κυνολογικα

Published on 16 Ιουνίου, 2013 | by Kynoclub

0

HΘΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ!

1) Ο σκύλος είναι ευφυές ον, ζώο συντροφιάς και όχι παραγωγής, που απαιτεί ατομική φροντίδα στοργή και κοινωνική ζωή, επομένως αντενδείκνυται η διατήρησή του σε συνθήκες εγκλεισμού και κουταβοπαραγωγικές μονάδες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στη φύση του και συνιστά κακομεταχείριση.

2) Ο εκτροφέας εκτρέφει μόνον για τη βελτίωση της φυλής, από γεννήτορες που είναι τυπικοί εκπρόσωποι της φυλής τους, υγιείς και απαλλαγμένοι από γενετικά προβλήματα. Διενεργεί όλους τους υποχρεωτικούς και συνήθεις κατά φυλή ελέγχους. Υποχρεούται επίσης να ελέγχει τα θηλυκά του ζώα για γενετήσια νοσήματα και να παρέχει τα σχετικά πιστοποιητικά στους κατόχους των επιβητόρων που χρησιμοποιεί. Οι κάτοχοι επιβητόρων υποχρεούνται επίσης να παρέχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ελέγχου προς τους εκτροφείς

3) Ο εκτροφέας πρέπει να ενημερώνει τους αποδέκτες των κουταβιών του για την υγεία,τις πιθανές αδυναμίες,την κληρονομικότητα και το χαρακτηρα των ζώων του

4) Ο εκτροφέας δεν χορηγεί στους σκύλους του αναβολικά και άλλες απαγορευμένες ουσίες που βραχυπρόθεσμα βελτιώνουν τεχνητά την εμφάνιση και τις επιδόσεις τους αλλά μακροχρόνια καταστρέφουν την υγεία τους και ενημερώνει τους κυνόφιλους που έρχονται σε επαφή μαζί του για απόκτηση κουταβιού ότι αυτές οι μέθοδοι είναι ανήθικες, βλαπτικές για τα ζώα και απαγορευμένες από τους κανονισμούς, όπως και οποιαδήποτε τεχνητή αλλοίωση της εμφάνισής τους εκτός των επιτρεπομένων από το Πρότυπο της φυλής.

5) O εκτροφέας υποχρεούται να εγγράφει τις γέννες που διενεργεί κανονικά να παρέχει στους αποδέκτες των κουταβιών του αποδεικτικά εγγραφής γραπτές οδηγίες πάσης φύσεως για την ανατροφή τη διατροφή και την υγεία τους, βιβλιάρια εμβολίων και αποδεικτικά αποπαρασιτώσεως αντίγραφα γενεαλογικών χαρτών των γονέων και όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτούς. Υποχρεούται ακόμη να δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να γνωρίσουν τους γεννήτορες και να παρέχει προς αυτούς όλα τα πιστοποιητικά ελέγχων υγείας, μορφολογίας ή χαρακτήρα, του ζητηθούν.

6) Ο Εκτροφέας υποχρεούται να τηρεί σχολαστικά αρχεία των ζώων του. Οι γενεαλογικοί χάρτες είναι κυνολογικά έγγραφα, αντίγραφα των οποίων πρέπει να παρέχονται προς κάθε ενδιαφερόμενο από τους εκτροφείς και η ορθότητά τους να πιστοποιείται από τον ΚΟΕ.

7) Ο Εκτροφέας είναι υπεύθυνος για τα ζώα που εκτρέφει εφ΄ορου ζωής τους. Οφείλει να συνδράμει την διάσωσή τους αν μείνουν άστεγα ή εγκαταλειφθούν και φροντίζει για την επανατοποθέτησή τους σε καταλληλες οικογένειες με τη συνδρομή και των επιτροπών διάσωσης των ομίλων φυλής.

8) Ο Εκτροφέας διαθέτει τα ζώα του σε άτομα κατάλληλα και σύμφωνα με τον Η.Κ.Ε., όχι απρόσωπα ως βραβεία σε διαγωνισμούς και κληρώσεις και δεν χρησιμοποιεί τυχόν συλλογικά του αξιώματα και ιδιότητες για εμπορικούς/διαφημιστικούς σκοπούς όπως π.χ.πληρωμένες συνεντεύξεις ή διαφημιστικές κάρτες εκτροφείου του τύπου “μέλος του Κ.Ο.Ε. ή του Δ.Σ. του τάδε ή δείνα ομίλου”.

9) Ο Εκτροφέας επίσης οφείλει να αποκυρήσσει και να απέχει από την κακομεταχείριση ζώων τις κυνομαχίες, τη χρήση σκύλων ως πειραματόζωα και γενικά την άσκοπη χρήση βίας κατά των σκύλων. ΄

10) Ο Εκτροφέας υποχρεούται να δέχεται διαγνωστικούς ελέγχους DNA και τεχνητών αλλοιώσεων στα ζώα που αναπαράγει και εκθέτει.

11) Ο Εκτροφέας συστήνεται να είναι μέλος του ομίλου της φυλής του και να τηρεί τα εκάστοτε ισχύοντα όρια ζευγαρώματος και γεννών. Συστήνεται δε για όλα τα θέματα αναπαραγωγής να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες του ομίλου φυλής της χώρας προέλευσης.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας