εκπαιδευση

Published on 6 Αυγούστου, 2013 | by Kynoclub

0

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ!

Οι… ζώνες της αναπαραγωγής

Η ανάγκη της νόμιμης εκπαίδευσης των κυνηγόσκυλων οδήγησε πριν από χρόνια στη δημιουργία των Ζωνών Εκπαίδευσης Σκύλων που είναι γνωστές ως ΖΕΣ.

Υπάρχουν σχεδόν παντού και σε αυτές τις ζώνες μπορεί οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου να βγάλει τα σκυλιά του για… ξέσκασμα ή για εκπαίδευση. Εκεί λοιπόν στις ΖΕΣ και μόνο επιτρέπονται τα «εκπαιδευτικά» και πουθενά αλλού.

Η περιγραφή ενός «εκπαιδευτικού» στο μέσο της αναπαραγωγικής περιόδου είναι ενδεικτική της νοοτροπίας ορισμένων που δεν αντιλαμβάνονται την καταστροφή

Οσο και να φαίνεται περίεργο και παράλογο ακόμα και την «ανοικτή» κυνηγετική περίοδο απαγορεύεται η εκπαίδευση σκύλων ακόμα και στους ελεύθερους κυνηγότοπους όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Ιστορική έχει μείνει η καταδίκη του γνωστού κυνοτρόφου Παναγιώτη Νικολόπουλου που καταδικάστηκε ύστερα από μήνυση θηροφύλακα, επειδή εκπαίδευε τα σκυλιά του σε κυνηγότοπο της Θεσσαλονίκης.

Αν είχε μαζί του όπλο θα είχε αθωωθεί! Αυτή η καταδίκη λοιπόν δημιούργησε και ένα προηγούμενο που «κυνηγάει» όλους τους κυνόφιλους μέχρι σήμερα. Δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν τους σκύλους τους παρά μόνο αν κουβαλάνε μαζί τους κυνηγετικό όπλο και φυσικά σε ελεύθερο κυνηγότοπο και διαρκούσης της κυνηγετικής περιόδου.

Ομως τα μεγάλα προβλήματα γεννιούνται την κλειστή κυνηγετική περίοδο όπου, όπως προαναφέρθηκε, η εκπαίδευση επιτρέπεται μόνο στις ΖΕΣ. Είναι όμως σωστό κάποιος να βγάζει τα σκυλιά του για εκπαίδευση τον Απρίλιο, τον Μάιο ή τον Ιούνιο μεσούσης της αναπαραγωγικής περιόδου της πέρδικας και του λαγού; Μάλλον όχι.

apagoreuetaiΑυτή είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος του χρόνου για την αναπαραγωγή όλων των θηραμάτων και είναι εγκληματικό κάποιοι να συμπεριφέρονται λες και είναι Νοέμβριος. Ακόμα και στις ΖΕΣ η ζημιά σε μια φωλιά με αβγά ή κλωσόπουλα είναι ανεπίτρεπτη. Αυτή η φωλιά και τα χαμένα περδικόπουλα δεν πρόκειται να αναπληρωθούν ακόμα και αν γίνουν εκατοντάδες απελευθερώσεις εκτρεφόμενων πουλιών.

Γιατί λοιπόν να καταστρέφεται έτσι και στον βωμό των εκπαιδευτικών μια περδικοφωλιά ή να κυνηγιέται ανηλεώς μια γκαστρωμένη λαγήνα; Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την απαγόρευση των εκπαιδευτικών τους κρίσιμους μήνες της αναπαραγωγής (και) στις Ζώνες Εκπαίδευσης Σκύλων. Βέβαια κάποιες Ζώνες δεν έχουν καθόλου ενδημικό θήραμα, όμως κάποιες άλλες κρατάνε αρκετές πέρδικες και λαγούς.

poulakiaΑσύδοτα κυνηγοτόπια

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Σχιστού όπου υπάρχουν πολλές πέρδικες και λαγοί. Ευτυχώς εκεί τα «εκπαιδευτικά» απαγορεύονται (μόνο) τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Είναι παράλογο να επιτρέπονται τα εκπαιδευτικά από εκατοντάδες λαγάδες και πουλάδες τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο αλλά εκεί τουλάχιστον υπάρχει μια δίμηνη αποχή όταν σε άλλες ΖΕΣ δεν υπάρχει μέρα ησυχίας για τα αναπαραγόμενα θηράματα. Τα χειρότερα όμως γίνονται έξω από τις ΖΕΣ και στα «ελεύθερα» και για την ακρίβεια ασύδοτα κυνηγοτόπια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξορμούν ολοχρονίς καταστρέφοντας ό,τι η φύση προσπαθεί να φτιάξει.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγραψε κάποιος καμαρώνοντας στο facebook στις 14 Ιουλίου. «Χθεσινό εκπαιδευτικό στο βουνό, 1 φωλιά με περίπου 12-15 περδικούλες σαν μικρά κοτόπουλα, χωρίς χρώματα ακόμα οι οποίες πέταξαν κανονικά και πραγματικά μου έφτιαξαν την ημέρα, 1 μισόλαγος, 1 μαδημένη αλεπού και 1 ζευγάρι πέρδικες νωρίς το πρωί και1 λαγός λίγο πιο πριν στον δρόμο. Σημερινό εκπαιδευτικό σε άλλο μέρος τίποτα, μόνο ένας καλός λαγός το πρωί μας χαιρέτησε στο δρόμο».

Αυτή η περιγραφή ενός «εκπαιδευτικού» στο μέσο της αναπαραγωγικής περιόδου είναι ενδεικτική της νοοτροπίας ορισμένων που δεν αντιλαμβάνονται την καταστροφή που κάνουν.

Και αφού δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που κάνουν πέρα από καταστροφικό είναι και παράνομο αναρτούν τα κατορθώματά τους στο internet αποκαλύπτοντας το μέγα πρόβλημα των παράνομων εκπαιδευτικών την πιο ευαίσθητη εποχή του χρόνου. Και δεν είναι ένας και δυο αυτοί αλλά πολλοί και οι περισσότεροι λαγοσκυλάδες.

Μήπως λοιπόν οι κυνηγετικές οργανώσεις θα πρέπει αντί να σκορπάνε τα χρήματα των κυνηγών σε άχρηστους «εμπλουτισμούς» να κάνουν μια εκστρατεία ενημέρωσης για το πόσο επιζήμια είναι τα εκπαιδευτικά την αναπαραγωγική περίοδο; Αλλωστε όπως λένε και οι θαραματολόγοι μια άγρια πέρδικα που, αν προστατευτεί, θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη φωλεοποίηση θα μας δώσει δέκα περδικάκια.

Αντίθετα δέκα πέρδικες προερχόμενες από εμπλουτισμό είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να μας δώσουν ένα περδικάκι. Και σε αυτή την προσπάθεια ασφαλώς το κύριο βάρος πέφτει στη θηροφυλακή που θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρή με τη δήθεν «αθώα» παρανομία των εκπαιδευτικών…

Νίκος Φωτακόπουλος

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας