κτηνιατρικα

Published on 10 Ιουνίου, 2013 | by Kynoclub

0

Κίνδυνοι… εποχής!

Η εποχιακή αλλαγή, που συνοδεύεται από βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας και αύξησης της σχετικής υγρασίας, φέρνει μαζί της και πολλούς κινδύνους (ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς) που μπορεί να στοιχίσουν ακόμα και τη ζωή του σκύλου μας.

Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων τύπων εντόμων, όπως οι μύγες, τα κουνούπια, οι σκνίπες, τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι κ.ά. Στη χώρα μας λόγω κλίματος, το χρονικό διάστημα που είμαστε απαλλαγμένοι από τα παραπάνω έντομα είναι πολύ μικρό. Μερικά από τα έντομα αυτά, εκτός από το ότι για να επιβιώσουν πίνουν στην κυριολεξία το αίμα των μικρών μας φίλων (ψύλλοι – τσιμπούρια – σκνίπες), ενώ ταυτόχρονα μεταδίδουν διάφορες ασθένειες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Από την άλλη πάλι, ο μεγάλος αριθμός των αδέσποτων μολυσμένων σκύλων, έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν οι τελευταίοι σαν εστίες μόλυνσης και όλων των σκύλων που τυχαίνει να διαβιούν στην ίδια περιοχή με αυτούς και όχι μόνο.

ktiniatros

 

Στις περιπτώσεις αυτές το σκυλί προσκομίζεται στα ιατρεία σε πολύ άσχημη κατάσταση με αιμορραγίες από τη μύτη ή από άλλα σημεία του σώματος, με πολύ χαμηλό αιματοκρίτη και αφυδατωμένο. Στο στάδιο αυτό ο θάνατος είναι πολύ κοντά και μόνο η μετάγγιση αίματος από κάποιο υγιές σκυλί μπορεί να προσφέρει, σε συνδυασμό με εντατική θεραπεία με ορούς και κατάλληλα αντιβιοτικά. Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν τα λυκόσκυλα, χάσκι και κόλεϊ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν εξίσου και τα ζώα άλλων φυλών.

Αντίθετα, το καλα-αζάρ δεν έχει συγκεκριμένη συμπτωματολογία. Εκτός από το ότι έχει περίοδο επώασης από 2 εβδομάδες μέχρι 2 χρόνια, μπορεί να εμφανιστεί μόνο με μια ανορεξία, δερματοπάθεια, αδυνάτισμα ενώ υπάρχει όρεξη, προβλήματα στη νεφρική λειτουργία ή μόνο κακοδιαθεσία. Πρόκειται για πολυσυστηματική νόσο. Είναι φανερό λοιπόν ότι και εδώ για να βγει διάγνωση, απαιτείται ειδική εξέταση.

Κλινικά συμπτώματα…
Πολλές φορές τα σκυλιά έχουν μέσα τους το ένα ή το άλλο μικρόβιο χωρίς ωστόσο φαινομενικά να είναι άρρωστα, δεν έχουν δηλαδή όπως λέμε κλινικά συμπτώματα…

Όλο αυτό το διάστημα μολύνουν τα εξωπαράσιτα τα οποία με τη σειρά τους μολύνουν άλλα σκυλιά, διαιωνίζοντας το πρόβλημα. Καλό είναι λοιπόν να γίνεται προληπτικός έλεγχος δύο φορές τον χρόνο, κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, τόσο για το καλα-αζάρ όσο και για την ερλιχίωση ή άλλα νοσήματα, με γενική εξέταση αίματος.

Από την άλλη, πρέπει να προστατεύουμε με κάθε τρόπο τα ζώα μας από τα εξωπαράσιτα, ώστε να μη μολυνθούν. Για το σκοπό αυτό πρέπει να γίνεται συστηματική χρήση ειδικών εξωπαρασιτοκτόνων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η έναρξης της χρήσης τους πρέπει χρονικά να συμπίπτει με την άνοδο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, δηλαδή από τον μήνα Μάρτιο και μετά.

Πρέπει ακόμα να πούμε ότι περισσότερο κινδυνεύουν σκυλιά που ζουν σε περιοχές με πολύ πράσινο, γιατί λόγω της υψηλής υγρασίας ευνοείται ο πολλαπλασιασμός των κουνουπιών- σκνιπών, αλλά και των τσιμπουριών.

Θέλω να τονίσω ότι όσα προστατευτικά μέτρα και να πάρουμε, είναι σχεδόν απίθανο να μην τσιμπηθεί ένα σκυλί από κάποιο μολυσμένο τσιμπούρι κατά τη διάρκεια της ζωής του, τουλάχιστον μια φορά. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πάντα σε επιφυλακή, ώστε να εντοπίσουμε το πρόβλημα στην αρχή του και να το αντιμετωπίσουμε.

Μιχάλης Στεφανογιάννης (κτηνίατρος)
Επιμέλεια-Φωτό Νίκος Φωτακόπουλος


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας