κυνοφιλια

Published on 8 Ιανουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Κυνοστάσιο ναι …κουμάσι όχι!

”Κουμάσι λοιπόν σύμφωνα με τα ερμηνευτικά λεξικά της ελληνικής γλώσσας είναι ο ορνιθώνας, το κοτέτσι και γενικά ο χώρος που τον χαρακτηρίζει  η βρώμα και η δυσωδία.

Κείμενο- Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο πριν από είκοσι τόσα χρόνια και ειδικότερα μετά την ίδρυση του ΟΚΑΔΕ καθιερώθηκαν και οι κυνοφιλικές ορολογίες που έκτοτε χρησιμοποιούνται έως σήμερα. Μεταξύ των όρων κου καθιερώθηκαν ήταν και ο όρος ”Κουμάσι” όπως συνηθίζουμε  να αποκαλούμε τον χώρο διαμονής των σκύλων. Όμως ο όρος κουμάσι  είναι πέρα για πέρα λανθασμένος και φυσικά κακόηχος έως προσβλητικός για όποιον κυνόφιλο βάζει το σκύλο του να διαμένει σε κουμάσι.

”Κουμάσι λοιπόν σύμφωνα με τα ερμηνευτικά λεξικά της ελληνικής γλώσσας είναι ο ορνιθώνας, το κοτέτσι και γενικά ο χώρος που τον χαρακτηρίζει  η βρώμα και η δυσωδία. Η λέξη προέρχεται από το  τούρκικο kümes ενώ ο χαρακτηρισμός ”κουμάσι” προσδιορίζει και τον διεφθαρμένο άνθρωπο (καλό κουμάσι είναι και αυτός). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το κουμάσι , από το τούρκικο kümes, είναι αντιδανεισμός διότι οι Τούρκοι πήραν αυτή τη λέξη από το βυζαντινό κουμάσιον που ήδη απαντάται στον 5ο μ.Χ αιώνα.

Ο Σταύρος Μπασουράκος την δεκαετία του 1950 οπότε και ίδρυσε τον (τότε)  Ελληνικό Κυνολογικό Οργανισμό χρησιμοποιούσε πάντοτε, και καθιέρωσε, την σωστή κυνολογική και κυνοφιλική ορολογία την οποία όμως δεν υιοθέτησαν ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος και οι υπ αυτόν Όμιλοι και φσικά ούτε η μάζα των κυνόφιλων. . Ο χώρος διαμονής των σκύλων κατά τον Σταύρο Μπασουράκο ήταν το κυνοστάσιο (ουδέποτε χρησιμοποίησε τη λέξη κουμάσι) ενώ ο χώρος εκτροφής των σκύλων ήταν το κυνοτροφείο.’’ Κυνοστάσιο’ και ‘’κυνοτροφείο’’ λοιπόν και όχι κουμάσι που, ας το επαναλάβουμε, σημαίνει βρωμερός και δυσώδης ορνιθώνας. Εκτός και αν κάποιοι προτιμούν να μένουν οι σκύλοι τους σε ….κουμάσια και βαρέλια!

vareli
Τα βαρελόσκυλα

Τα βαρέλια λοιπόν όπου διαμένουν τα …βαρελόσκυλα είναι μια ακόμα κακιά συνήθεια πολλών νεοελλήνων, ειδικότερα της επαρχίας και ανεξάρτητα από την κατηγορία ανήκει ο σκύλος. Κυνηγόσκυλα, φύλακες, τσοπανόσκυλα κ.λ.π έχουν ίσο μερίδιο στην μεγάλη κατηγορία των βαρελόσκυλων και έτσι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να κατηγορηθούν αποκλειστικά οι κυνηγοί για αυτή την στεγαστική επιλογή των συντρόφων τους. Από την Μύκονο μέχρι την Κρήτη και από την Πελοπόννησο μέχρι τον Έβρο τα βαρέλια έχουν χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα ενω οι κάτοικοί τους είναι σχεδόν πάντοτε δεμένοι με αλυσίδα από την οποία σπάνια λύνονται. .Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε  εδώ για ποιου λόγους είναι ακατάλληλα τα βαρέλια για σκυλόσπιτο αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι σε αρκετές ακραίες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τους στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας  παρεμβαίνει, πλέον, η αστυνομία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της  σύλληψης  72 ατόμων σ’ ολόκληρη την Κρήτη (32 στο νομό Ηρακλείου, 20 στο νομό Χανίων και από 10 στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου), που κακοποιούσαν τα ζώα τους υποχρεώνοντας τα να ζουν σε άθλιες συνθήκες, Οι συλληφθέντες θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα ενώ αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από ένα έως πέντε χρόνια.  Στόχος της τοπικής ΕΛ.ΑΣ όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης  είναι να βάλει τέλος σε μια εικόνα που δυσφημεί διεθνώς την Κρήτη στα μάτια των ξένων επισκεπτών.

https://www.facebook.com/groups/143048655820363/search/?q=%CE%94%CE%95%CE%99%CE%9E%CE%95%20%CE%9C%CE%9F%CE%A5


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας