νησιωτικη περδικα

Published on 29 Σεπτεμβρίου, 2012 | by Kynoclub

0

Νησιώτικη πέρδικα – Alectoris chuκar

 

Διαστάσεις  Μήκος σώματος: 32 – 34 cm

Άνοιγμα φτερών:  47 – 52 cm

Βάρος αρσενικού:  504 – 595 gr (Λήμνος, Λέσβος), 460 – 562 gr (λοιπά νησιά Αιγαίου, Θράκη)

Βάρος θηλυκού:  460 – 562 gr (Λήμνος, Λέσβος), 365 – 520 gr (λοιπά νησιά Αιγαίου , Θράκη)

Γνωρίσματα

Στη νησιώτικη πέρδικα δεν υπάρχει μαύρος χαλινός γύρω από τη βάση του ράμφους ενώ οι λωρίδες στα πλάγια της κοιλιάς της είναι φαρδιές και συνήθως λιγότερες από 10. Η λευκή λωρίδα που περνάει πάνω από το μάτι δεν συνεχίζει μπροστά στο μέτωπο και η περιοχή γύρω από το αυτί έχει χρώμα καφέ. Επίσης χαρακτηριστικό της είναι η ασάφεια των ορίων της μαύρης λωρίδας γύρω από το λαιμό και το μπεζ (λερωμένο λευκό) χρώμα του λαιμού.

Γεωγραφική εξάπλωση

Ζει στην ανατολική και κεντρική Ασία, στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη. Έχει εισαχθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ενδιαίτημα  – αναπαραγωγή

Είδος επιδημητικό. Ζει σε κοπάδια όλο το χρόνο, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής. Αναπαράγεται σε ανοιχτά, βραχώδη, μεσογειακά περιβάλλοντα. Φωλιάζει στο έδαφος  σε μια κοιλότητα που κατασκευάζει το θηλυκό και τη στρώνει με ξερά χόρτα. Η φωλιά συνήθως βρίσκεται ενδιάμεσα ή κάτω από πέτρες για να προφυλάσσεται από άρπαγες και άσχημες καιρικές συνθήκες. Γεννά μία φορά το χρόνο 8-15 αβγά που έχουν χρώμα κρεμ  με κοκκινοκαφέ κηλίδες. Επωάζονται από το θηλυκό για 22-24 μέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα (σύγχρονη εκκόλαψη). Οι νεοσσοί αμέσως μετά την εκκόλαψη είναι ικανοί να βαδίσουν και απομακρύνονται από την φωλιά, ενώ μπορούν  να κάνουν μικρές πτήσεις σε ηλικία 7 – 10 ημερών. Την φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνει το θηλυκό. Η σωματική τους διάπλαση ολοκληρώνεται σε ηλικία 7 εβδομάδων. Αν καταστραφεί νωρίς η φωλιά τότε το θηλυκό κατασκευάζει άλλη.

Τροφή

Τα ενήλικα τρέφονται με διάφορους σπόρους είτε από αγριόχορτα είτε από καλλιεργούμενα φυτά, ενώ οι νεοσσοί χρειάζονται να καταναλώσουν έντομα, δηλ. τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες, που είναι απαραίτητη για τη σωματική τους ανάπτυξη.

Κυνήγι

Την αναζητούμε με σκύλο δείκτη στις περιοχές που υπάρχουν φυσικοί πληθυσμοί αλλά και στις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές όπου έχει εισαχθεί. Στην Θράκη ζει σε ενδιαιτήματα που μοιάζουν με αυτά που προτιμά και η ορεινή πέρδικα.  Για το κυνήγι της χρησιμοποιούνται φυσίγγια με σκάγια Νο 6 – 7.

Tags: , , , , ,


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας