αγριοχοιρος

Published on 17 Σεπτεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ Αύξηση πλυθησμού 400% στην Ευρώπη!

-Οταν ένα τόσο έντονα κυνηγημένο θήραμα, που στην υπόλοιπη Ευρώπη τυγχάνει αθλητικής θήρας και εμπορικής εκμετάλλευσης του κρέατος, παρουσιάζει όχι μόνο αύξηση, αλλά «δημογραφική έκρηξη», τότε δημιουργείται πρόβλημα «οικολογικό». Η γνωστή μηχανιστική άποψη της φύσης ως αποθήκης με καθορισμένα αποθέματα που ολοένα και λιγοστεύουν καταρρέει. Η περίπτωση του αγριόχοιρου αποδεικνύει ότι η φυσική γονιμότητα συχνά μπορεί να δεχτεί μερική αφαίρεση με τη μορφή κυνηγίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του αγριόχοιρου προφανώς η αφαίρεση δεν είναι αρκετή, με αποτέλεσμα το είδος να αυξάνει τους αριθμούς του σε όλη την Ευρώπη και να επεκτείνει την παρουσία του εκεί που ήταν άγνωστο σε ζώσα μνήμη, π.χ. στην Αττική.

-Οτι αυξάνεται ο αγριόχοιρος είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Οτι η αύξηση έχει αγγίξει το 400% σε μερικά μέρη της Ευρώπης ο μέσος όρος είναι σχετικά μικρός, μόλις 250% (!) γνωστοποιείται από μελέτη που συνέταξαν από κοινού η Ενωση Ευρωπαίων Γαιοκτημόνων (ELO), το Ιβηρικό Ινστιτούτο Μελετών Περιβάλλοντος (ΙΙΜΑ), η Wildlife Estates και η Friends of the Countryside.

-Τι συμβαίνει και αυξάνεται ο αγριόχοιρος; Οι μελετητές εικάζουν ότι οι αλλαγές στη δασική και αγροτική πολιτική στην Ευρώπη έχουν υποβοηθήσει την αύξηση του αγριόχοιρου. Επίσης λένε ότι η πρόσθετη τροφή που παρέχεται σε μερικές χώρες συμβάλλει στην αύξηση. Ομως πρόσθετη τροφή παρέχεται μόνο στη μειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σε μερικές απαγορεύεται ρητώς: σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ισπανία απαγορεύεται ρητά. Σε άλλες δεν επιτρέπεται παρά μόνο για την αποφυγή ζημιών σε καλλιέργειες.

-Το δάσος προσφέρει κυρίως κάλυψη στον αγριόχοιρο, ειδικά όταν έχει εκτεταμένη θαμνώδη κάλυψη, όπου τα ζώα μπορούν να βρουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον το δάσος, όταν αποτελείται από φυλλοβόλα δέντρα, παρέχει και τροφή με τη μορφή βαλανιδιών, κάστανων και άλλων καρπών. Το κωνοφόρο δάσος δεν προσφέρει τροφή, όμως παραμένει καταφύγιο του αγριόχοιρου.

-Οι συνθήκες που βλέπουμε στην Ελλάδα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και το λόγγωμα των χωραφιών αυξάνουν τα καταφύγια για τα ζώα, όμως δεν είναι κοινό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη, άρα ούτε αυτό μπορεί να απομονωθεί με ακρίβεια ως αίτιο της αύξησης. Οι αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική με την ώθηση των καλλιεργειών καλαμποκιού και ηλιόσπορου όντως παρέχουν περισσότερη τροφή στον αγριόχοιρο, αλλά η αύξησή του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις περιοχές, και πάλι παράδειγμα εδώ είναι η Ελλάδα, όπου ο αγριόχοιρος έχει εξαπλωθεί σε περιοχές που δεν έχουν καμία σημαντική καλλιέργεια καλαμποκιού, ηλιόσπορου ή άλλων καλλιεργειών που προτιμά το ζώο αυτό. Γίνεται βέβαια η αναπόφευκτη αναφορά στην κλιματική υπερθέρμανση, την πάσης φύσεως και για πάσα χρήση απάντηση σε κάθε περιβαλλοντική μελέτη. Ωστόσο το Βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο (MET Office) επισημαίνει ότι η θερμοκρασία του πλανήτη είναι στάσιμη, με μια μικρή πτωτική τάση εδώ και 16 χρόνια. Δηλαδή κατά τη διάρκεια της αύξησης των αγριόχοιρων στην Ευρώπη είχαμε κλιματική στασιμότητα.

-Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μαζί με την αύξηση των αγριόχοιρων υπήρξε και μια παράλληλη αύξηση της θήρευσής τους, που καθόλου δεν αναχαίτισε την ανοδική πληθυσμιακή πορεία. Η Ισπανία από 50.000 ζώα που θήρευε ετησίως στη δεκαετία του 1980 το 2010 θήρευσε 250.000. Η Γαλλία πήγε από τις 100.000 στις 550.000, η Τσεχία από 20.000 στις 140.000 στην ίδια περίοδο. Και παρά την πολλαπλάσια θήρευση ο αγριόχοιρος παρουσιάζει αύξηση που κατά μέσον όρο στην Ευρώπη είναι 250% και σε μερικά μέρη 400%. Αναρωτιέται κανείς τι αύξηση θα καταγραφόταν αν δεν υπήρχε το κυνήγι!

Πηγή : http://www.diananews.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας