μπεκατσα

Published on 23 Δεκεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

Κοντινά ή …μακρινά Μπεκατσόσκυλα;

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν χαρακτηρίζονται κοντινά η μακρινά τα μπεκατσόσκυλα μπορεί να είναι καλά, μέτρια ή κακά σκυλιά. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Έχουν περάσει πια περισσότερα από 30  χρόνια από τότε που μπήκε στην ζωή μας η συζήτηση και ο προβληματισμός για την κοντινή ή την ‘’μακρινή’’ έρευνα, όπως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την απόσταση στην οποία φτάνει η ακτίνα της έρευνας του σκύλου. Τα 15 χρόνια τα αναφέρουμε επειδή στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ξεκίνησε στη χώρα μας η ουσιαστική κυνολογική ανάπτυξη μέσα από ομίλους, αγώνες και εκδηλώσεις.

Συζητήσεις λοιπόν επί συζητήσεων και ξεκάθαρο συμπέρασμα δεν βγαίνει για το πιο είναι σωστό ή λάθος. Και είναι βέβαιο πως πάντα θα υπάρχουν αντίθετες απόψεις, ειδικά όσο υπάρχουν καλά μπεκατσόσκυλα που βρίσκουν πουλιά χωρίς να μπουν στον κόπο να απομακρυνθούν ή όταν αντίθετα κάποια άλλα χαρισματικά σκυλιά βρίσκουν μπεκάτσες εκατοντάδες μέτρα μακριά από  τον κυνηγό στα πιο μακρινά σημεία και στις πιο ψηλές κορφές.

Πολυτιμότερη είναι η ανοικτή έρευνα, όταν ο κυνηγός είναι αναγκασμένος να αλλάξει πολλά μπεκατσοτόπια σε μία ημέρα, τα οποία εκ των πραγμάτων ερευνώνται σε σύντομο χρόνο.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πώς ένα κοντινό μπεκατσόσκυλο δεν είναι απαραίτητα και αργό. Υπάρχουν πάμπολλα σκυλιά που έχουν γρήγορη έρευνα, αλλά κοντινή. Άλλο λοιπόν το κοντά και άλλο το αργά. Ενα καλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητή αυτή η διευκρίνιση είναι ο τρόπος που δουλεύουν τα σύγχρονα Επανιέλ Μπρετόν. Είναι γρήγορα σκυλιά (αλλά όταν είναι καλά εκπαιδευμένα) ψάχνουν σε λογική ακτίνα και ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κυνηγότοπου. Ειδικά  στο πουρνάρι και το δάσος ψάχνουν πολύ κοντά στον κυνηγό προσφέροντας το μέγιστο των πιθανοτήτων για ένα «καρποφόρο» κυνήγι.

Οσο για τη μακρινή έρευνα, αυτή συνήθως γίνεται από καλπαστικά  σκυλιά χωρίς αυτό να είναι και ο κανόνας. Υπάρχουν πολλοί σκύλοι φέρμας  που έχουν αργό ρυθμό στην έρευνά τους, αλλά έχουν την τάση να παίρνουν… τα βουνά και τα λαγκάδια ψάχνοντας μακριά από τον κυνηγό! Αυτό μπορεί να είναι καλό και κακό και εξαρτάται από την πείρα και κυρίως το (κυνηγετικό) μυαλό του σκύλου.

kourtsxaar

Ενας σκύλος, που έχει ψάξει καλά τα κοντινά σημεία και απομακρύνεται για να βρει πουλιά, είναι σαφώς ένας καλός σκύλος. Αντίθετα αυτός που ψάχνει μακριά από… χούι, τότε μπορεί να είναι και επιζήμιος. Συνήθως ρέει στο αίμα του η κληρονομιά από προγόνους ‘’μεγάλης έρευνας’’, η οποία ενίοτε είναι και πηγή πολλών ακόμα κακών συμπεριφορών πέρα από την τάση για φυγή…

 Προτιμήσεις…

Για πολλούς κυνηγούς η κοντινή έρευνα είναι προτιμότερη ειδικά όταν το κυνήγι γίνεται σε γνώριμα μπεκατσοτόπια οπότε κυνηγός και σκυλιά γνωρίζουν της γωνιές, όπου συνήθως κρύβονται οι μπεκάτσες. Κυνηγός και σκύλος πάνε στα γνώριμα σημεία, τα λεγόμενα «κοτέτσια’’, τα οποία  πάντα κρατάνε τις 2-3 μπεκάτσες της περιοχής, χωρίς να σπαταλάνε χρόνο ψάχνοντας κομμάτια του δάσους που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν σηκώσει πουλιά.

Αντίθετα όταν το κυνήγι γίνεται σε μέρη που είναι άγνωστα, τότε τα σκυλιά ανοικτής έρευνας είναι πιο χρήσιμα γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ερευνηθεί μεγάλη (άγνωστη) έκταση, ώστε να εντοπισθούν τα πιθανά σημεία που κρατάνε τα πουλιά. Και αυτό είναι λογικό. Για σκεφτείτε να ψάχνει κάποιος ένα άγνωστο μπεκατσότοπο, στον οποίο έχει πάει για πρώτη φορά και δεν ξέρει τις πονηρές γωνιές από τις οποίες ξεκινάμε όλοι την κυνηγετική μας ημέρα; Ακόμα πολυτιμότερη είναι η ανοικτή έρευνα, όταν ο κυνηγός είναι αναγκασμένος να αλλάξει πολλά μέρη σε μία ημέρα, τα οποία εκ των πραγμάτων ερευνώνται σε σύντομο χρόνο.

mpekatsa

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν χαρακτηρίζονται κοντινά η μακρινά τα μπεκατσόσκυλα μπορεί να είναι καλά, μέτρια ή κακά σκυλιά. ολα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

‘’Καλός είναι ο σκύλος που είναι ωφέλιμος για το τουφέκι’’ λέει ένα σοφό κυνολογικό γνωμικό και σε αυτό εμπεριέχεται και ο ορισμός του καλού  μπεκατσόσκυλου ανεξάρτητα αν κυνηγάει κοντά ή μακριά.

Βέβαια θα μπορούσε να πάει σε μάκρος η κουβέντα (το άρθρο), εάν έμπαιναν στο θέμα και άλλες παράμετροι, όπως είναι το μπίπερ και το καμπανάκι, το είδος του μπεκατσότοπου, το αν ο σκύλος κυνηγάει σε ζευγάρι και πολλά ακόμα θέματα, που άπτονται των λόγων βάσει των οποίων  προτιμά κάποιος κυνόφιλος την κοντινή ή την μακρινή έρευνα….


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας