εξορμησεις

Published on 27 Νοεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Τα ψαρόνια… της σποράς!

Kείμενο-Φώτο : Ν. Φωτακόπουλος

Αυτή την εποχή οι αγρότες σπέρνουν τα χωράφια τους ελπίζοντας, αργότερα, τον θεριστή μήνα, να έχουν καλή σοδειά.  Ομως δεν είναι λίγες οι φορές που ο κόπος πάει (μισο)χαμένος, μια και οι σπόροι προσελκύουν σμήνη από ψαρόνια που κάνουν πάρτι! Εκατοντάδες και χιλιάδες από αυτά βρίσκουν ευκαιρία να γεμίσουν τα στομάχια τους με διαλεγμένους σπόρους και χωρίς πολύ κόπο που σπαταλάει ενέργεια. Τα ανοιχτά χωράφια και ο ανοιχτός ορίζοντας τους παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια και έτσι απολαμβάνουν με την ησυχία το γεύμα τους. Tα συναντήσαμε για μια ακόμα φορά στον κάμπο της Λητής του Λαγκαδά να μαζεύουν τους σπόρους από τα οργωμένα χωράφια.

psaronia1Θα ήταν… γαϊδουριά εκ μέρους του γράφοντος και του φωτογράφου της αποστολής για το ρεπορτάζ κάποιων  αγώνων του ΟΚΑΔΕ, αν δεν δέναμε τα τουφέκια για να… βοηθήσουμε τους αγρότες μας. Οι πέντε τουφεκιές που έριξε ένα δίκαννο και μια καραμπίνα, απέδωσαν 43 πουλιά, τα οποία έκαναν μια πολύ μεγάλη αρμαθιά. Και επειδή μας διαβάζουν και αναγνώστες που δεν γνωρίζουν από θηραματολογία, να σημειώσουμε ότι τα ψαρόνια είναι κυριολεκτικά εκατομμύρια και θεωρούνται από τους αγρότες μεγάλη «πληγή» για τις καλλιέργειες, έστω και αν ο όρος «επιβλαβές» στις μέρες μας δεν είναι… «πολιτικά ορθός».

Το ψαρόνι αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη, πλην της Σκανδιναβίας, και στην Ανατολική και Νότια Ασία. Διαχειμάζει στη Βόρεια και Κεντρική Αφρική και στην Ινδία.

Περνά την ζωή του σε μια μεγάλη ποικιλία ‘’ενδιαιτημάτων’’ που περιλαμβάνουν αγροτικές καλλιέργειες, κήπους, πάρκα, δασύλλια, ενώ φαίνεται ότι προτιμά να μένει κοντά σε αγροικίες αλλά και σε σπίτια και πολυκατοικίες μέσα στην πόλη. Για να ξεχειμωνιάσει μεταναστεύει, το φθινόπωρο, σχηματίζοντας τεράστια κοπάδια, νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής. Το συναντάμε σε αγροτικές καλλιέργειες αλλά και κοντά σε στάβλους. Τρέφεται με ασπόνδυλα και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά και με καρπούς, κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Δεν αποτελεί αξιόλογο θήραμα και κυνηγιέται με καρτέρι, κυρίως από αγρότες -κυνηγούς, των οποίων οι καλλιέργειες κινδυνεύουν από τα μεγάλα κοπάδια των ψαρονιών.

Δείτε : Τα τσιχλοκότσυφα με δυο λόγια….


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας