μπεκατσα

Published on 25 Δεκεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

ΜΠΕΚΑΤΣΑ :Αυτό το ξέρετε;

Επιμέλεια: Ν. Φωτακόπουλος

Πίνακες: Andrea Mazzoli

-Το 90% των ζευγαριών της μπεκάτσας αναπαράγονται στις χώρες της Βαλτικής  τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Σκανδιναβία. Η μπεκάτσα όμως παρατηρείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχει και το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

-1.800.000 έως 6.600.000 ζευγάρια εκτιμάται ότι αναπαράγονται κάθε χρόνο χωρίς να υπάρχουν αυξομειώσεις στους αριθμούς τους. Όμως υπάρχει η άποψη ότι τα ζευγάρια που αναπαράγονται στη Ρωσία έχουν μειωθεί σημαντικά χωρίς αυτό να μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά.

-Σύμφωνα με στοιχεία του Birdlife International (Παγκόσμιος Οργανισμός για την Προστασία των Πουλιών), για την περίοδο 1995-2000, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αναπαράγονται 0-10 ζευγάρια, που είναι τα λιγότερα από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

-Η μπεκάτσα είναι από τα πιο σημαντικά θηραματικά είδη σε όλη την Ευρώπη. Κυνηγιέται παντού εκτός από την Σλοβενία, την Ολλανδία και σε ορισμένες περιοχές του Βελγίου.

Οι Μεσογειακές χώρες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον πίνακα καρπώσεων ανά την Ευρώπη, με την Γαλλία να προηγείται κατέχοντας το 30-40% της συνολικής Ευρωπαϊκής κάρπωσης

-Η μπεκάτσα γεννά 2-5 αυγά, αλλά στο 90% των περιπτώσεων 4 (γεννάει ένα αυγό κάθε 1,25 ημέρες). Η εκκόλαψη κρατάει περίπου 22 μέρες, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 24 μέρες. Ο μέσος όρος νεοσσών που επιζεί είναι 1,8 πουλιά ανά ζεύγος. Αν και γεννάει κυρίως στο τέλος του Μάρτη, η ημερομηνία έναρξης εναπόθεσης των αυγών εξαρτάται από τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Η ολοκλήρωση του φτερώματος γίνεται σε 15-20 μέρες και οι νεοσσοί μπορούν τότε να πετάξουν.

mpekatsa -Χαρακτηριστικές είναι οι πτήσεις των αρσενικών κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Στο ξημέρωμα και στην δύση του ηλίου, τα αρσενικά κάνουν πτήσεις επίδειξης πάνω από τα δέντρα με στόχο την αναζήτηση και προσέλκυση του θηλυκού. Αυτές οι πτήσεις (2-5 κάθε νύχτα) διαρκούν 20 λεπτά και στην διάρκεια αυτών, το αρσενικό αναπαράγει χαρακτηριστικούς ήχους-καλέσματα. Η καταμέτρηση αυτών των ήχων στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γαλλία) αποτελεί ενδεδειγμένη μέθοδος απογραφής των αναπαραγόμενων ζευγαριών.

-Το ράμφος της έχει μήκος 6,7-8,0 εκ. και το συνολικό μήκος της (μαζί με το ράμφος) είναι 33-38 εκ. Το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 55-65 εκ. Το μέσο βάρος της είναι 280 γρ. Με τα αρσενικά να είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ότι τα θηλυκά.

-Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μπεκάτσας είναι η μορφή του κρανίου της, που είναι μοναδική απ’ όλα τα πουλιά. Τα μάτια της και ο εγκέφαλος είναι τοποθετημένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ τα αυτιά της βρίσκονται στη βάση του ράμφους και μπροστά από τα μάτια εξυπηρετώντας έτσι την ανεύρεση σκουληκιών στο έδαφος με την ακοή, η οποία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Με λίγα λόγια, η αναζήτηση της τροφής γίνεται με την ακοή και όχι με την όραση, καθώς η θέση των ματιών δεν της επιτρέπει να βλέπει την άκρη του ράμφους της

-Ο μέσος όρος ζωής της μπεκάτσας είναι 1,25 χρόνια, που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με άλλα είδη πτηνών. Η ετήσια επιβίωση εξαρτάται κυρίως από την ένταση των καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, η κυνηγετική πίεση που είναι ιδιαίτερα έντονη σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, επιδρά αρνητικά στην ετήσια επιβίωση

-Επειδή κυνηγιέται, κυρίως, σε πυκνά τμήματα δάσους, χρησιμοποιούμε κοντόκανο όπλο με «ανοιχτά» τσόκ και φυσίγγια με μάλλινη τάπα ή διασπορέα με σκάγια Νο 8 – 9. Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες μπορεί να την αναζητήσουμε σε παραθαλάσια πευκοδάση, σε πουρναροτόπια, σε ελαιώνες ακόμα και σε λιβάδια με φυσικούς φράχτες.

Δείτε : Kennel Iti για – Μπεκατσόσκυλα!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας