θεματα

Published on 20 Νοεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Το πεσμένο έλατο και τα εισαγόμενα καυσόξυλα…

Kείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ο έλατος ήταν πεσμένος από «φυσικά αίτια» και στο πέσιμο του είχε παρασύρει μερικά ακόμα μικρότερα δένδρα. Από όσα μπόρεσα να καταλάβω πρέπει να είχε πέσει εδώ και αρκετούς μήνες και ήδη τα σημάδια του σαπίσματος έκαναν την εμφάνιση τους. Σκεφτόμουν πόσο κρίμα είναι να πηγαίνει χαμένη τόση …βιομάζα. Και μάλιστα όταν ο ξυλέμπορος της γειτονιάς μου πουλάει τα ξύλα για το τζάκι  σχεδόν 200 ευρώ τον τόνο.  Και σίγουρα το πεσμένο έλατο της ιστορίας μας ήταν ένας τόνος και βάλε. Δεν είναι κρίμα να πάνε χαμένα τόσα ξύλα και τόσα ευρώ;

Πριν από πολλά χρόνια βρέθηκα στη Γαλλία για κάποιο διεθνή αγώνα σε μπεκάτσα και εντυπωσιάστηκα. Τα δάση, στα οποία είχε διοργανωθεί  ο αγώνας, ήταν πεντακάθαρα και νοικοκυρεμένα χωρίς πεταμένα κλαριά η πεσμένους κορμούς. Όσο για σκουπίδια. μπάζα και λοιπές ελληνικές …γυφτιές  ούτε λόγος να γίνεται. Όλα τα δάση που είδα, για μια ολόκληρη βδομάδα, ήταν  στην .τρίχα, πανέμορφα και θύμιζαν πάρκο. Και αναρωτιέμαι μετά από χρόνια όταν βλέπω τα δικά μας χάλια και τους πεσμένους κορμούς που το ερχόμενο καλοκαίρι θα γίνουν προσάναμμα: Γιατί να πηγαίνει χαμένος αυτός ο πλούτος; Γιατί να μην εκμεταλλευόμαστε αυτό το φυσικό δώρο ειδικά τώρα που το εισαγόμενο (και ρυπογόνο) πετρέλαιο έχει φτάσει στα ύψη;  Εκεί κοντά, στον βιότοπο που είναι πεσμένο το έλατο της ιστορίας μας συνάντησα κάποιο γνωστό μου ανώτερο δασικό υπάλληλο.

-«Δεν έχουμε προσωπικό. Δεν έχουμε κονδύλια, δεν έχουμε τίποτε», μου είπε απελπισμένος. Και ήταν πραγματικά απελπισμένος. Τον ξέρω χρόνια και γνωρίζω ότι είναι παθιασμένος με τη δουλειά του και με το περιβάλλον. Καμιά σχέση με αυτούς τους δασικούς που κατά τον Μητσοτάκη «είναι ο πλέον διεφθαρμένος κλάδος». Τι να σου κάνει όμως και αυτός  ο δασικός μέσα σε ένα περιβάλλον αποσύνθεσης της δημόσιας διοίκησης . Όχι ότι δεν κάνει τίποτε. Κάνει ότι μπορεί, με όσα του παρέχει ή του επιτρέπει η άκαμπτη «υπηρεσία», αλλά και αυτό δεν αρκεί. Έτσι χιλιάδες κορμοί θα συνεχίζουν να σαπίζουν στερώντας από την χρεοκοπημένη οικονομία της χώρας μας ένα φυσικό πόρο… Λεπτομέρεια: Τη ίδια ώρα που οι πεσμένοι κορμοί σαπίζουν και γίνονται προσάναμμα για τις πυρκαγιές του ερχόμενου καλοκαιριού η χώρα μας εισάγει καυσόξυλα από την Αλβανία και την Βουλγαρία!!!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας