προσωπα

Published on 28 Οκτωβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Richard Simeons: Γεννημένος νικητής!

Συνέντευξη στο Νίκο Φωτακόπουλο
Φώτο : Νίκος & Νάσος Φωτακόπουλος

Ξεκίνησε από την Ελλάδα και σε χρόνο ρεκόρ κέρδισε… τα πάντα! Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει επανειλημμένα Ευρωπαϊκά Κύπελλα και Πρωταθλήματα, καθώς και πάμπολλες ακόμα διακρίσεις στην Ιταλία, την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους κορυφαίους κυναγωγούς και εκπαιδευτές της Μεγάλης Ερευνας όλων των εποχών…

Τον συνάντησα για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 20 χρόνια, κάπου στον Χολαργό. Ηταν ένας πιτσιρίκος γύρω στα 16 που μίλαγε σπαστά Ελληνικά. Βοηθούσε τον πατέρα του, τον Τρέβορ, στην εκπαίδευση των Σπρίνγκερ Σπάνιελ, που τότε ήταν μια… άγνωστη φυλή στην Ελλάδα (και αδιάφορη για τους Ελληνες κυνηγούς. Ο Ρίτσαρντ -όπως και ο πατέρας του- είχε έναν μαγικό τρόπο να επικοινωνεί με τους σκύλους του και να τους κάνει υπάκουους, ενώ με πολύ μεγάλη ευκολία μπορούσε να τους στέλνει στην κορφή του βουνού για να απορτάρουν ένα ομοίωμα θηράματος.

richard2Γεννημένος στην Ιταλία από πατέρα Βρετανό και από μητέρα Ιταλίδα βρέθηκε στην Ελλάδα στην εφηβική του ηλικία ακολουθώντας τον (απίστευτο) πατέρα του, τον Τρέβορ, που ήταν πολίτης του κόσμου. Γιατρός στο επάγγελμα (ο Τρέβορ), αλλά και άνθρωπος της περιπέτειας και της αναζήτησης. Εκτός από γιατρός ήταν και είναι και εκπαιδευτής σκύλων, θηροφύλακας στην Κένυα, σφουγγαράς στην Κάλυμνο, ψαράς στο Καστελόριζο, κάτι που δεν ξέρω στις Ινδίες, και πολλά-πολλά ακόμα που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία. Κοντά σε αυτόν τον πατέρα, ο Ρίτσαρντ πήρε τις βάσεις της μετέπειτα πορεία του. Ας δούμε όμως τι μας είπε ό ίδιος όταν τον συναντήσαμε πέρσι στον Λαγκαδά, που ετοίμαζε τα σκυλιά του για τους αγώνες…

Ερώτηση: Αν έπρεπε με λίγα λόγια να μιλήσεις για τους «σταθμούς» της πορείας σου τι θα έλεγες;

Απάντηση: «Ξεκίνησα στην Ελλάδα όταν ήμουν δεκαοκτώ ετών με τα Σπρίνγκερ Σπάνιελς που εξέτρεφε ο πατέρας μου. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με σκύλους φέρμας, ακολουθώντας την παρότρυνση και τη συμβουλή του Ν. Φωτακόπουλου να δουλέψω με Πόιντερ και Αγγλικά Σέττερ. Είναι δυο φυλές που μου αρέσουν πολύ, ειδικότερα τα Σέττερ. Αν έπρεπε να ταυτίσω τον εαυτό μου με μια φυλή, αυτή θα ήταν το Αγγλικό Σέττερ. Στους αγώνες μπήκα πριν από επτά χρόνια. Εκανα μια γέννα Πόιντερ και μέσα από αυτή τη γέννα βγήκε ένα σπουδαίο θηλυκό, η Charlott, με την οποία κέρδισα το ντέρμπι στην Ελλάδα.

Η Charlott στη συνέχεια έγινε πρωταθλήτρια Ελλάδος στην Ερευνα Κυνηγίου και μετά Πρωταθλήτρια Μεγάλης Ερευνας Ελλάδος και Ιταλίας, ενώ ήταν και νικήτρια του τροπαίου Σαλαντίνι Πιλάστρι που γίνεται στο βουνό. Την εκτροφή των Σέττερ την ξεκίνησα με κάποια θηλυκά που μου έδωσε ο φίλος μου ο Ζagnis. Προσπάθησα να κρατήσω μια σταθερή ποιότητα και μια καλή μορφολογία, με στόχο έναν τύπο Σέττερ που θα είναι όμορφα και πολύ καλά στο κυνήγι. Ημουν τυχερός που είχα στα χέρια μου τον Lord del Ζagnis με τον οποίο κέρδισα αρκετά σημαντικούς αγώνες . Hταν μόνο δύο χρονών όταν κέρδισα ένα CACIT στο Πρωτάθλημα Μεγάλης Ερευνας για Σέττερ. Το 2008 κέρδισα το Κύπελλο Ευρώπης και το Πρωτάθλημα Ευρώπης για την Ελβετία, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με τον Lord και τον Κos . Τον επόμενο χρόνο στην Γαλλία, πάλι με τον Lord κέρδισα για δεύτερη φορά το Κύπελλο Ευρώπης στη Μεγάλη Ερευνα και το Πρωτάθλημα Ευρώπης.

richard3

Με τη σύζυγό του Elina και τους πρωταθλητές του στο Campo Felice.

Ερώτηση: Σήμερα τι ακριβώς κάνεις;

Απάντηση: Σήμερα ζω στην Ιταλία λόγω δουλειάς και πελατών, αλλά και επειδή εκεί είναι το σπίτι μου. Η Ιταλία είναι η πατρίδα της μητέρας μου και η χώρα που γεννήθηκα. Ομως έρχομαι τακτικά στην Ελλάδα, που την έχω στην καρδιά μου και την υπεραγαπώ. Είναι μια καταπληκτική χώρα όπου υπάρχουν ακόμα γνήσιες άγριες πέρδικες. Θα πρέπει να προσεχθούν πάρα πολύ γιατί αυτές οι πέρδικες αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι. Αυτές οι πέρδικες μας δίνουν τη δυνατότητα να δουλέψουμε και να επιλέξουμε τα σκυλιά μας ώστε να μέσα από τους αγώνες να επιλεχθούν οι καλύτεροι γεννήτορες που θα μας δώσουν καλά σκυλιά για το κυνήγι.

Ερώτηση: Πες μας μια ευχάριστη στιγμή σου…

Απάντηση: Η πιο ευχάριστη στιγμή μου είναι όταν δουλεύω σε αυτά τα μέρη, εδώ στη Θεσσαλονίκη, αντικρίζοντας απέναντι τον Ολυμπο. Παθιάζομαι να δουλεύω με νεαρά σκυλιά και να ονειρεύομαι σε αυτά τα μέρη. Ο καλός ο σκύλος φαίνεται εδώ, σε αυτά τα τερέν, όπου υπάρχουν πραγματικά άγρια πουλιά.

Ερώτηση: Μίλησέ μας μας για τον Lord del Zagnis…

Απάντηση: Ο Lord μου έκανε ένα θεσπέσιο δώρο. Κέρδισα τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα Ευρώπης και ένα πρωτάθλημα, ξεπληρώνοντας μου την πολλή δουλειά που επένδυσα πάνω του. Γιατί στην ουσία κάνουμε μια πολύ σκληρή δουλειά… Με κρύο, ζέστη, βροχή, κάθε μέρα πρέπει να είσαι έξω. Είναι ο σκύλος που μου έχει χαρίσει πάρα πολλά. Οχι μόνο με τις επιτυχίες του στους αγώνες, αλλά και σαν επιβήτορας.

richard4Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια στους πρόποδες του Υμηττού

richard5

Οι πρώτες επαφές με τα Αγγλικά Σέττερ τη δεκαετία του ‘90

Εχω παιδιά του με τα οποία είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ξεκινάνε αμέσως πηγαίνοντας πάνω στο θήραμα και εύκολα στην εκπαίδευση. Από ενός έτους, αν τα βάλεις σωστά απέναντι στον αέρα, κάνουν μόνα τους λασέ δεξιά- αριστερά. Είναι ένας σκύλος που μπορεί να δώσει πολλά στη ράτσα του. Είναι πια οκτώ ετών και η καριέρα του τελειώνει, όμως έφερε διακρίσεις σε όλες τις χώρες και σε όλους τους αγώνες. Εχει δώσει εξαίρετους απογόνους. Εγώ έχω στα χέρια μου τον Garcia που είναι πρωταθλητής Μεγάλης Ερευνας, όπως και τον Etorre που σε ηλικία δύο ετών ήταν ήδη Πρωταθλητής Μεγάλης Ερευνας. Εχασα δυστυχώς και έναν ακόμα μεγάλο σκύλο από άγανο, ενώ άλλον ένα μου τον έκλεψαν στην Ισπανία. Ολα ήταν παιδιά του Lord. Είναι ένας σκύλος πολύτιμος για τη φυλή του…

Ερώτηση: Σε τι επίπεδο βρίσκονται σήμερα τα Πόιντερ και τα Αγγλικά Σέττερ;

Απάντηση: Τα Αγγλικά Σέττερ είναι μια φυλή που σε πολλές γραμμές αίματος μπορείς να δεις καλά σκυλιά και βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο. Αντίθετα στα Πόιντερ, ειδικά στην Ιταλία, υπάρχει πρόβλημα. Στην Ελλάδα όμως το Πόιντερ θεωρώ ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο γιατί οι Ελληνες κυνηγοί κυνηγάνε με τη φυλή, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ιταλία. Η Ελλάδα νομίζω ότι είναι η χώρα που μπορεί να σώσει το Πόιντερ… Αν σήμερα κάτσεις σε ένα τραπέζι θα ακούσεις τους φίλους των Σέττερ να μιλάνε για τις φέρμες, ενώ αν κάτσεις σε ένα τραπέζι με ποϊντεράδες θα ακούσεις να συζητούν για καλπασμό και για το κράτημα του κεφαλιού. Και η φέρμα πού είναι; Στην Ιταλία έχουμε ξεχάσει ότι το Πόιντερ είναι κυνηγόσκυλο και έχουμε μείνει μόνο στο… via,via!

Ερώτηση: Θυμήσου μια δύσκολη στιγμή σου…

Απάντηση: Η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν δεν έχεις… μία και προσπαθείς να πας μπροστά! Οταν ξεκινάς και θες να πας μπροστά, χρειάζεσαι για να προχωρήσεις και πελάτες και σκυλιά. Είναι ένα παιχνίδι η Μεγάλη Ερευνα που έχει πάρα πολλά έξοδα. Ξεκίνησα με λίγα σκυλιά και με κάποιους ανθρώπους που με βοήθησαν και με στήριξαν, στους οποίους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ενα μεγάλο ευχαριστώ και στη γυναίκα μου που με στηρίζει σε όλες τις δύσκολες στιγμές.

richard6Πριν από ένα ακόμα μπαράζ με τους Baldoni και Girandola

richard7Αγαπάει περισσότερο τα σκυλιά μου παρά εμένα (γέλια). Με βοηθάει πολύ στην εκπαίδευση, ενώ όταν είμαι εκνευρισμένος με ηρεμεί παροτρύνοντάς με να συνεχίσω. Εχει έναν μοναδικό τρόπο να μου ανεβάζει την καλή ψυχολογία, λέγοντας απλά πράγματα. Στο τέλος της ημέρας κάνουμε τον απολογισμό και διαπιστώνω ότι είναι ο καλύτερος κριτής. Θέλω να πω δυο λόγια και για τον κ. Πετρατζέτι, που με πίστεψε από την αρχή και με εμπιστεύθηκε. Αν δεν τον είχα γνωρίσει δεν ξέρω αν θα ήμουν εδώ τώρα. Μου έχει δείξει πάρα πολλά πάνω στην κίνηση και την ποιότητα των σκύλων και προσδοκώ ότι θα είναι πάντα δίπλα μου…

Ερώτηση: Ποιες διαφορές έχουν τα σκυλιά του Πρακτικού Κυνηγίου και τα σκυλιά Μεγάλης Ερευνας;

Απάντηση: Τα καλά σκυλιά όπου και αν τα πας θα δείξουν τι είναι, είτε στον κάμπο είτε στο βουνό. Τον Cezar τον πήρα φέτος στην Πολωνία αμέσως μετά τους αγώνες πρακτικού κυνηγίου όπου φυσικά έτρεχε σε μικρά τερέν. Τα τερέν στην Πολωνία είναι τεράστια. Ο σκύλος με είκοσι ημέρες προπόνηση προσαρμόστηκε στη Μεγάλη Ερευνα. Κατάλαβε ότι πρέπει να πάει μακριά για να βρει τα πουλιά. Εκανε πέντε αποτελέσματα σε δέκα ημέρες. Ο σκύλος που κάνει Μεγάλη Ερευνα είναι ένα περδικόσκυλο. Είναι ένας σκύλος με πάθος που θα πάει στην πιο μακρινή κορφή για να βρει πουλιά. Η καλή σκύλα πρέπει να ζευγαρώσει με σκύλο που κάνει αποτελέσματα, είτε στην Ερευνα Κυνηγίου ή στη Μεγάλη έρευνα. Μια μάνα δεν πρέπει να είναι… τρελή, όπως είναι κάποια σκυλιά της Μεγάλης Ερευνας.

richard8

Με τον πατέρα του Trevor, πριν από πολλά χρόνια στον Χολαργό.

 Ερώτηση: Ποιους θεωρείς σήμερα καλούς εκπαιδευτές και κυναγωγούς;

Απάντηση: Τον Zagni, τον Fabri, τον Βaldoni, κ.ά. Είναι πολλοί, πάρα πολλοί οι σπουδαίοι εκτροφείς και οι σπουδαίοι εκπαιδευτές. Από όλους έχεις να μάθεις και να διδαχθείς κάτι, γι’ αυτό ας μην αναφέρω άλλους γιατί σίγουρα θα παραλείψω κάποιους και θα είναι άδικο…

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας