Ντρατχααρ

Published on 25 Ιουλίου, 2013 | by Kynoclub

0

Τα Ντράτχααρ είναι εδώ…

Οπως και όλες οι ηπειρωτικές φυλές έτσι και τα Ντράτχααρ περνάνε και αυτά την κρίση τους, με συνέπεια τη σημαντική μείωση στις γεννήσεις νέων κουταβιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από 231 σκυλάκια που είχαν εγγραφεί το 2010 στα γενεαλογικά βιβλία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, το 2012 έπεσαν στο μισό. Μόλις 126 κουτάβια και, όπως φαίνεται, η στασιμότητα, αν όχι η περαιτέρω πτώση, θα συνεχιστεί. Η αιτία… του κακού οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τα πάντα, αλλά στην περίπτωση του Ντράτχααρ όπως και του Κούρτσχααρ οφείλεται και στην απαγόρευση κοπής της ουράς.

Οι περισσότεροι κυνοτρόφοι βρέθηκαν σε δίλημμα, αν θα πρέπει αν κόψουν ή όχι τις ουρές από τα νεογέννητα και έτσι προτίμησαν να αναβάλουν τα ζευγαρώματά τους μέχρι να οριστικοποιηθεί η κατάσταση. Ορισμένοι άρχισαν ήδη να πειραματίζονται και να εφαρμόζουν τον νόμο αφήνοντας άθικτες τις ουρές των κουταβιών τους και πλέον προσανατολίζονται στην εκτροφή σκύλων με «κοντούτσικες» ουρές που δεν θα τραυματίζονται στα πυκνά κυνηγοτόπια.

Το Ντράτχααρ είναι ένας ξεχωριστός σκύλος φτιαγμένος για πολυσχιδή καθήκοντα που περιλαμβάνουν ένα πλήθος καθηκόντων όπως έρευνα, ιχνηλασία, φέρμα, απόρτ, ακολουθία ιχνών μέχρι και πνίξιμο μεγάλων θηλαστικών! Αν και είναι ένας σκύλος φέρμας που ανήκει στην ομάδα επτά (όπως όλοι οι σκύλοι φέρμας), αυτός είναι υποχρεωμένος να αποδίδει και σε καθήκοντα ιχνηλάτη! Δεν ταιριάζει σε όλους τους κυνηγούς όπως δεν ταιριάζουν και όλοι οι κυνηγοί σε αυτό.

Είναι ο σκύλος του μοναχικού κυνηγού που αναζητά έναν πολύ δυναμικό σύντροφο για «δύσκολα» κυνήγια στο πυκνό, στο νερό, στο δάσος και στο κρύο του χειμώνα. Το τραχύ, διπλό, προστατευτικό του τρίχωμα είναι σχεδόν απρόσβλητο από τις κακουχίες και του δίνει μια αξιαγάπητη όψη «αγροίκου» με καλή καρδιά! Το χρώμα του είναι συχνότερα καστανό σε σηκωτή απόχρωση, ανάμεικτο με άσπρο ή μαύρο-πολύστικτο.

Πανέτοιμο βλέμμα
Η έκφραση των ματιών του είναι σχεδόν ανθρώπινη και ιδιαίτερα ευφυής, θερμή και έντονη, με υψηλή κατανόηση στο πανέτοιμο βλέμμα. Το κρανίο είναι σχεδόν κοντότριχο, ενώ η κεφαλή είναι στολισμένη με φρύδια και υπογένειο, το οποίο δεν πρέπει να είναι πολύ μακρύ.

Η ουρά συνηθίζεται να κόβεται για αποφυγή τραυματισμών στο κυνήγι, όμως με τον νέο νόμο απαγορεύεται αυστηρά ο ακρωτηριασμός της. Το θάρρος, η ετοιμότητα, η αποφασιστικότητα, η δίχως όρια πίστη, η αγωνιστικότητα, η αντοχή και ελκυστική ιδιοσυγκρασία του Ντράτχααρ είναι τα ψυχικά εκείνα χαρίσματα που το έχουν καταξιώσει στις συνειδήσεις των εκλεκτικών.

Πάνω απ’ όλα είναι τίμιος και υψηλόφρων σκύλος, που θα κάνει το καθήκον του και θα μπει στο πλέον αδιαπέραστο πυκνό για να φερμάρει μια μπεκάτσα, ενώ θα πέσει στα παγωμένα νερά για να απορτάρει ένα παπί που το παρασέρνει το ρέ(υ)μα…

Πρόγραμμα αγώνων 2013

3 – 4 Αυγούστου 2013

  • Ζ.Ε.Σ. Κωπαΐδα, Εαρινή δοκιμασία (VJP) (κεντρικής Ευρώπης & τεστ εργασίας στο νερό. Θήραμα ορτύκι σε συνεργασία με τον Ομιλο Κούρτχααρ Ελλάδος.

10-11 Αυγούστου 2013

  • Ζ.Ε.Σ. Κωπαΐδα, Α.Κ.Ι. – CACT (ορτύκι άγριο) & τεστ εργασίας στο νερό.

6 Σεπτεμβρίου 2013

  • Ζ.Ε.Σ. Σχιστό (πέρδικα)

7 Σεπτεμβρίου 2013

  • Κωπαΐδα. Ανοιχτός κυνηγότοπος (πέρδικα) Φθινοπωρινή δοκιμασία (HZP o.s) Κεντρικής Ευρώπης

30 Νοεμβρίου 2013

  • Σπερχειάδα Ανοιχτός κυνηγότοπος Α.Κ.Ι CACT «Μπεκάτσα 2013»

1 Δεκεμβρίου 2013

  • Σπερχειάδα Ανοιχτός κυνηγότοπος Α.Κ.Ι CACT «Μπεκάτσα 2013»

Περισσότερες πληροφορίες στον Ελληνικό Ομιλο Ντράτχααρ, τηλ.: 6937305185 fax: 2117704232

Νίκος Φωτακόπουλος

Πηγή : Έθνος


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας