λαγος

Published on 12 Νοεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Λαγόσκυλα στην …περίφραξη!

Κείμενο-φωτο : Ν. Φωτακόπουλος

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν δεκάδες «περιφραγμένες σχολές» για σκύλους – ιχνηλάτες, φιλοξενώντας μια ποσότητα λαγών εκτροφής ή αιχμαλωτισμένων, που χρησιμοποιούνται για την ΄΄εκγύμναση΄΄ των σκύλων. Επειδή ανάλογες προσπάθειες θα ήθελαν κάποιοι να αναλάβουν και στην Έλλάδα, καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους τα εξής: Η περιφραγμένη περιοχή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από πέντε στρέμματα, ενώ η ιδανική έκταση είναι 100-150 στρέμματα. Το έδαφος πρέπει να είναι στεγνό, ανατολικό-νοτιοανατολικό, να έχει σχετικό αεράκι και φυσικά να προσφέρει κάλυψη στον λαγό. Τα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν προβλήματα και το καλύτερο θα είναι να υπάρχει φυσικό τρεχούμενο νερό.

Ο λαγός έχει ανάγκη από νερό και είναι λάθος αυτό που πιστεύουμε, ότι μπορεί δηλαδή να τη βγάλει με… χυμούς και υγρασία. Είναι πολύ σημαντικό ο λαγός να συμπεριφέρεται σαν… λαγός, καθώς διαφορετικά θα προκύψει λανθασμένο αποτέλεσμα και ο νεαρός ιχνηλάτης θα πάρει διαφορετικά μηνύματα από εκείνα που πρέπει. Και βέβαια στον τεχνητό βιότοπο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη, τροφή και ησυχία, όσα δηλαδή χρειάζεται οποιοδήποτε θήραμα για να επιβιώσει. Ειδικότερα, η κάλυψη (θάμνοι και δασάκια) θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 30% της εγκατάστασης. Όσο για την τροφή, αρκεί μια μικρή καλλιέργεια τριφυλλιού και δημητριακών. Η περίφραξη είναι πολύ σημαντική παράμετρος της προσπάθειας. Το ύψος της θα πρέπει να είναι 1,5 περίπου μέτρο και καλό θα είναι στο κάτω μέρος να υπάρχει τσιμεντένιο τοιχίο το οποίο θα βυθίζεται αρκετά στο έδαφος, ώστε να αποφεύγουμε τους εισβολείς που σκάβουν (αλεπούδες, κουνάβια και αδέσποτα σκυλιά). Μια τέτοια περίφραξη για ένα κτήμα πέντε στρεμμάτων στοιχίζει 4.000-6.000 περίπου ευρώ, αλλά κι αυτό είναι σχετικό μια και η προσωπική εργασία μπορεί να ρίξει θεαματικά το κόστος.

perifraksiΌταν η εγκατάσταση είναι έτοιμη, έρχεται η ώρα της «απελευθέρωσης» του λαγού. Και λέμε λαγού – και όχι λαγών – γιατί είναι λάθος να βάλουμε περισσότερους λαγούς σε μια μικρή έκταση… Ακόμα και μια έκταση 100 στρεμμάτων είναι μικρή για περισσότερους από έναν λαγούς, έστω κι αν μιλάμε για προσομοίωση λαγότοπου. Καλό θα είναι μάλιστα αυτός ο λαγός να είναι «άγριο στέλεχος», για να έχει και φυσική συμπεριφορά. Παράλληλα θα πρέπει να του δοθεί χρόνος προκειμένου να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον και να βρει σημεία κάλυψης και δρόμους διαφυγής. Θα πρέπει επίσης να είναι νεαρός (60-90 ημερών) και να αφεθεί στον χώρο, αφού πρώτα βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχει σ’ αυτόν κάποιο αρπακτικό. Στο εκπαιδευτήριο πρέπει να πηγαίνουμε μόνο νεαρά σκυλιά και ειδικότερα από οκτώ μηνών και πάνω. Δεν έχει κανένα νόημα να πηγαίνουμε έμπειρους ιχνηλάτες, γιατί μάλλον θα τους… χαλάσουμε.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας