θεματα

Published on 6 Ιανουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

ΒΑΛΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟ S.O.S!!!

Κείμενο φώτο N. Φωτακόπουλος

‘’Τον πέρασε για αγριογούρουνο και τον σκότωσε’’!

Κάπως έτσι εκφωνούνται ή αναγγέλλονται ή γράφονται οι μακάβριες ειδήσεις για τα κυνηγετικά θανατηφόρα ατυχήματα που κάθε χρόνο είναι αρκετά και αθροιστικά τα τελευταία είκοσι χρόνια ξεπερνάνε τα πενήντα και την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο τους επτά! Για σκεφτείτε το.. Πραγματικά τραγικό! Πενήντα κυνηγοί νεκροί από βόλια συναδέλφων και φίλων είναι πολύ βαρύς ο φόρος αίματος που πληρώνουμε σαν κυνηγετική οικογένεια λόγω της αφέλειας (και της άγνοιά) μας να επιμένουμε να φοράμε  ρούχα παραλλαγής και να κρυβόμαστε στο δάσος και στα καρτέρια σαν άλλοι …’’Ράμπο’’! Και δεν είναι μόνο τα θανατηφόρα ατυχήματα… Είναι και τα υπόλοιπα τα πιο ανώδυνα (αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι) που έχουν μικρότερες συνέπειες αλλά ενίοτε πολύ οδυνηρές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση γνωστού εκπαιδευτή που έχει χάσει το μάτι του σε κυνήγι μπεκάτσας από τα σκάγια του συνκυνηγού του.

Οι αιτίες ενόις ατυχήματος με όπλο μπορεί να είναι πολλές και δεν είναι του παρόντος να τις εξετάσουμε όλες εδώ. Σήμερα το μόνο που κάνουμε είναι η υπενθήμηση του περσυνού σοφού μέτρου Κιλτίδη για την υποχρέωση των κυνηγών να φορούν κόκκινα γιλέκα. Εμείς αργήσαμε να πάρουμε μπροστά αλλά οι ξένοι συνάδελφοί μας ειδικά όταν εξορμούν για κυνήγι  μεγάλων τριχωτών θηραμάτων έχουν άλλη νοοτροπία. Ολλοι φοράνε κόκκινα. Θα έχετε δεί τις γαλλικές ταινίες. Υπάρχει χαώδης διαφορά νοοτροπίας στα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι Γάλλοι συνάδελφοι σε σχέση με εμάς εδώ που είμαστε …άτρωτοι και παλικάρια!

Στην Γαλλία  όλοι μα όλοι οι κυνηγοί είτε παγανιστές είτε καρτεριτζήδες  φοράνε κόκκινα ρούχα ή φανταχτερές φωσφορίζουσες ταινίες σήμανσης. Χώρια οι προιειδιποιειτικές πινακίδες στους δρόμους όπου εξελίσσεται η παγάνα, για ενημέρωση των περαστικών και των αγροτών.

kinigos Ο Αρχηγός

Καλός αρχηγός δεν είναι αυτός που ξέρει τον κυνηγότοπο και τα πιθανά περάσματα των γουρουνιών αλλά αυτός που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των κυνηγών του. Η προσωπική μου εμπειρία έχει καταγράψει αρνητικές εμπειρίες από τα 3-4 …γουρουνοκυνήγια που έχω συμμετάσχει ως προσκολυόμενος. Κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας, παρά μόνο ευχές….  Και η προτεραιότητα των αρχηγών και υπαρχηγών ήταν το πώς δεν θα ξεφύγουν τα γουρούνια και όχι πώς θα αποφευχθεί το ατύχημα. Περιττό είναι να αναφέρω πώς δεν αποδέχτηκα ποτε νέα πρόσκληση ούτε και επεδίωξα να ξανασυμμετάσχω…

Και δεν είναι μόνο τα ατυχήματα πού προλαμβάνει το φωσφοριζε γιλέκο ή ρούχο…

Δεν είναι απίθανο να συμβεί στον καθένα μας να πέσουμε και να σπάσουμε κάποιο πόδι ή να λιποθυμήσουμε ή να πάθουμε το οτιδήποτε που θα μας καθηλώσει. Και αν έχουμε τις αισθήσεις μας κάτι γίνεται. Αν όμως είμαστε αναίσθητοι άστα να πάνε. Ποιος να μας βρει αν είμαστε μόνοι μας χωρίς παρέα μέσα στις πυκνούρες καις το ντούσκο αν φοράμε ρούχα που δεν διακρίνονται και μάλιστα από απόσταση;

kinigoi Τα αυτοκίνητα.

Έρευνες συγκοινωνιολόγων και ειδικών για την ασφάλεια των αυτοκινήτων έχουν αποδείξει πώς τα αυτοκίνητα με φανταχτερά χρώματα όπως το κόκκινο το πορτοκαλί κ.λ.π. εμπλέκονται πολύ λιγότερο σε τροχαία ατυχήματα σε σχέση με  τα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα. Η εξήγηση είναι απλή. Τα φανταχτερά χρώματα ενεργοποιούν πολύ πιο γρήγορα τα αντανακλαστικά των οδηγών με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Με λίγα λόγια πιο εύκολα πέφτεις όταν οδηγείς στην Εθνική Οδό πάνω σε ένα σταθμευμένο σκουρόχρωμο αυτοκίνητο από ότι σε ένα κόκκινο. Άλλωστε και το προειδοποιητικό τρίγωνο είναι κόκκινο και φωσφοριζέ…

Να λοιπόν που και από τον χώρο των αυτοκινήτων μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα…

Αχρωματοψία

……Κλείνοντας να σημειώσουμε πώς όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πώς τα θηράματα έχουν …αχρωματοψία και δεν αντιλαμβάνονται τα χρώματα όπως εμείς. Για αυτά όλα είναι αποχρώσεις του γκρίζου οπότε πάει περίπατο το επιχείρημα κάποιων πώς το κόκκινο διώχνει τα πουλιά ή τα γουρούνια.. Ίσως μόνο η φάσα να αντιλαμβάνεται ποιο έντονα την κίνησή μας λόγω της διαφοράς των χρωμάτων αλλά η φάσα έτσι και αλλιώς τουφεκίζεται στον αέρα και πάνω από το ύψος του ανθρώπου.  Όμως το κυνήγι του αγριογούρουνου, του ορτυκιού, και της μπεκάτσας είναι από τα πλέον επικίνδυνα μια και αυτά τα θηράματα πυροβολούνται σε χαμηλό ύψος όπως και κάποια άλλα σε μερικές περιπτώσεις..

Iσως έχετε δει  το εντυπωσιακό στιγμιότυπο κάποιας κυνηγετικής ταινίας όπου ένα ελάφι …σκοντάφτει πάνω σε κυνηγό. Αν την έχετε δεί σίγουρα θα  επιβεβαιώστε τα περί αχρωματοψίας των θηραμάτων και τα περί επικινδυνότητας των ρούχων που μας κάνουν αόρατους και υποψήφια θύματα….


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας