θεματα

Published on 4 Δεκεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Κυνοστάσιο: Χαλίκι από …ποτάμι!

Κείμενο- φωτογραφίες Ν. Φωτακόπουλος

H …κατρουλίλα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όσους έχουμε σκύλους. Είτε πρόκειται για ένα, είτε για εκατό ζώα η άσχημη μυρωδιά είναι  ενοχλητική, ιδιαίτερα όταν ο χώρος των σκύλων βρίσκεται κοντά στο σπίτι μας. Και δυστυχώς όσο καθαρός και αν διατηρείται ο χώρος του κυνοστασίου (και όχι κυνοτροφείου ή …κουμασιού) η δυσοσμία ποτέ δεν εξαφανίζεται εντελώς. Φυσικά όσο περισσότερα είναι τα σκυλιά τόσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα. Γνωρίζω κυνοτρόφους που πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους σε εργάτες, σε νερό και σε απολυμαντικά αλλά η μυρωδιά της …αμμωνίας είναι αήττητη.

Το ίδιο πρόβλημα είχα πάντα και εγώ. Δοκίμασα τα πάντα. Τσιμεντένιο δάπεδο, πλακάκια, χώμα και πάει λέγοντας. Όλα είχαν τα δικά τους προβλήματα. Σε όλες τις επιλογές έπρεπε να λάβω υπόψη μου και την καλή διατήρηση των πελμάτων των Σέττερ μου αλλά  και τους αγκώνες των μεγαλόσωμων σκύλων όπως είναι οι Ελληνικοί Ποιμενικοί και τους κάλους που δημιουργούνται όταν τα ζώα είναι αναγκασμένα να κάθονται ή να ξαπλώνουν σε σκληρές επιφάνειες.. Το πλακάκι, που είναι μια καλούτσικη λύση, δημιουργούσε προβλήματα κάνοντας τα πέλματα μαλακά ενώ το τσιμέντο πέρα από το ότι πότιζε από τα ούρα, δεν ήταν και ότι καλύτερο για τα πέλματα των Σέττερ.. Μια καλή λύση ήταν η ποταμίσια άμμος αλλά με τον καιρό και αυτή έφερε απογοήτευση. Ναι μεν οι μυρωδιές εξαφανίστηκαν αλλά οι σκύλοι το έριχναν στο σκάψιμο και παίζοντας εσκόρπιζαν την άμμο δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και στα μάτια τους ή στα …αυτιά τους. Ψάχνοντας όμως βρέθηκε η λύση. Λέγεται ποταμίσιο χαλίκι! Στις φωτογραφίες θα δείτε πώς ακριβώς έγινε η κατασκευή. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μόνο σε κάποιες άκρες, ανασηκώθηκε το συρματόπλεγμα  του δαπέδου, λόγω κακής τοποθέτησης. Το χαλίκι κάπου-κάπου χρειάζεται λίγο στρώσιμο με τσουγκράνα όταν οι σκύλοι το ανακατεύουν.

kinostasio4 Η κατασκευή μετα από 2-3 χρόνια λειτουργίας το μόνο πρόβλημα που παρουσίασε ήταν το σκουριασμένο πλέγμα που στρώθηκε στο δάπεδο. Ήταν πολύ λεπτό και δεν άντεξε. Χρησιμοποιήστε λοιπόν χοντρό γαλβανιζέ πλέγμα.. Κανένα πρόβλημα λειτουργία της ενώ οι σκύλοι διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Οι μυρωδιές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η οικονομία στο νερό έφτασε στο 100% αφού πλέον η κατανάλωση είναι μηδενική ενώ το πρόβλημα της υγρασίας με τις συνεχείς πλύσεις δεν υπάρχει καν. Μια προϋπόθεση όμως είναι σημαντική για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα. Οι σκύλοι πρέπει να τρώνε καλή τροφή και να κάνουν σφικτά κόπρανα που μαζεύονται εύκολα με μια τσουγκράνα ή με ένα φτυαράκι.. Οι διάρροιες είναι πρόβλημα μια και με την ρευστή μορφή των κοπράνων και το άπλωμα τους λερώνουν το χαλίκι. Ο γράφων που διαθέτει αρκετό χώρο έχει προβλέψει για την κατασκευή και μια κλούβας με τσιμεντένιο δάπεδο για τις δύσκολες περιπτώσεις. Έτσι όταν κάποιος σκύλος έχει πρόβλημα διαμένει στην ειδική κλούβα όπου το λάστιχο εξακολουθεί να χρησιμοποιείτε….

kinostasio3Το εδαφόπανο στρώνεται από άκρη σε άκρη καλύπτοντας όλη την διαθέσιμη επιφάνεια και αφού πρώτα το έδαφος έχει στρωθεί για να είναι ομαλό. Το ‘’εδαφόπανο’’ επιτρέπει στο νερό να διαφεύγει προς το έδαφος αλλά ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στο χώμα να βγει στην επιφάνεια.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι γαλβανιζέ πλέγμα, νεροσωλήνες, ‘’εδαφόπανο’’, και ποταμίσιο χαλίκι. Το πλέγμα που θα χρησιμοποιηθεί στο έδαφος, πάνω από το ‘’εδαφόπανο’’ και κάτω από το χαλίκι πρέπει να είναι αρκετά πυκνό (για να μην μπορούν οι σκύλοι να σκάψουν) αρκετά χοντρό και γαλβανιζέ για να μην σπάει και να μην σκουριάζει.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Το εδαφόπανο στρώνεται από άκρη σε άκρη καλύπτοντας όλη την διαθέσιμη επιφάνεια και αφού πρώτα το έδαφος έχει στρωθεί για να είναι ομαλό. Το ‘’εδαφόπανο’’ επιτρέπει στο νερό να διαφεύγει προς το έδαφος αλλά ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στο χώμα να βγει στην επιφάνεια.

Στις άκρες το πλέγμα δέθηκε με σύρμα ενώ στο μέσον της κλούβας τοποθετήθηκαν νεροσωλήνες στις οποίες δέθηκε το πλέγμα για να μην ανασηκώνεται. Όσο περισσότερες νεροσωλήνες τοποθετηθούν τόσο το καλύτερο.

Ο …χαλικοτάπιτας πρέπει να έχει πάχος περίπου δέκα εκατοστά ώστε ακόμα και αν οι σκύλοι τον σκάψουν να μην …πιάσουν πάτο.

Το ποταμίσιο χαλίκι ξεχωρίζει από τις στρογγυλευμένες άκρες του που είναι …φιλικές στα σκυλίσια πέλματα. Είναι φυσικά ακριβότερο από το …συμβατικό αλλά δεν έχει καμία σχέση μαζί του. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του είναι ελάχιστη σκόνη που βγάζει…

kinostasio2


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας