εκπαιδευση

Published on 1 Αυγούστου, 2013 | by Kynoclub

0

Η εκγύμναση του κυνηγόσκυλου!

Λίγο πριν από την έναρξη, πρέπει να ξεκινήσουμε την προπόνηση των σκύλων μας ύστερα από πολλούς μήνες αναγκαστικής ανάπαυσης. Τα περισσότερα πέρασαν τον καιρό μέσα σε περιφράξεις που «επιβραδύνουν» και τα πιο ζωηρά άτομα.

Ο ήλιος του καλοκαιριού εξαντλεί ακόμα και τους πιο ορμητικούς χαρακτήρες, ενώ μερικά κιλά παραπάνω δεν επιβαρύνουν μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τα αγαπημένα μας σκυλιά.

Για αυτούς τους λόγους η προσέγγιση στη βελτίωση της απόδοσης, στην ταχύτητα και την αντοχή, πρέπει να γίνεται στα σκυλιά με σταδιακό τρόπο και λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι παρά την ενθουσιώδη συμμετοχή τους πρέπει να τηρηθούν οι χρόνοι αποκατάστασης και οι αυξημένες ενεργειακές και υδατικές ανάγκες.

Φυσικά, κάθε κυνηγός θα λάβει υπόψη το είδος της δραστηριότητας για το οποίο προορίζεται το σκυλί, έτσι ώστε να προτιμήσει μια σταδιακή εκπαίδευση βάσει του χρόνου και της ποσότητας ενέργειας που απαιτείται να έχει ο σκύλος στους μυς.

 

Πράγματι, ενώ στους αγώνες, οι οποίοι δεν διαρκούν πάνω από 15-20 λεπτά, απαιτείται από τον σκύλο μια ιδιαίτερη ταχύτητα χωρίς αντοχές, στο κυνήγι η εργασία διαρκεί πολύ απαιτώντας από τον σκύλο μεγάλη αντοχή, με αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του πνευμονικού αερισμού.

mortis1Εκτός από αυτά, είναι πάντα απαραίτητο να θυμόμαστε τους γενικούς κανόνες για να προετοιμάσουμε σταδιακά το σκυλί για την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο. Τα σκυλιά θα πρέπει να οδηγηθούν στην προπόνηση νωρίς το πρωί, όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι ακόμα απαγορευτικές και τους επιτρέπουν να κινούνται για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τον κίνδυνο θερμοπληξίας, επειδή μπορούν να δροσιστούν και να διατηρήσουν μια σωστή θερμοκρασία του σώματος αναπνέοντας από τη μύτη και το στόμα τον πρωινό καθαρό αέρα.

Ας θυμόμαστε πάντα ότι τα σκυλιά δεν ιδρώνουν όπως εμείς και ο κίνδυνος της θερμοπληξίας παραμονεύει!

Για τον ίδιο λόγο, είναι απολύτως σημαντικό να παρέχουμε στους σκύλους σε προπόνηση πόσιμο φρέσκο νερό για να αποφευχθεί η αφυδάτωση από την υπερβολική σιελόρροια.

Επομένως να συγκρατήσουμε τον εγωισμό μας και τουλάχιστον κατά τις πρώτες ημέρες της προπόνησης να πάμε σε περιοχές όπου υπάρχουν λίμνες ή ρυάκια ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν καν θηράματα.

Να θυμόμαστε ότι ο ενθουσιασμός ή η περιέργεια για καινούργια πράγματα, σπρώχνουν τα σκυλιά αλλά και τα κουτάβια να πάνε πέρα από τα φυσικά όριά τους. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να είμαστε εμείς που θα περιορίσουμε τη διάρκεια των προπονήσεών τους, οι οποίες πρέπει να είναι συχνές, αλλά σύντομες.

gianoukakos2

Χρόνος εκπαίδευσης
Το ενήλικο σκυλί μερικές φορές εξασθενεί απότομα και, από το προηγούμενο έτος, μπορεί να έχει ήδη παρουσιάσει προβλήματα όρασης, ακοής ή προβλήματα στις κινήσεις του. Τότε πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο η επιλογή του εδάφους όσο και ο χρόνος εκπαίδευσης.

Τα κουτάβια 4-5 μηνών δεν μπορούν να υποβληθούν σε σωματικό στρες ίδιας διάρκειας με των ενηλίκων, επειδή υπάρχει το ρίσκο ορθοπεδικών τραυματισμών.

Γι’ αυτό δεν συνιστάται να πηγαίνουν για εκπαίδευση μαζί με ενήλικα σκυλιά, γιατί θα καταλήξουν να τρέχουν πίσω τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα κινδυνεύοντας να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν την προσπάθεια.

Μια καλή απόδοση δεν θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά στο πλαίσιο μιας προπόνησης, όπου η διάρκεια για την επίτευξη αποτελεσμάτων θα είναι πάντα στενά συνδεδεμένη με το κάθε «άτομο». Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, η αύξηση του χρόνου και της έντασης της προσπάθειας πρέπει να είναι σταδιακή, χωρίς να υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια του σκύλου. Μπορούμε να αυξήσουμε σταδιακά τη διάρκεια της άσκησης, την έντασή της και τη διανυόμενη απόσταση.

Για να υπάρξει βελτίωση, κάθε φορά, ο φόρτος εργασίας θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον προηγούμενο. Η άσκηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομοιόμορφη, για να μη χαθούν τα επίπεδα που περάσαμε.

Επίσης είναι χρήσιμη μία ανάπαυλα, ώστε να επιτραπεί στο ζώο να ανακτήσει τα αποθέματα ενέργειας των μυών του. Επίσης να εναλλάσσουμε, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ίδιας προπόνησης, τη ζήτηση μίας εργασίας αντοχής, μία ταχύτητας και μία δύναμης.

Είναι σκόπιμο να αρχίσει η προπόνηση του σκύλου απαιτώντας πρώτα δύναμη και ταχύτητα, όταν ακόμη βρίσκεται σε μια κατάσταση ανάπαυσης, εκτιμώντας σε επόμενο στάδιο την αντοχή του.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνείδηση του κυνηγού, σε συνδυασμό με την εμπειρία, είναι ο καλύτερος σύμβουλος ώστε ο σκύλος μας να έχει τις καλύτερες επιδόσεις, πάντα με σεβασμό στις ανάγκες του.

Αντζελα Γαλάτη


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας