ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ (Γερμανικος Κοντοτριχος Δεικτης)

Published on 29 Οκτωβρίου, 2012 | by Kynoclub

0

Κούρτσχααρ (Γερμανικός Κοντότριχος Δείκτης)

ΟΝΟΜΑ: Deutscher Kurzhaariger Vorstehhund

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 119, Ομάδα 7 (Ευρωπαϊκοί δείκτες τύπου Μπρακ)

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο πολλαπλών καθηκόντων (υπόδειξης, ιχνηλασίας, θηραματοφόρας)

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος αρσενικών: 62-66 εκ. θηλυκών 58-63 εκ.

ΧΡΩΜΑ: Καστανό-συκωτί, μονόχρωμο ή ανάμικτο με λευκό (στικτό), ή μαύρο στις ίδιες παραλλαγές.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Έξυπνος ζωηρός, με ισόρροπη διάθεση, υπάκουος, εργατικός, πιστός σκύλος. Εξαιρετικά πρόθυμος εργάτης με πολυσχιδείς ικανότητες, γενναίος και αγωνιστικός, εφευρετικός και επιμελής στην έρευνα, επίμονος, και με μεγάλα ψυχικά αποθέματα αντοχής.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η φυλή πήρε τη σημερινή μορφή της γύρω στις αρχές του αιώνα μας. Προηγήθηκαν αναμίξεις του πολύμορφου υλικού των γερμανικών σκύλων «παντός κυνηγίου» με ισπανικού δείκτες και ιχνηλάτες αίματος.

Τα βαριά πρωτότυπα  εξευγενίστηκαν γύρω στα τέλη του 1800 με τη βοήθεια του αγγλικού Πόιντερ, ενώ διατηρήθηκε το στιβαρό σώμα και ένα κεφάλι με έντονες τις ιχνηλατικές καταβολές του και συγχρόνως έντονη φυλετική «μπρακοειδή» σφραγίδα. Το Μπρακ της Βαϊμάρης δάνεισε αρκετά στοιχεία του στη νέα φυλή, που άρχισε να καταγράφεται επίσημα στα γερμανικά γενεαλογικά αρχεία το 1872. Παρότι δεν υποσκέλισε ποτέ εντελώς το σκληρότριχο δείκτη (Ντράχτχααρ) το Κούρτσχααρ έχει πια παντού μόνο φίλους χάρη στην πολυπραγμοσύνη και την ευκολία με την οποία προσαρμόζεται σε κάθε τύπο εδάφους και θήραμα, από το ορτύκι μέχρι τον αγριόχοιρο.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Ανθεκτικός και σκληρός σε κατασκευή, με δυνατό έως πείσμονα χαρακτήρα, το Κούρτσχααρ χρειάζεται προσεκτική αγωγή από τη «φωλιά» και ιδιαίτερα στους μήνες της νεότητας του, όπου μπορεί να φανεί απείθαρχος και πεισματάρης. Απαιτεί ιεράρχηση και σαφή όρια, ενώ τείνει να γίνει «αποκλειστικός» και ν’ αφοσιωθεί ολόψυχα σ’ ένα μόνο άτομο. Επειδή μπορεί να βγει στο κυνήγι αρκετά νωρίς, πρέπει να προετοιμάζεται σωματικά και διανοητικά με αρκετές ευκαιρίες ελευθερίας υπό έλεγχο – στη φύση καθώς και στην επαφή του με το νερό.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή αν προσεχθεί το στάδιο της ανάπτυξης, με ποιοτική διατροφή. Είναι λαίμαργος και πρέπει να διατηρείται σε καλή μυϊκή κατάσταση με κολύμπι και καθημερινό τρέξιμο. Καρδιοπάθειες, λυμφοσάρκωμα, ισχιακή δυσπλασία και οφθαλμικές παθήσεις είναι τομείς που χρειάζονται προληπτικό έλεγχο. Μέσο προς υψηλό όριο ζωής και καλή γονιμότητα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Όσοι αναζητούν το «ολοκληρωμένο Κυνηγόσκυλο» θα μείνουν ευχαριστημένοι με το Κούρτσχααρ  – που φερμάρει, ιχνηλατεί, θηραματοφορεί  και αποδίδει εξ’ ίσου στο φτερωτό και το τριχωτό θήραμα, τη στεριά και το νερό και «μαθαίνει μόνο του να κυνηγά» χωρίς να απαιτεί τεράστιες εκπαιδευτικές γνώσεις. Τα περισσότερα τα αναλαμβάνει το ένστικτο αλλά ο άνθρωπος πρέπει να είναι εκεί για να προλαβαίνει πριν τα λάθη γίνουν κακές συνήθειες. Πάντως πρέπει να έχει κανείς εμπειρία από κυριαρχικούς σκύλους γιατί το Κούρτσχααρ μπορεί -αν αφεθεί ανεξέλεγκτο ή δεν ξέρει με σαφήνεια ποιος είναι ο αρχηγός- να γίνει τραχύ. Έμφυτα προστατευτικός, είναι ικανός φύλακας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ρωμαλέος, μεσόμορφος, δυνατός, με ισχυρό και συνάμα ευγενικό κεφάλι, κρεμαστά αυτιά που δεν πρέπει να φτάνουν στην υπερβολή, ευρύ θώρακα, καλές και συμπαγείς αναλογίες, ισόρροπες γωνιώσεις και μέτρια κομμένη ουρά, το τρίχωμα του είναι κοντό, διπλό και παντός καιρού σε χαρακτηριστικά χρώματα. Ισόρροπα φτιαγμένος για ταχύτητα και αντοχή, είναι ακούραστος καλπαστής με προικισμένη μύτη και ακατάβλητη αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα καλός στα ημιορεινά και προσανατολισμένος να δουλεύει στην ακτίνα δράσης του κυνηγού, εργάζεται καλύτερα μόνος και διαθέτει πρωτοβουλία, ενώ δεν έχει ξεχάσει το ταλέντο του να συνεργάζεται με γεράκια ή ν’ ακολουθεί το ίχνος του χτυπημένου θηράματος.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Αν προσέχει  η εριστικότητα των κυρίαρχων αρσενικών με σαφή πειθαρχία αλλά χωρίς σκληρότητα, το Κούρτσχααρ είναι ένας ικανότατος, πολυτάλαντος και εξαιρετικά δεκτικός στην καθοδήγηση σκύλος, αρκεί να έχει άφθονες ευκαιρίες για σωματική εκτόνωση και ενδιαφέροντα ώστε να μην γίνει δύστροπος, ζηλόφθονος, κτητικός και απείθαρχος.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας