προσωπα

Published on 1 Ιανουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΟΥΛΑΣ…& ΥΙΟΙ

Η φαμίλια με…τα μπηγκλ!

Κείμενο-φωτο: Ν.  Φωτακόπουλος

Όταν οι ….Πασουλαίοι έβγαλαν μερικά κουτάβια από το κυνοστάσιο για να τα φωτογραφήσουμε, ήθελα να βουτήξω δυο -τρία και να φύγω! Αντί να κάνουμε δουλειά και να βγάλουμε καμιά φωτογραφία της προκοπής, είχαμε το μυαλό μας στο …πασπάτεμα των κουταβιών που δεν ξεκόλλαγαν τις  μουσούδες από το χώμα… Όμως η εντολή του διευθυντή  ήταν ρητή και κατηγορηματική. Αν δεν φέρετε ρεπορτάζ και καλές φωτογραφίες να μην ξαναγυρίσετε στο γραφείο. Να ‘μαστε λοιπόν στο εκπαιδευτήριο- κυνοτροφείο  του Γιώργου Πάσουλα που εκτρέφει Μπηγκλ κάπου κοντά στη Μακρακώμη της Φθιώτιδας.  Του ζητήσαμε να μας μιλήσει γι’ αυτόν, την οικογένειά του και την διαδρομή του..

«Γεννήθηκα στη Νάξο. Από μικρή ηλικία ακολουθούσα τον πατέρα μου στο κυνήγι. Κάποτε μετακόμισα στην Αθήνα για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση όπου όμως ήταν δύσκολο να έχει κάποιος σκυλιά. Αποφασίσαμε με την γυναίκα μου να εγκατασταθούμε στη Σάμο. Άρχισα να δοκιμάζω διάφορες φυλές ιχνηλατών και από τα χέρια μου πέρασαν όλες οι γνωστές φυλές. Κατέληξα στα Μπηγκλ!

Αποφάσισα να φέρω κάποια σκυλιά από την Αμερική. Από τότε μπήκα σε μια πολύ δύσκολη, αλλά όμορφη περιπέτεια που κρατάει μέχρι σήμερα. Την εκτροφή και την εκπαίδευση των Μπηγκλ».

Ερώτηση: Και στη Φθιώτιδα πως βρεθήκατε;

Απάντηση: Η αρχική μας επιλογή για εγκατάσταση ήταν η Σάμος που είναι ένας πλούσιος κυνηγότοπος. Όμως είμαστε πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, από τα λαγοτόπια της και από τους πελάτες μας. Έτσι αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο Μεσολόγγι. Μείναμε εκεί οκτώ χρόνια. Όμως και αυτή η επιλογή δεν ήταν σωστή, μια και χρειαζόμαστε τρεις ώρες  καθημερινό πήγαινε έλα στα λαγοτόπια με το αυτοκίνητο για να εκπαιδεύσουμε τους σκύλους μας. Έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ στη Φθιώτιδα, που είναι το κέντρο της Ελλάδος και ένας νομός με πολλές επιλογές για εκπαίδευση..

beagleΕρώτηση: Μίλησε μας για την εκτροφή σου…

Απάντηση: Η εκτροφή μου θεωρείται μια γραμμή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δημιούργησα μια βάση, αλλά πάντα έφερνα σκυλιά από το εξωτερικό. Ήμουν αναγκασμένος να το κάνω αυτό.  Σε άλλες φυλές υπήρχαν πολλοί που σήκωσαν το βάρος. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να προσπαθήσουμε μόνοι μας. Δώσαμε μια περιουσία, πέρα από την ζωή μας στα Μπηγκλ. Φέρναμε λοιπόν σκύλους από την Αμερική. Πολύ καλοί σκύλοι…για την Αμερική όμως! Παίρναμε κάποια χαρακτηριστικά που θέλαμε, αλλά χάναμε κάποια άλλα. Περνούσαν δυο χρόνια για να βγουν τα  συμπεράσματα από κάθε νέα επιλογή. Σήμερα η εκτροφή μας, μετά από μια εικοσαετία προσπαθειών, δεν βασίζεται σε μία γενεαλογική γραμμή αλλά σε  διαφορετικές,  έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τις επιλογές μας και να έχουμε διαφορετικές λύσεις.  Βέβαια πάντα προσπαθούσαμε και θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τις γραμμές μας στις ελληνικές συνθήκες κυνηγίου…. Πάρα πολλοί Ελληνες κυνηγοί όταν βλέπουν τα σκυλιά μας να κυνηγάνε λένε ότι αυτά τα σκυλιά δεν κυνηγάνε σαν Μπηγκλ. Έχουν στο μυαλό τους τα σκυλιά που είχαν δει, εκ των οποίων ορισμένα δεν ήταν καν καθαρόαιμα Μπηγκλ. Εκείνα τα απαξιωμένα σκυλιά που έκαναν κακό στη φήμη της ράτσας, και αυτό είναι κάτι που την ακολουθεί  μέχρι σήμερα.

Ερώτηση: Μου κάνει εντύπωση που έχεις και τους δυο γιους μαζί σου…

Απάντηση: Ο Χρήστος και ο Βασίλης μυήθηκαν στο κυνήγι και την κυνοφιλία από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησαν να με ακολουθούν στα κυνηγοτόπια από τα πέντε τους χρόνια, ενώ από τα δέκα τους άρχισαν να εκπαιδεύουν!  Είμαστε μια ομάδα πλέον. Ο Χρήστος μάλιστα πήγε για μερικά χρόνια στην Αγγλία, όπου σπούδασε γύρω από τα σκυλιά. Εκπαίδευση, ψυχολογία, εκτροφή, ενώ παρακολούθησε πάμπολλα σεμινάρια, εκθέσεις και αγώνες εργασία για Μπηγκλ.

beaglepasoulasΕρώτηση: Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν του Μπηγκλ;

 Απάντηση:Ενα καλό Μπηγκλ είναι ένας σκύλος ολοκληρωμένος. Η κατανομή του το βοηθάει να είναι ακούραστος σε πολύωρα κυνήγια. Εκεί  όμως που μπορούμε να πούμε ότι υπερέχει απέναντι σε άλλους σκύλους, είναι η όσφρησή του και το μεγάλο του κυνηγετικό πάθος. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του είναι το θέαμα που παρουσιάζει στο κυνήγι. Είναι πραγματικά μοναδικό. Για αυτό και ταιριάζει πρωτίστως στον κυνηγό που απολαμβάνει το θέαμα, και όχι σε αυτόν που τον ενδιαφέρει μόνο να βάλει το λαγό στη τσάντα. Έτσι και αλλιώς ο λαγός θα μπει στην τσάντα με ένα καλό Μπηγκλ.

 Ερώτηση: Κάνει για το κυνήγι του αγριόχοιρου;

Θα συνιστούσα Μπηγκλ που θα έχουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα γουρουνόσκυλο, όπως π.χ την πολύ καλή φωνή. Η φωνή του σκύλου πρέπει να προκαλεί  φόβο στο θήραμα ώστε αυτό να ξεσηκωθεί.. Κάποια σκυλιά που δώσαμε σε παρέες γουρουνοκυνηγών πήγαν πολύ καλά και εντυπωσιάσανε. Όμως επειδή οι γουρουνάδες χρησιμοποιούν διάφορους και ανόμοιους σκύλους, ένα Μπηγκλ μπορεί να μην ταιριάζει με την υπόλοιπη αγέλη. Άλλα σκυλιά είναι γρήγορα, άλλα είναι αργά.  Για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μαζί  με σκύλους που ταιριάζει…

Ερώτηση: Το μικρό σώμα δεν το κάνει να υστερεί στη δίωξη;

Απάντηση: Το αντίθετο. Είναι ο σκύλος με την μεγαλύτερη δίωξη, ανάλογα βέβαια με τις γενεαλογικές γραμμές και το άτομο. Όπου υπάρχει η ανάγκη για μεγάλη δίωξη αναπτύχθηκαν γραμμές με μεγάλη δίωξη. Παράδειγμα η Αγγλία όπου στο έφιππο κυνήγι η δίωξη είναι μεγάλη και παρατεταμένη, έχουν αναπτυχτεί ανάλογες γενεαλογίες .Όμως υπάρχουν  χώρες και μέρη με τέτοια αφθονία θηραμάτων που δεν χρειάζεται η δίωξη. Εκεί χρειάζονται σκύλοι ξεφωλιαστές και όχι διώκτες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ψάχνει κάποιος σκύλους με μεγάλη δίωξη, όταν υπάρχει αφθονία λαγών. Η παρατεταμένη δίωξη είναι επιζήμια σε μέρη που θα μπορούσες να βγάλεις 2-3 λαγούς, όση ώρα ο σκύλος ακολουθεί ακόμα τον πρώτο λαγό..

pasoulas

Ερώτηση: Πώς δουλεύει το Μπηγκλ;

Είναι σκύλος που έχει ελεγχόμενη έρευνα και ψάχνει κοντά στον κυνηγό .  Όταν βρει τα ίχνη αρχίζει ένα ψάξιμο με πολύ μεγάλη ένταση, έντονο κούνημα της ουράς, και αν είναι φρέσκα τα ίχνη, θα βγάλει και φωνές. Λίγες και ουσιαστικές όμως… Όταν φτάσει κοντά στο θήραμα σταματάει να ψάχνει τα ίχνη που έτσι και αλλιώς δεν έχουν συνέχεια, και τότε χρησιμοποιεί το μυαλό του για να βρει το γιατάκι. Όταν ξεφωλιάσει το θήραμα η φωνή γίνεται έντονη και γρήγορη. Επειδή είναι σκύλος μέσης δίωξης, συνήθως ο λαγός βρίσκει τον χρόνο και ξαναπιάνει γιατάκι, οπότε τότε θα τον ξαναβγάλει.  Σαν σκύλος μέσης ταχύτητας δεν πιέζει το θήραμα, ώστε αυτό να αλλάξει τόπο. Για αυτό και το Μπηγκλ κάνει για τον μοναχικό κυνηγό, αλλά και για κυνήγι σε συνθήκες κυνηγετικού συνωστισμού.

Ερώτηση: Στην αγέλη πώς τα πάει;

Απάντηση: Είναι σκύλος αγελαίος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κυνηγάει μόνος. Το αντίθετο μάλιστα. Η απόδοση όμως τις αγέλης είναι πολύ καλύτερη και αυτό είναι  λογικό. Στην αγέλη ο ένας σκύλος συμπληρώνει τον άλλο.  Το αποτέλεσμα στο ξεφώλιασμα π.χ. είναι πολύ πιο γρήγορο, ενώ μια αγέλη σκύλων μπορεί να σου φέρει πολλές φορές τον ίδιο λαγό στο καρτέρι.

Ερώτηση: Για ποιο λόγο να προτιμήσει ο λαγοκυνηγός το Μπηγκλ;

Απάντηση: Γιατί είναι ο ιδανικός σκύλος για το κυνήγι του λαγού στην Ελλάδα. Με τα γρήγορα σκυλιά συνήθως ο λαγός χάνεται μια και αλλάζει τόπο. Αντίθετα με το Μπηγκλ, ο λαγός συνήθως έχει τον χρόνιο να ξαναγιατακιάσει. Έτσι υπάρχει  η δυνατότητα για δυο και τρία ξεφωλιάσματα του ίδιου λαγού, κάτι που δεν συμβαίνει όταν ο λαγός καταδιώκεται από γρήγορους ιχνηλάτες. Είναι ο ιδανικός σκύλος  λοιπόν τόσο για μοναχικούς κυνηγούς όσο και για αυτούς που κυνηγάνε  σε παρέα.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας