επικαιροτητα

Published on 8 Οκτωβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Eπι τέλους ”Διαύγεια” και στο κυνήγι!

Η Διαύγεια των κυνηγετικών οργανώσεων

Επιμέλεια: Αντώνης Μπληζιώτης

Η «Διαύγεια» επεκτάθηκε… και στις κυνηγετικές οργανώσεις! Συνέβη έμμεσα και «παραπλεύρως», μέσω των δασικών υπηρεσιών που (διπλο) ελέγχουν τα οικονομικά δεδομένα και ορισμένες σημαντικές αποφάσεις που παίρνουν τα Δ.Σ. των κυνηγετικών οργανώσεων.

Για όσους δεν το έχουν ήδη αντιληφθεί, τελευταία, οι αποφάσεις των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΚΑ κυνηγετικών οργανώσεων, αναρτώνται και στη Διαύγεια μέσω των ειδικών κωδικών που διαθέτουν οι Αποκεντρωμένες Διοίκησης, Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Διευθύνσεις Δασών ή τα Δασαρχεία. Η εξέλιξη αυτή, ενισχύει την εικόνα των κυνηγετικών οργανώσεων και επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την δημοκρατική λειτουργία τους. Στο εξής, όλοι – και όχι μόνο τα μέλη κάθε κυνηγετικού συλλόγου – μπορούν, εύκολα, να αναζητήσουν στο ίντερνετ, τον απολογισμό ή άλλες σημαντικές αποφάσεις των κυνηγετικών οργανώσεων, να τις διαβάσουν, να τις τυπώσουν, ή αν διαφωνούν σε κάτι που διάβασαν μπορούν να συντάξουν και να αποστείλουν έγγραφο με τις απορίες ή ενστάσεις τους. Επίσης, μπορούν, να ζητήσουν εγγράφως, συμπληρωματική πληροφόρηση από τους κυνηγετικούς συλλόγους.

Τι είναι η Διαύγεια
Βάσει του Νόμου 3861/10 στο πρόγραμμα «Δι@ύγεια» (diavgeia.gov.gr) από την 1 Οκτωβρίου του 2010 και έπειτα, αναρτώνται αποφάσεις και πράξεις υπουργείων και των δεκατριών περιφερειών ή άλλων φορέων όπως:
α) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά, ή κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3429/2005, τα όργανα των φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δηλαδή τα αιρετά όργανα και τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α.) αλλά και οι φορείς ή / και όργανα στα οποία οι παραπάνω αναφερόμενοι έχουν χορηγήσει εξουσιοδότηση προς υπογραφή ή τους έχουν μεταβιβάσει αρμοδιότητα.

Διαφάνεια πεπραγμένων
Η διαδικασία ανάρτησης των απολογισμών και αποφάσεων των κυνηγετικών οργανώσεων στη «Διαύγεια» έχει αρκετά θετικά. Ένα εξ αυτών είναι ότι, σταδιακά καταρρεύσουν ως ανυπόστατοι και κάποιοι «θρύλοι ή μυθεύματα» για τα αποθεματικά των κυνηγετικών συλλόγων. Επιπλέον, με την ανάρτηση στοιχείων της διαχείρισης των κυνηγετικών οργανώσεων, μπορεί να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και οι κακόπιστοι ή και καχύποπτοι που φαντάζονταν ότι στα πεπραγμένα των κυνηγετικών οργανώσεων υπάρχουν «σημάδια κακοδιαχείρισης», διοικητικά παραπτώματα ή ότι άλλο… Πάντως από μια βιαστική ματιά στη Διαύγεια, διαπιστώσαμε ότι μέχρι στιγμής, οι 250 κυνηγετικές οργανώσεις είναι τόσο διαυγείς, που κερδίζουν τις εντυπώσεις, συγκρινόμενες με γνωστά ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, ΜΚΟ, ζωοφιλικά σωματεία κλπ.

Σύστημα «δημόσιας λογοδοσίας των ΜΚΟ» και Διαύγεια
Εκτός της τήρηση των προϋποθέσεων που απορρέουν από το καταστατικό τους, ορισμένες ΜΚΟ λένε ότι εφαρμόζουν νέες καινοτόμες αρχές όπως: «Δημοκρατία, Συμμετοχή, Διαφάνεια και Λογοδοσία». Φυσικά όλα αυτά είναι θετικά και αξιολογούνται βάσει κάποιων καθορισμένων στάνταρ. Στην περίπτωση όμως που για τις δραστηριότητές κάποιες ΜΚΟ χρησιμοποιούν χρήματα από ΟΤΑ, Φορείς Διαχείρισης, Υπουργεία, Αυτοδιοικήσεις, Αναπτυξιακές Εταιρείες, ΝΠΙΔ κλπ. και όχι μόνο από εισφορές των μελών τους, το λογικό θα ήταν να δημοσιεύουν αντίγραφα όλων αυτών των σκόρπιων Αποφάσεων χρηματοδότησης, και στη δική τους ιστοσελίδα. Να δούμε δηλαδή να εφαρμόζεται και στην πράξη, τουλάχιστον η μία παράμετρος από το προαναφερόμενο τετράπτυχο: «η διαφάνεια».

Πηγή : http://www.diananews.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας