επικαιροτητα

Published on 13 Σεπτεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

ΑΣΚΗΣΗ ΘΗΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ!

xΕ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

& ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

————————————————-

 ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Οπλ. Πουτέτση 19 – Τ.Κ. 45332 Ιωάννινα

Τηλ. 26510 28029, 26510 22109 & Fax : 2651 22189

Email : ekinigom@gmail.com

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ ΘΗΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ

Σάς ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή μία από τις πιο σημαντικές ειδήσεις των τελευταίων ετών για τον κυνηγετικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο της Ηπείρου.

Όπως γνωρίζετε ήδη, με απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, από την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, επιτρέπεται η άσκηση θήρας σε οριοθετημένες περιοχές του υγροβιότοπου που ανήκουν στις περιφερειακές ενότητες Πρέβεζας και Άρτας.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αποδεχθεί η ελληνική Πολιτεία τη βασιμότητα των επιχειρημάτων της κυνηγετικής οικογένειας και να πειστεί, ότι η θήρα είναι το αποτελεσματικότερο διαχειριστικό μέτρο για μία προστατευόμενη περιοχή, με πολλαπλά οφέλη.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία και προσωπικά ο πρόεδρος κ. Παπαδόδημας, η Ε’ ΚΟΗ και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της περιοχής  έδωσαν τεράστια βαρύτητα στις προσπάθειές τους στην άρση της απαγόρευσης θήρας στην περιοχή του Αμβρακικού. Ουσιαστικά, προσπαθούσαμε να πείσουμε για το αυτονόητο και έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να το καταφέρουμε.

Η ρυθμιστική απόφαση του κ. Καλαφάτη βασίζεται στις εμπεριστατωμένες μελέτες, στις αναλυτικές καταγραφές και καταμετρήσεις των πληθυσμών των θηρεύσιμων και μη ειδών από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ε’ ΚΟΗ και της Συνομοσπονδίας, σε αντίθεση με τα ελλιπή ή ακόμη και τα πλασματικά στοιχεία, που παρουσίαζαν όλοι εκείνοι που είχαν αναλάβει εργολαβικά την διαχείριση του υγροβιότοπου, με μελέτες επί μελετών, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Από την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου το κυνήγι γυρίζει σελίδα.

Είναι μία ημέρα γιορτής, μία ημέρα χαράς για το σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας, αλλά κυρίως είναι μία ημέρα ευθύνης.

Απευθυνόμαστε στο σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας και ζητάμε από όλους, να σεβαστούν τον υγροβιότοπο, να σεβαστούν και να ακολουθήσουν πιστά τις κατευθύνσεις της ρυθμιστικής απόφασης.

Για τη διευκόλυνση όσων θα βρεθούν από την Κυριακή στις περιοχές, όπου επιτρέπεται η θήρα, η Ε’ ΚΟΗ σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, θα διαθέσει αυξημένη δύναμη της Θηροφυλακής, με μπλόκα και περιπολίες. Αυτό δε θα γίνει μόνο την Κυριακή, αλλά θα συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ήδη η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος πήρε την απόφαση, να προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμων θηροφυλάκων για την ευαίσθητη περιοχή του Αμβρακικού, όπως επίσης και για την προμήθεια πλωτών και άλλων μέσων, που απαιτούνται για την προστασία του υγροβιότοπου και του θηραματικού πληθυσμού.

Θεωρούμε δεδομένη τη συνεργασία με τις Δασικές υπηρεσίες της Πρέβεζας και της Άρτας, με τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η Ε’ ΚΟΗ έχει ήδη ετοιμάσει ενημερωτικές πινακίδες για τη σήμανση των ορίων στις επιτρεπόμενες περιοχές άσκησης της θήρας, ενώ στους κυνηγούς θα διανέμεται και ενημερωτικό φυλλάδιο, για τις επιτρεπόμενες δράσεις, τις περιοχές και τους περιορισμούς στην άσκηση της δραστηριότητας.

Κάθε αρχή είναι δύσκολη. Με τη συνεργασία όλων, την καλή διάθεση και το σεβασμό στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυνηγετική οικογένεια, είμαστε βέβαιοι, ότι η άσκηση θήρας, θα αποδειχθεί ευεργετική για την προστασία των θηρεύσιμων και μη ειδών, από τους λίγους εκείνους, που δεν ανήκουν στην οικογένειά μας, αλλά την προσβάλλουν με βάναυσο μάλιστα τρόπο.

 ΦΙΛΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ

 Όσα με ζήλο και κόπο αποκτήσαμε, είμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ.

ΤΗΡΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ τα όρια των ζωνών άσκησης της θήρας σύμφωνα με τις πινακίδες σήμανσης

            ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ το οικοσύστημα

            ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγιού

ΒΟΗΘΑΜΕ το έργο της θηροφυλακής και ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ με τους θηροφύλακες

            ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ κάθε ασυνείδητο κυνηγό

 Τα όρια των περιοχών

Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε τις περιοχές και τα όρια στα οποία επιτρέπεται η άσκηση θήρας.

Στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης, επιτρέπεται η άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων σε τμήμα της ζώνης Α΄ (ζώνη πλημμυρών) του υγροβιότοπου Αμβρακικού, εμβαδού 1.500 στρεμμάτων που περιλαμβάνεται μεταξύ του ποταμού Λούρου (ανατολικά) και του δυτικού αναχώματος του (δυτικά), από το ύψος του δάσους του Αγίου Βαρνάβα (βόρεια), μέχρι το ύψος των Αγίων Αποστόλων Νέας Σαμψούντας (νότια).

Στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, επιτρέπεται το κυνήγι στις εξής περιοχές:
Περιοχή 1η: Τραγάνα – Μπούκα – Παλιόφουρνος (Δήμος Ν. Σκουφά).
Περιοχή 2η: Καλάμι – Λόγγος – Μπούκα (Δήμος Ν. Σκουφά).
Περιοχή 3η: Παλιοκόπρια – Φιδόκαστρο (Δήμος Ν. Σκουφά).
Περιοχή 4η: Λακοπούλα (Δήμος Αρταίων).
Περιοχή 5η: Φραξόλακα (Δήμος Αρταίων).
Περιοχή 6η: Θολή και Κουμουτσινός (Δήμος Αρταίων).

 

                                                       Ιωάννινα  13/09/2013

Κάντε κλίκ επάνω στο χάρτη :

ambrakikos

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας