ειπαν

Published on 29 Οκτωβρίου, 2012 | by Kynoclub

0

Οι …άχρηστοι κριτές!

Αθανάσιος Γκόπης (Διεθνής Κριτής και Κυνολόγος όπως υπογράφει) Έγραψε μεταξύ άλλων απαντώντας στην επιστολή του κ Βαβουράκη.

‘’Ως προς τους χαρακτηρισμούς που απένειμα:
Ο Εθνικός Τύπος (στάνταρ) του Ελληνικού Ιχνηλάτη, διεθνώς αναγνωρισμένος και που ισχύει έκτοτε χωρίς καμία τροποποίηση, ορίζει ότι το μήκος του ρύγχους είναι ίσο ή λίγο μεγαλύτερο του μήκους του κρανίου. Η σχέση αυτή ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχει στα σκυλιά που παίρνουν μέρος στις εκθέσεις. Αυτό διαπιστώθηκε ομοίως και σε όλα τα σκυλιά που αναγνωρίσθηκαν και εγγράφηκαν στο Ελληνικό Βιβλίο Αναγνωρισμένων (Ε.Β.Α.) του Κ.Ο.Ε.
Αντίθετα ο Ελληνικός Ιχνηλάτης στο σύνολο των υπαρχόντων αυτή την στιγμή εγγεγραμμένων ζώων παρουσιάζει ρύγχος μικρότερο του κρανίου και μάλιστα σε σχέση 8-8,5 προς 10, δηλαδή σε ένα κεφάλι ολικού μήκους 22 εκ. το ρύγχος δεν είναι 11 εκ. και 11 εκ. το κρανίο, αλλά το ρύγχος είναι 9-10 εκ. και το κρανίο 11-12 εκ. Στο τέλος του εθνικού τύπου η βαθμολογική κλίμακα των διαφόρων σωματικών στοιχείων ορίζει για το κεφάλι (κρανίο και ρύγχος) 15 βαθμούς. Αυτό φυσικά για ένα κεφάλι με την σωστή σχέση. Αντίθετα ένα κεφάλι με αντίθετη σχέση εάν η βαθμολογία αυτή δεν μηδενίζεται, λογικά οπωσδήποτε μειώνεται σημαντικά.
Εξ’ αυτού του σοβαρού ελαττώματος σε συνδυασμό και με κάποια άλλα μικρότερης σημασίας η συνολική βαθμολογία πέφτει κάτω των 90 βαθμών και ως εκ τούτου ο χαρακτηρισμός που μπορεί να δοθεί είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ μάξιμουμ και αυτό στην περίπτωση που άλλα ελαττώματα δεν μειώνουν ακόμη περισσότερο το σύνολο της βαθμολογίας.
Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα μερικά σκυλιά έχουν λάβει σε διάφορες εκθέσεις τον χαρακτηρισμό εξαίρετος ακόμη και E.A.C. τόσο από ξένους όσο και κάποιους έλληνες κριτές. Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να επισημάνω α) ότι ο Εθνικός Τύπος ως έχει και παραμένει κρατάει τα σκυλιά εγκλωβισμένα και αιχμάλωτα σε έναν τύπο κεφαλιού που δεν υπάρχει. Άλλο κεφάλι ορίζει το στάνταρ και άλλο κεφάλι έχουν οι Ελληνικοί Ιχνηλάτες. Δεν πρόκειται απλά και μόνον για την έλλειψη δυνατότητας να ανεβούν στο χαρακτηρισμό αλλά για ένα πολύ σημαντικό κυνολογικό θέμα που αφορά στην μορφολογία του σκύλου και όσο παραμένει το πρόβλημα αυτό άλυτο τόσο ο σκύλος δεν μπορεί να βελτιωθεί τουλάχιστον ως προς το κεφάλι.
Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα ο Ο.Φ.Ε.Ι. να το αντιμετωπίσει και να προχωρήσει σε μια τροποποίηση του εθνικού τύπου με γνωστές και νόμιμες (έγκυρες) διαδικασίες μέσω Κ.Ο.Ε. και F.C.I. Άλλο το γραπτό κείμενο του στάνταρ όπως συντάχθηκε αρχικά και άλλο η ζώσα πραγματικότητα δηλ. τα ίδια τα σκυλιά όπως εμφανίζονται.
β) Οι κριτές όταν κρίνουν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τα ισχύοντα διεθνή στάνταρ των φυλών που κρίνουν. Είναι μια υποχρέωση που πηγάζει από όλους τους κανονισμούς και μάλιστα και με πειθαρχικές ευθύνες σε περιπτώσεις παράβασης.
Η απονομή του χαρακτηρισμού ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ με βάση τον Εθνικό Τύπο, πιστεύω ότι δεν αποτελεί σωστή και αντικειμενική κρίση αλλά αξιολόγηση λανθασμένη που οφείλεται σε διάφορους λόγους που δεν αφορούν εμένα προσωπικά. Είναι θέμα που αφορά τους διοργανωτές και κυρίως το κυνολογικό όργανο της χώρας. Το γιατί κάποιοι κριτές προσφέρουν “αφειδώς” τα ΕΞΑΙΡΕΤΑ και τα C.A.C. το ξέρουν μόνον οι ίδιοι αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι κάνουν κακό στην φυλή….αφού βραβεύουν και αναδεικνύουν σκυλιά που δεν ανταποκρίνονται στον εθνικό τους τύπο. Οι ιδιοκτήτες-εκθέτες αποπροσανατολίζονται και δεν ξέρουν τελικά ποιόν και τι να πιστέψουν και οι εκτροφείς δεν μπορούν να ακολουθήσουν πορεία βελτίωσης της φυλής!’’

Σχόλιο: Να αφαιρεθούν τα …πτυχία από όλους τους άλλους κριτές ακόμα και από τον αείμνηστο Μπασουράκο (συντάκτη του προτύπου) που πριν από 50 χρόνια είχε χαρακτηρίσει ‘’Εξαίρετους’’ τον Ελληνικούς Ιχνηλάτες ‘’Δουξ’’ και ‘’Ιρμα’’ του Νικηφόρου Σώκου ενώ ο μπαγάσας τους είχε αποδώσει και CAC.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας