ουγγρικός Βίζσλα Κοντότριχος (Drotzpu Magyar Vizsla)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Ουγγαρία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 239 β. Δείκτης. Ομάδα 7.

ΧΡΩΜΑ: Πυρόχρυσο μονόχρωμο

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος 56-61 εκ. Βάρος 22-28 κ.

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο (δείκτης) & σύντροφος

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ευγενής, ευφυής, αφοσιωμένος, ήπιος, πολύ εκπαιδεύσιμος, με προστατευτικό ένστικο και αγάπη για την οικογένεια και τα παιδιά, συναισθηματικός και τρυφερός με τους οικείους του.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η εθνική φυλή των Μαγυάρων έχει ρίζες που χάνονται στην αρχαιότητα. Το Βίζσλα εξελίχθηκε στις πεδιάδες της Ουγγαρίας όπου αφθονεί το φτερωτό θήραμα, ο λαγός και τα υδρόβια και τα πολυσχιδή του ταλέντα κάποτε περιλάμβαναν τα αυλικά κυνήγια με γεράκια. Φτάνοντας σε σημείο εξαφάνισης με τους ευρωπαϊκούς πολέμους, αναβίωσε χάρη στα δείγματα που βρήκαν καταφύγιο στην Αυστρία το 1945. Η σκληρότριχη ποικιλία ίσως οφείλεται σε αταβιστικά φαινόμενα και προσμίξεις με ομοειδείς κεντροευρωπαϊκές φυλές.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Το Βίζσλα ευδοκιμεί κατ΄εξοχήν στο οικογενειακό περιβάλλον και είναι έντονα “οικιακός” σκύλος. Η προθυμία του για εργασία πολλών καθηκόντων τον κάνουν απολαυστικό σύντροφο αλλά χρειάζεται άσκηση και ελευθερία. Αγαπά το νερό και συμβιώνει εύκολα μ΄άλλα ζώα. Ευγενική, ήπια φύση, είναι ιδιαίτερα καθαρό και προσεκτικό στο σπίτι.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή. Αθλητικό, ανθεκτικό σκυλί με μικρές απαιτήσεις αν διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Πολύ σπάνια, αιματολογικά προβλήματα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Οικογένεια με αθλητικά ενδιαφέροντα και παιδιά που μπορεί να προσφέρει στο Βίζσλα το χρόνο, τα ερεθίσματα, την άσκηση (σε φυσικό περιβάλλον) και την συντροφικότητα που έχει ανάγκη η φυλή.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ευεξία, δύναμη, μεγάλη εργατικότητα και αθλητικότητα, έντονη αφοσίωση, φιλική διάθεση, εκπαιδεύσιμος, ευγενικός, υπάκουος χαρακτήρας. Μεγάλη αγάπη για το νερό, πολυσχιδείς κυνηγετικές ικανότητες (δείκτης – θηραματοφόρος), ευελιξία, σπουδαία μύτη.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Δεν ταιριάζει σ΄όσους θέλουν ένα σκυλί “μόνο για το κυνήγι”, ούτε για τους κυνηγούς που προτιμούν τα σκυλιά μεγάλης έρευνας. Το Βίζσλα είναι αριστοκρατικός, τρυφερός σύντροφος που αποδίδει στην εργασία τόσο περισσότερο, όσο στενότερη είναι η σχέση του με τον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του. Δουλεύει κοντά στον κυνηγό και η θέση του είναι μέσα στο σπίτι, όπου η συμπεριφορά του είναι άψογη. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε χώρο και χρόνο, ιδιαίτερα στους μήνες της νεότητάς του.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας