σεγκτουτζιο (κοντοτριχο)

Published on 3 Ιανουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

SEGUTSIO ITALIANO

Eπιμέλεια-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΉ ΕΞΆΠΛΩΣΗ

Ο Ιταλικός ιχνηλάτης απαντάται σε όλη την Ελλάδα. Από τα άγονα και σκληροτράχηλα βουνά της Κρήτης μέχρι τον Έβρο, την Μακεδονία, την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου υπάρχουν μαρτυρίες λαγοκυνηγών που χρησιμοποιούν αυτόν τον ιχνηλάτη με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ

Μια λέξη που θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει είναι η προσαρμοστικότητα. Είναι φτιαγμένος για το κυνήγι και στο βουνό εκφράζει τα σωματικά και ψυχικά του χαρίσματα, προσαρμόζοντας ανάλογα την τεχνική του. Σε αυτό τον βοηθάει η σωματοκατασκευή του, ενός μεσόμομορφου σκύλου με τέλειες αναλογίες μεταξύ άκρων και κορμού, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στον καταδιωκτικό σκύλο. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι γωνίες του σώματος, ο ελαφρύς και μυώδης σκελετός και η απουσία λίπους, έτσι που ο ιταλικός ιχνηλάτης να μοιάζει με δρόμωνα σκύλο. Αυτά τα χαρακτηριστικά τον καθιστούν ακούραστο και ανθεκτικό στα πολύωρα κυνήγια, προσφέροντας του παράλληλα αρμονία, ελαφρότητα και ρυθμό στην κίνηση του. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η φυσική κίνηση αυτού του ιχνηλάτη κατά την έρευνα είναι ο καλπασμός

ixnilates1

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ο χαρακτήρας του ιταλικού ιχνηλάτη είναι μοναδικός. Δένεται με τον ιδιοκτήτη του και αποκτά επικοινωνία μαζί του, είτε βρίσκεται στο σπίτι, είτε στο κυνήγι. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με έναν υπάκουο και κατά κύριο λόγο έξυπνο σκύλο, που εύκολα μαθαίνει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Μερικά άτομα της φυλής παρουσιάζουν μία έμφυτη εσωστρέφεια, που τα καθιστά πιο ευάλωτα στους χειρισμούς εκ μέρους του ιδιοκτήτη, που θα πρέπει να δείξει την δέουσα ευαισθησία. Όταν ο ιδιοκτήτης πρέπει να διορθώσει τον σκύλο του, τις περισσότερες φορές είναι αρκετό να υψώσει τον τόνο της φωνής του για να επιπλήξει έναν τέτοιο σκύλο, με ευαίσθητο ψυχισμό.

ΒΛΕΜΜΑ

Το βλέμμα του ιταλικού ιχνηλάτη είναι εκφραστικό και σου δίνει την αίσθηση ενός δραστήριου και ευφυούς σκύλου. Τα μάτια του έχουν πάντα σκούρο χρώμα και το σχήμα τους είναι αμυγδαλωτό .Οι Ιταλοί λένε ότι μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο έξυπνος είναι ένας σκύλος από το πόσο μεγάλα και εκφραστικά μάτια έχει και μάλλον έχουν δίκιο.

ΚΕΦΑΛΙ

Το κεφάλι του ιταλικού ιχνηλάτη είναι σε τέλεια αρμονία με το υπόλοιπο σώμα του. Έχει καλά ανεπτυγμένα και ανοιχτά ρουθούνια μαύρου χρώματος και γαμψό ακρορίνιο, που είναι άλλωστε και χαρακτηριστικό της φυλής. Το αυτί του ξεκινάει από το ύψος των ματιών, φαρδύ, ριχτό και στο τέλος διπλώνει προς τα μέσα. Το μήκος του αυτιού φτάνει περίπου μέχρι την άκρη του ακρορίνιου.

ixnilates

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο τρόπος εργασίας του ιταλικού ιχνηλάτη χαρακτηρίζετε από τον Luigi Zacchetti “classico”, δηλαδή ο κλασικός τρόπος εργασίας που χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι ευδιάκριτες και είναι οι παρακάτω αναζήτηση των ιχνών της βοσκής, το ξέκωμα του ντορού , το ξεφώλιασμα του λαγού και η καταδίωξη του. Αυτό επιτυγχάνεται διότι ο ιταλικός ιχνηλάτης είναι ένας σκύλος που δουλεύει με μέθοδο. Όταν βρίσκει τα ζεστά πρωινά ίχνη του λαγού στη βοσκή αρχίζει και κουνά έντονα την ουρά, η οποία κινείται στις πλευρές ή κάνοντας κύκλους. Όπου η αναθυμίαση είναι πιο έντονη το δηλώνει γαβγίζοντας ζωηρά. Η φωνή έχει την έννοια της επισήμανσης. Ο τόνος της φωνής είναι μεταλλικός χαρούμενος και συνήθως οξύς. Το ηχόχρωμα της φωνής ποικίλει, αλλά ένα είναι βέβαιο, ότι ο ιταλικός ιχνηλάτης γαβγίζει, ποτέ δεν ουρλιάζει, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές καθαρόαιμες φυλές ιχνηλατών .Δεν καθυστερεί ιδιαίτερα στις βοσκές του λαγού αλλά προσπαθεί χρησιμοποιώντας την έμφυτη εξυπνάδα και τη δυνατή όσφρηση του να βρει από πού φεύγει το θήραμα του και στη συνέχεια το ιχνηλατεί με μέθοδο. Και εδώ μετρά η ποσότητα και η ποιότητα της φωνής καθώς είναι ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ κυνηγού και σκύλου, όταν αυτοί δεν έχουν οπτική επαφή .Ο Ιταλικός ιχνηλάτης αλαλάζει φωνές πλησιάζοντας στο γιατάκι του λαγού που γίνονται πιο αγωνιώδεις. Στο επικείμενο ξεφώλιασμα ο σκύλος βγάζει την χαρακτηριστική κραυγή του ξεφωλιάσματος και ύστερα αρχίζει μια ανελέητη καταδίωξη. Σε αυτή τη φάση ο ιταλικός ιχνηλάτης κρατά το κεφάλι του στο ύψος του κορμού, καθώς νιώθει έντονα τη μυρωδιά του θηράματος και επιδίδεται σε μια καταδίωξη με συνεχή ρυθμό και ένταση φωνής.

Είναι ένας σκύλος που κυνηγά το ίδιο άνετα και μόνος του και σε ζευγάρι ή αγέλη. Έχει πνεύμα συνεργασίας και συνοχής με την αγέλη διατηρώντας παράλληλα τα ατομικά χαρακτηριστικά του και παίρνοντας πρωτοβουλίες. Η δύναμη μιας αγέλης ιταλικών ιχνηλατών είναι στα μέλη της που θα πρέπει να είναι της ίδιας κλάσης. Πιο συγκεκριμένα κάθε μέλος της αγέλης θα πρέπει να μπορεί να κάνει ατομικά, αυτό που κάνει η αγέλη συλλογικά, δηλαδή να εντοπίζει τα ίχνη, να ιχνηλατεί μέχρι το γατάκι, να ξεφωλιάζει και στη συνέχεα να καταδιώκει το θήραμα. Έτσι ο ιχνηλάτης γίνεται μέλος της αγέλης και όχι σκλάβος της αγέλης.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας