θεματα

Published on 26 Νοεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Λυσσασμένες αγελάδες!

Σε θάνατο καταδίκασαν οι υγειονομικές αρχές, εξήντα αγελάδες από κοπάδι γαλακτοπαραγωγής στο Κιλκίς  το οποίο  «χτύπησε» η λύσσα σπέρνοντας ανησυχία στον κτηνοτροφικό -και όχι μόνο- κόσμο και σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα κρούσματα (δύο στον αριθμό) του θανατηφόρου και επικίνδυνου για τον άνθρωπο ιού επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μυριόφυτο του Νομού Κιλκίς και είναι τα πρώτα κρούσματα σε παραγωγικά ζώα, έπειτα από δεκάδες κρούσματα σε ζώα κυρίως της άγριας πανίδας. Οι δυο αγελάδες  παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα και οι ιδιοκτήτες τους απευθύνθηκαν στην  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς. Τα δείγματα στάλθηκαν στο αρμόδιο ιολογικό εργαστήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ταυτοποίησε τα κρούσματα, το πρώτο την περασμένη Τετάρτη και το δεύτερο το απόγευμα του Σαββάτου. Η μονάδα που παρουσιάστηκαν τα κρούσματα απομονώθηκε και απαγορεύτηκε η μετακίνηση των εξήντα συνολικά ζώων  τα οποία θα θανατωθούν όλα. Επι πλέον αναγορεύτηκε η διάθεση γάλακτος  ενώ τα δύο αδέλφια-ιδιοκτήτες της εμβολιάστηκαν προληπτικά για το ενδεχόμενο να προσβληθούν και οι ίδιοι από τον επικίνδυνο ιό, που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Στην περιοχή του Κιλκίς έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 15 κρούσματα λύσσας σε αλεπούδες, από τα 35 που έχουν ταυτοποιηθεί πανελλαδικά στο συγκεκριμένο είδος ζώου, ενώ έχουν εντοπιστεί 3 κρούσματα σε σκύλους και ένα σε γάτα.

Δείτε : Λύσσα σε …αγελάδα!!!!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας