αγωνες

Published on 26 Μαρτίου, 2013 | by Kynoclub

0

Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα!

O Xρήστος Κανίδης λύνει τον Azor που ήταν ο μοναδικός ελληνικός σκύλος που μπήκε στη βαθμολογία δυο φορές. Στο Πανευρωπαϊκό των Σέττερ Μεγάλης Ερευνας και στο Κύπελλο Ευρώπης.

κείμενο φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ηταν πραγματικά μια… πανδαισία! Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να περιγράψει τους αγώνες που διοργάνωσαν ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδος και ο Ομιλος Πόιντερ – Σέττερ στον Νομό Θεσσαλονίκης, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Συμμετείχαν συνολικά 15 χώρες, σε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε:

  • το τρόπαιο «Μέγας Αλέξανδρος»
  • τα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Μεγάλης Ερευνας και Ερευνας Κυνηγίου για Πόιντερ και Αγγλικά Σέττερ
  • τον αγώνα των «Εξαιρέτων» και
  • το Κύπελλο Ευρώπης.

Ολη η αφρόκρεμα της Ευρώπης στα Πόιντερ και στα Αγγλικά Σέττερ ήταν εκεί, τιμώντας τη χώρα μας που οργανωτικά μπορεί να μην αρίστευσε, όμως δεν τα πήγε και άσχημα…

Ενα φιλί στον Στέφανο Τζιράντολα από τη σύζυγό του ύστερα από ακόμη μία πετυχημένη παρουσία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα δημιούργησαν οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, που μετέτρεψαν τα τερέν σε έναν απέραντο λασπότοπο, δυσκολεύοντας αφάνταστα διοργανωτές, κυναγωγούς και κριτές.

Η επάρκεια σε πεδινές πέρδικες ήταν για μια ακόμα φορά ιδανική, με μια κατανομή που έδινε ευκαιρίες σχεδόν σε όλους τους σκύλους!

Τα ελληνικά σκυλιά τα πήγαν πολύ καλά, αν και στις κρίσιμες μάχες είχαν -για μία ακόμα φορά- ατυχίες, ενώ παράλληλα είχαν να αντιμετωπίσουν και το… «αλληθώρισμα» των Ιταλών (και φιλοϊταλών) κριτών προς τα ιταλικά σκυλιά, αλλά και τις… ζαβολιές των Ιταλών κυναγωγών.

Οι Ιταλοί κυναγωγοί στελέχωναν… και τις ομάδες της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Λιθουανίας, της Σερβίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας, οπότε είχαμε με λίγα λόγια… Ιταλία εναντίον όλων!

Οχι ότι δεν αξίζουν οι ιταλικοί σκύλοι και οι Ιταλοί κυναγωγοί, όμως μερικές φορές είχαμε την εντύπωση ότι το παιχνίδι ήταν εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένο.

Η Εθνική ομάδα των αγγλικών Σέττερ στην Ερευνα Κυνηγίου. Στο μέσο η αναπληρωματική πρωταθλήτρια Ευρώπης Cima με τον κυναγωγό της Αγγελο Γονιδάκη.

Η συγκομιδή…
Ο γράφων παρακολούθησε τους αγώνες της Μεγάλης Ερευνας και έζησε από κοντά τον αγώνα που έδωσαν ο Θοδωρής Μαυρίδης, ο Χρήστος Ραπακούλιας, ο Γιάννης Παυλίδης, ο Χρήστος Κανίδης, ο Τάκης Λιάσκος ή ο Στέλιος Αποστολάκος, απέναντι στους Ιταλούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κυναγωγούς…

Η συγκομιδή μας δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη, αν και θα μπορούσαμε να έχουμε κατακτήσει τόσο το Κύπελλο Ευρώπης όσο και τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης με τον Galeniko (που τελικά αναδείχτηκε αναπληρωματικός Πρωταθλητής)!

Galeniko of Mathiopoulos με τον κυναγωγό Θοδωρή Μαυρίδη και τον εκτροφέα και ιδιοκτήτη Γιάννη Μαθιόπουλο.

Το ίδιο ισχύει και για την Cima Sirtouf του Μιχάλη Κλωνάρη, που με κυναγωγό τον Αγγελο Γονιδάκη κατέκτησε τον τίτλο της Αναπληρωματικής Πρωταθλήτριας στα θηλυκά Αγγλικά Σέττερ της Ερευνας Κυνηγίου. Και οι δύο αυτοί σκύλοι άξιζαν την πρώτη θέση, όμως, είτε οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις των κριτών είτε… οι «ζαβολιές» των αντιπάλων, τους άφησαν με τη γλυκόπικρη γεύση του δεύτερου στην κατάταξη.

Στις ελληνικές επιτυχίες καταγράφονται επίσης, η κατάκτηση του τροπαίου «Μέγας Αλέξανδρος» από τη Rapakoulia’s G Kirki του Μανώλη Φανουράκη (με κυναγωγό τον Χρήστο Ραπακούλια), όπως και η κατάκτηση του τροπαίου των «Εξαίρετων» με τον Alexandro του Βασίλη Σακαντάνη (με κυναγωγό τον Paris /Εschini).

 ΟΣΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑΜΕ

  • Ακόμα… και 6 τερέν χρειάστηκαν για να χωρέσουν όλοι οι σκύλοι που συμμετείχαν στους αγώνες, οι οποίοι προηγήθηκαν των πρωταθλημάτων.
  • Ολα αυτά τα τερέν «απλώθηκαν» από την Επανομή και τη Μεσήμβρια μέχρι τις Σέρρες και τη Λητή, ενώ οι κριτές για το σύνολο των αγώνων έφτασαν σχεδόν τους τριάντα!
  • Ταλαιπωρία και προβλήματα δημιούργησε το «σπάσιμο» των επίσημων τελετών (παρουσιάσεις ομάδων, τελετές απονομής κ.λπ.) σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία, που απείχαν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα.
  • Με μεγάλους χώρους αλλά «παρακμιακό» το ξενοδοχείο Lions, που επέλεξαν οι διοικήσεις των ΚΟΕ και ΟΚΑΔΕ για τη λειτουργία της γραμματείας και τη διαμονή των κριτών και των ξένων ομάδων…
  • Είναι απαράδεκτο και ενδεικτικό της επαγγελματικής ανεπάρκειας, το γεγονός ότι το εν λόγω ξενοδοχείο δεν δεχόταν πιστωτικές κάρτες! Οι ξένοι δεν πίστευαν στα μάτια τους και έψαχναν ATM για να σηκώσουν χρήματα.
  • Το Πόιντερ Dila dei Dipinti που είχε επιλεγεί για την Εθνική Ομάδα της Ιταλίας με κυναγωγό τον Graziano Forti, χάθηκε στη Λητή τρεις μέρες πριν από τα Πρωταθλήματα (και έτσι αντικαταστάθηκε από άλλον σκύλο).
  • Οχι μόνο δεν είδαν πουλιά, αλλά ούτε καν πιστολιά δεν άκουσαν οι Ελληνες θεατές που βρίσκονταν πολύ κοντά, όταν ο Εrnesto Pezzota πήρε τον πόντο που τελικά του έδωσε τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης με τον Flok Della Vertematese !
  • Κι όμως, έτσι… έπεσε ο Galliniko των Μαθιόπουλου-Μαυρίδη στη δεύτερη θέση του αναπληρωματικού Πρωταθλητή. Προφανώς… θα είδαν πουλιά και θα άκουσαν πιστολιά οι κριτές!
  • Ο ίδιος ο Ernesto Pezzotta μιλούσε φανερά δυσαρεστημένος για κυνοφιλία… της πολιτικής(!), όταν έχασε στο μπαράζ των Σέττερ τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης, από τον G. Baldoni.
  • Ο Psiharis Ventus Tuko, όταν έτρεξε για να καλύψει υπόλοιπο χρόνου, και ενώ έφυγαν πέρδικες πίσω από τους κριτές, έριξε ένα κλαφουνητό που θα το ζήλευε και ο καλύτερος… γκέκας. Ολα αυτά μπροστά στον κριτή Θόδωρο Μαγουλά, που έκανε το… κορόιδο και δεν σφύριξε το… φάλτσο.
  • Ο κεντρικός κριτής Sormaz Dule από τη Σερβία -που άκουσε και είδε ξεκάθαρα τη φάση- καμώθηκε πως δεν κατάλαβε τίποτα, σε μια επίδειξη ευγένειας και… αλτρουισμού απέναντι στον Ελληνα συνάδελφό του.
  • Στη συνέχεια όμως, ο Σέρβος κεντρικός κριτής έκανε… «όργια», καλώντας σε απανωτές επανακκλήσεις μέχρι να πέσει το σκοτάδι, όλους σχεδόν τους Ιταλούς. Και όλα αυτά χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν από τους ακριανούς κριτές.
  • Συμβαίνουν και αυτά: ο krol, το Πόιντερ που παρουσίασε ο Παναγιώτης Μανωλάκης, έπιασε… στον αέρα μια πέρδικα που φερμάριζε ο συνδιαγωνιζόμενός του! Και στη συνέχεια την άφησε κάτω, για να απορτάρει μια ακόμα που προσέκρουσε στα συρματοπλέγματα!
  • Τον πατέρα του έχασε εν μέσω των αγώνων ο Δημήτρης Γκουζούνας, μέλος της διοίκησης του ΟΚΑΔΕ, που αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα. Δημήτρη συλλυπητήρια…
  • Οχι μόνο οι Ιταλοί αλλά και οι Ελληνες κυναγωγοί κάνουν διεθνή «καριέρα», παρουσιάζοντας σκύλους για λογαριασμό άλλων χωρών. Ο Στέλιος Αποστολάκος για τη Γερμανία, ο Παναγιώτης Κοσμάς για τη Σερβία και οι Χρήστος Κανίδης και Γιάννης Βάρσος για την Τουρκία…
  • Πέρα από πικρίες και απογοητεύσεις, αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους προσπάθησαν για να βγουν εις πέρας οι αγώνες.
  • Οπως συγχαρητήρια αξίζουν στους αφανείς ήρωες, που είναι οι ιδιοκτήτες που κρατάνε ζωντανή την ελληνική αγωνιστική κυνοφιλία. (και ας μη σκέφτηκε κανείς να τους απονείμει μια τιμητική πλακέτα, όταν γίνονταν οι απονομές).
  • Ούτε για μια φωτογραφία δεν κάλεσαν τον Γιάννη Μαθιόπουλο και τον Μιχάλη Κλωνάρη, όταν γίνονταν οι απονομές στην Cima και τον Galliniko. Κρίμα…

Εθνικές Ομάδες Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων – Ελλάδα 2013

ΟΜΑΔA ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΣΕΤΤΕΡ

 1. AZOR OD RACE, Κανίδης Χρ.

2. CIELLO SIRTΟUF, Στακτοπούλου/Μαυρίδης

3. BESINO’S PANTHOS, Οικονομίδης/Μαυρίδης

4. RAPAKOULIA’S KIRKI, Φανουράκης/Ραπακούλιας

5. FUEGO, Δογιάκης/ Baldoni 6. ILIO PEANIA’S, Ζαδές-Βυθούλκας/Μαυρίδης 7. KAVADIA’S MARKOS, Καββαδίας/Simeons

ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΣΕΤΤΕΡ

1. CIAO SIRTOUF, Φουτρής/Παυλίδης 2. CIMA SIRTOUF, Μιαούδης-Κλωνάρης/Γονιδάκης 3. RADENTIS AMBO, Παρασκευαΐδης/Κανίδης 4. RADENTIS NEMO, Κάτσαρης/Γονιδάκης 5. CUMANO, Φανουράκης/Κανίδης 6. ZURDO, Γκούφας-Κοτζιάς/Λιάσκος 7. CALDERA’S KOUMAN, Πέτσης/Ηλίας

ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΪΝΤΕΡ

1. TAYGETOS OF MATHIOPOULOS, Μαυρίδης

2. GALENIKO OF MATHIOPOULOS, Μαυρίδης

3. PSIHARIS TUKO, Αβραμίδης/Αποστολάκος

4. JOBY, Σπυρίδης/Λιάσκος 5. AKERIENSIS MAIKOL, Παπάζογλου/Παυλίδης

6. CROLL, Γκιοχαλάς-Πάνος/ Μανωλάκης

7. RAPAKOULIA’S GORGOS, Σπηλιώπουλος/Ραπακούλιας

ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΠΟΪΝΤΕΡ

1. WIN VON DER POSTSCHWAIGE, Λέων/Μαυρίδης

2. SHERPA, Καραστάθης/Γιάππος

3. URSINA V.D. POSTSCHWAIGE, Γκεσούλης/Κοσμάς

4. HUGO, Σακαντάνης/Γονιδάκης

5. ASTRAHAN DEL DUDA, Κλωνάρης/Γονιδάκης

6. GOTTO DI TSOTO, Τσοτόπουλος

7. ROL DE LA PALMOSA, Βουτσελάς/Γονιδάκης

ΟΜΑΔA ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ

1. AZOR OD RACE, Κανίδης Χρ.

2. CIELLO SIRTΟUF, Στακτοπούλου/Μαυρίδης

3. BESINO’S PANTHOS, Οικονομίδης/Μαυρίδης

4. Quark Σακαντάνης /Εschini

Αναπληρωματικός: Eolos di Kapatos Χρηστου/ Αποστολάκος


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας