ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ (Γερμανικος Κοντοτριχος Δεικτης)

Published on 27 Σεπτεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Τα Κούρτσχααρ είναι εδώ…

Photo : Ο Παύλος Σφικτός oδηγεί ένα Κούρτσχααρ της εκτροφής του στο ξεκίνημα της ημέρας.

Κείμενο : Nίκος Φωτακόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος & Νάσος Φωτακόπουλος

Πάντα έχει ενδιαφέρον μια ημέρα για Κούρτσχααρ με θήραμα τα ορτύκια. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται στην «όμορφη και παράξενη» Κωπαΐδα που θεωρείται ο κατεξοχήν ορτυκότοπος της Αττικοβοιωτίας και των γύρω νομών.

«Καβαλήσαμε» λοιπόν το θηριώδες Μahindra που μας παραχώρησε η εταιρεία Agripan που αντιπροσωπεύει την ινδική εταιρεία και σπεύσαμε στο ραντεβού των φίλων της πολυτάλαντης γερμανικής φυλής που έγινε στα μέσα Αυγούστου και λίγο πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Παρουσιάστηκαν περίπου 15 σκύλοι στον κριτή Διονύση Ντούλο που ως μόνιμος κάτοικος Κωπαΐδας και κυρίως ως… μαθουσάλας της κυνοφιλίας παρέδωσε μαθήματα αξιολόγησης των ορτυκόσκυλων.

Η γενική διαπίστωση ήταν ότι οι σκύλοι που παρουσιάστηκαν δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι, με μια-δυο εξαιρέσεις, γι΄ αυτό το τερέν και γι΄ αυτό το θήραμα. Θα μπορούσε κάποιος να πει τότε γιατί τα κατέβασαν αφού ήταν απροετοίμαστα; Και ίσως έχει δίκιο. Ομως υπάρχει και η άλλη άποψη την οποία ο γράφων επικροτεί. Ηταν η προθυμία των μελών του Ομίλου Κούρτσχααρ να συμμετάσχουν και να περάσουν μια όμορφη μέρα μαζί με… ομοιοπαθείς συγκρίνοντας και μιλώντας για την αγαπημένη τους φυλή.

kourtsxaar3

Ο Κλοντ Οντρια με ένα Profhet Elia’s.

Οι κυναγωγοί…
Κανένας σκύλος δεν κατάφερε να μπει στη βαθμολογία και κανένας δεν κατάφερε να μπλοκάρει κάποιο ορτύκι από αυτά που μπαινόβγαιναν στις γράνες και στα δασάκια των καλαμποκιών. Υπήρχαν κάποια πουλιά, όχι πολλά, άλλα όσα χρειάζονταν για να γίνει η συνάντηση και να υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης των σκύλων που συμμετείχαν.

Οπως εξελίχθηκε η μέρα δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιους σκύλους, θα ήταν όμως παράλειψη αν δεν κάναμε αναφορά στους κυναγωγούς. Πρώτα στην κομψή κυρία Δήμητρα Ζαρωτιάδη, μέλος της διοίκησης του Ομίλου, που απέδειξε ότι η κυνηγετική κυνοφιλία δεν είναι ανδρικό προνόμιο. Παρουσίασε τον σκύλο της ως έμπειρη επαγγελματίας και είναι κρίμα που ο φωτογραφικός φακός βρήκε την ώρα που διαγωνιζόταν να κάνει τις… ζαβολιές του. Μια άλλη φορά…

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Παύλου Σφικτού από την Τρίπολη που, νικητής πλέον μετά τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, επανήλθε δυναμικά και μας έδειξε τα καλοδουλεμένα και όμορφα Κούρτσχααρ του. Οπως ξεχωριστή και πάντα τιμητική για οποιονδήποτε διοργανωτή αγώνων ήταν η παρουσία του κ Κλοντ Οντρια. Ενός πραγματικού τζέντελμαν της ελληνικής κυνοφιλίας.

kourtsxaar5Η κυναγωγός κυρία Δήμητρα Ζαρωτιάδη μέλος της διοίκησης του Ομίλου Κούρτσχααρ.

Στα ορτύκια…
Το Κούρτσχααρ ξέρει να κάνει… οικονομία δυνάμεων. Μετά μερικά κυνήγια ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει και έτσι δεν σπαταλά τις δυνάμεις τους χωρίς λόγο. Θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βρει το θήραμα αλλά χωρίς τις υπερβολές των βρετανικών φυλών.

Στα λιβάδια όπου άλλοι σκύλοι κινούνται με ξέφρενο καλπασμό αυτό κινείται ναι μεν γρήγορα αλλά με ηρεμία και αυτοπεποίθηση εξερευνώντας λεπτομερώς όλα τα πιθανά σημεία που μπορεί να υπάρχουν ορτύκια.

ntoulos

Απονομή πλακέτας στον κριτή Διονύσιο Ντούλο από την κ. Δήμητρα Ζαρωτιάδη.

Είναι αλήθεια ότι η δύναμη της όσφρησης έχει καθοριστική σημασία όπως και σε όλες τις φυλές. Ομως για το Κούρτσχααρ η εργασία του που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια είναι ακόμα πιο σημαντική από τη δύναμη της όσφρησης. Και είναι πιο σημαντική, γιατί ξεχωρίζει τον πρακτικό σκύλο από εκείνον που ψάχνει το ορτύκι βασιζόμενος περισσότερο στην τύχη παρά στη μεθοδικότητα.

Συχνά οι κυνόφιλοι λένε ότι «ο τάδε σκύλος βρίσκει», εννοώντας την έμφυτη ικανότητα του σκύλου να γνωρίζει και να ξεχωρίζει την πραγματική αναθυμίαση από τις πολλές που του έρχονται. Και σε αυτό το γερμανικό μπρακ, όπως ήταν το «παλιό» όνομα του Κούρτσχααρ είναι ένας αυθεντικός δάσκαλος.

Δεν θα φερμάρει σε αμφίβολες αναθυμιάσεις αλλά σε υπαρκτό θήραμα το οποίο θα καθηλώσει με μια ακλόνητη φέρμα.

Δείτε : Top Profesional για εργατικούς σκύλους!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας