μπεκατσα

Published on 9 Ιανουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Μπεκάτσες σε παρακολούθηση!!!

mpirtsasΜε απόφαση της Διεύθυνσης  Αισθητικών Δασών, Δρυμών & Θήρας του ΥΠΕΚΑ  χορηγείται άδεια ερευνών – σύλληψης μπεκατσών, στην ομάδα του  Αν. Καθηγητή Αγριας Ζωής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Περικλή Μπίρτσα,  στο πλαίσιο της έρευνας: «Παρακολούθηση της μετανάστευσης της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στην Ηπειρωτική Ελλάδα με τη χρήση δορυφορικών πομπών».

Θα συλληφθούν συνολικά 12 μπεκάτσες σε περιοχές της Μακεδονίας στις οποίες;  θα τοποθετηθεί κατάλληλος πομπός και δακτύλιος  που θα βοηθήσουν την επιστημονική ομάδα να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με την μεταναστευτικές τάσεις της ‘’βασίλισσας’’. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ‘’Ωρίωνα’’ και πραγματοποιείται σε καθαρά εθελοντική βάση τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τους εθελοντές -μέλη του δραστήριου διαδικτυακού  ‘’Κυνηγετικού Συλλόγου’’. Ακόμα και το κόστος αγοράς των πομπών και άλλων υλικών θα καλυφτεί από τα μέλη ενώ ενδιαφέρον για εθελοντική συμμετοχή έχουν εκφράσει αρκετοί μπεκατσοκυνηγοί, ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος, η ΣΤ. ΚΟΜΑΘ κ.λ.π

Στοιχεία βιολογίας της μπεκάτσας ( Scolopax rusticola)

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 33 – 35 cm

Άνοιγμα φτερών:  56 – 60 cm

Βάρος αρσενικού:  250 – 434 gr

Βάρος θηλυκού:  205 – 420 gr

Γνωρίσματα

Μεγάλο ράμφος , μεγαλύτερο από το διπλάσιο μήκος του κεφαλιού. Μαύρες λωρίδες στο πάνω μέρος του κεφαλιού, κάθετες προς την διεύθυνση του ράμφους.

Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται στην κεντρική, βόρεια και δυτική Ευρώπη, καθώς και στη βόρεια και ανατολική Ασία. Ξεχειμωνιάζει στη δυτική και νότια Ευρώπη και στη νότια και δυτική Ασία.

Ενδιαίτημα – Αναπαραγωγή

Είδος αποδημητικό. Αναπαράγεται σε μεγάλα δάση με έντονα αναπτυγμένη βλάστηση στον υπόροφο. Φωλιάζει στο έδαφος, σε φωλιά που είναι στρωμένη με φύλλα και βρίσκεται καλά κρυμμένη ανάμεσα στη βλάστηση. Τη φωλιά κατασκευάζει το θηλυκό το οποίο γεννάει μια φορά το χρόνο 3 – 5  αβγά  χρώματος ανοιχτού καφεκίτρινου με σκοτεινές  κηλίδες. Η επώαση γίνεται   από το θηλυκό  και διαρκεί 21 – 24 ημέρες. Οι νεοσσοί τρέφονται μόνο από το θηλυκό  και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 15 – 20  ημερών.

Για να ξεχειμωνιάσει μεταναστεύει το φθινόπωρο από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, νότια και δυτικά. Τη συναντάμε σε μια μεγάλη ποικιλία δασικών οικοσυστημάτων και σε θαμνότοπους.

Τροφή

Τρέφεται με σκουλήκια και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους η βυθίζοντας το ράμφος της σε υγρό και μαλακό έδαφος.

Κυνήγι

Από τα πλέον περιζήτητα θηράματα. Για το κυνήγι της είναι απαραίτητη η χρήση ενός καλά εκπαιδευμένου και έμπειρου κυνηγετικού σκύλου δείκτη, ο οποίος θα την αναζητήσει στα πιο πυκνά τμήματα του δάσους και θα την ακολουθήσει προσεκτικά όταν θα περπατήσει για να τον αποφύγει. Επειδή κυνηγιέται, κυρίως, σε πυκνά τμήματα δάσους, χρησιμοποιούμε κοντόκανο όπλο με «ανοιχτά» τσόκ και φυσίγγια με μάλλινη τάπα ή διασπορέα με σκάγια Νο 8 – 9. Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες μπορεί να την αναζητήσουμε σε παραθαλάσια πευκοδάση, σε πουρναροτόπια, σε ελαιώνες ακόμα και σε λιβάδια με φυσικούς φράχτες.

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας