προσωπα

Published on 4 Φεβρουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Rudi Lombardi :Ο βασιλιάς των Κλασσικών Αγώνων!

Συνέντευξη στον Rodolfo Grassi

Φωτο: Νάσος Φωτακόπουλος

Η ομάδα των trailers του τα τελευταια χρόνια φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα τόσο στους αγώνες Μεγάλης Έρευνας όσο και στους αγώνες σε ορτύκια όπου είναι  ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής. Όμως δεν είναι μόνο το πρόσωπο των τελευταίων χρόνων. Ήταν πάντα σπουδαίος. Από τότε που ακολούθησε τον δρόμο του φίλου του Giorgio Baldoni μπαίνοντας ανάμεσα στους μεγάλους της ιταλικής κυνοφιλίας με τον Asso del Vento.

Eχει εκρηκτική, σκληρή, και αυθεντική προσωπικότητα αλλά παρ όλα αυτά είναι συμπαθής και όλοι συγχωρούν ακόμη και τις υπερβολές του. Ο μακαρίτης Carlo Girone με την εξυπνάδα και το χιούμορ του κατάφερνε να τον συγκρατεί και ο Rudy είχε για αυτόν μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση.

Συνηθισμένος να συγκρίνεται με ανθρώπους υψηλού επιπέδου όπως ο Franco Grassi και ο Gino Botto που υπήρξαν συγχρόνως συνάδελφοι και δάσκαλοι του. Με το πέρασμα των χρόνων απόκτησε την απόλυτη εμπιστοσύνη τους  παρουσιάζοντας τα σκυλιά τους σε αγώνες.

lombardi1Ανέδειξε τον Asso και τον Cariddi σε ένα αποκορύφωμα επιτυχιών αλλά ήταν με τον Orio και τον Ribot που ήρθαν οι μεγάλες προκλήσεις.

‘’-Ήταν δυο απόλυτα φαινόμενα. Ανώτεροι από όλους τους άλλους σκύλους σε  προσόντα και προσωπικότητα έστω και  αν  ο Paiper, γιος του Orio, είχε περισσότερες επιτυχίες από τον πατέρα του στα μεγάλα ραντεβού. Αν και ο Vane κέρδισε  το Κύπελλο Ευρώπης, ο Οrio παραμένει το πρώτο μεγάλο Σέττερ μου. Ένας σκύλος που μου ανέβαζε την αδρεναλίνη στο χίλια. Ο Ribot, που τον συγκρίνω στις αναμνήσεις μου με ένα άλλο μεγάλο σκύλο τον Asso, με έκανε να αισθάνομαι υπερηφάνεια και ανωτερότητα όταν τον κρατούσα από το λουρί όπως ποτέ δεν με έκανε να νοιώσω άλλος σκύλος μου.  Ήταν αυτά τα σκυλιά που ‘’γεννούσαν’’  ορτύκια στο τερέν ενώ παράλληλα έδιναν νέους γεννήτορες ‘’.

Οι κλασικοί αγώνες είναι η έμμονη ιδέα του. Και αυτό το εξήγησε πολλές φορές λέγοντας ότι αυτοί είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την ανάδειξη των σκύλων με το καλύτερο στυλ αλλά και την μεγαλύτερη εκπαιδευσημότητα.

O Rudi  είναι σαφής και δηλώνει: ‘’Αν ο σκύλος δεν ‘’παράγει’’ ορτύκια δεν τον θέλω πια. Μπορεί να κερδίζει 72 κύπελλα Ευρώπης αλλά αν δεν ‘’παράγει’’ ορτύκια δεν με ενδιαφέρει. Και ξέρεις γιατί; Όχι μόνο για τους λόγους που ήδη ανέφερα, και στους οποίους φυσικά πιστεύω, αλλά και επειδή σήμερα έχουμε την υποχρέωση και το καθήκον της προώθησης της κυνοφιλίας. Αν εγώ ο ίδιος δεν δείξω τους σκύλους μου σε κριτές, ιδιοκτήτες και κυνόφιλους σε τριάντα και πλέον αγώνες σκορπισμένους σε όλη την Ιταλία τότε θα έχω κάνει ένα μεγάλο λάθος. Η κυνοφιλία θα πεθάνει αν οι παθιασμένοι δεν μπορούν να δουν τους μεγάλους σκύλους. Δυστυχώς οι περισσότεροι Αγώνες Μεγάλης Έρευνας γίνονται σε άλλες χώρες μακριά από την Ιταλία και οι Ιταλοί κυνόφιλοι δεν έχουν την δυνατότητα να  δουν τους σκύλους.

paiperPaiper

Σήμερα στην Ιταλία έχουμε ιδανικά τερέν για να παρουσιάσουμε τους trailers όπως είναι αυτά του Roccaraso, του Campo Felice, του Lago Laceno και για τον Βορά τα τερεν του Dandolo, όπου οι trailers μπορούν να παρουσιάζονται χωρίς να χάνουν τίποτε από την νοοτροπία τους.

Ο κόσμος τα βλέπει, οι παθιασμένοι τα συγκρίνουν και πάντα κάτι καινούργιο γεννιέται. Αλλά γιατί κατά την γνώμη σου να ζητήσει κάποιος το ζευγάρωμα με έναν trailer;  Σου απαντώ εγώ: Γιατί πολύ απλά το βλέπει. Γιατί σε εκείνο τον σκύλο βλέπει να υλοποιούνται τα όνειρά του. Βλέπει το ιδανικό που όλοι ψάχνουν. Και ένας σκύλος που βρίσκει τα ορτύκια και παράλληλα κερδίζει στην Μεγάλη Έρευνα σημαίνει ότι είναι ένας ικανός σκύλος και όχι ένας σπεσιαλίστας. Με αυτά τα σκυλιά, και μιλάω για τα δικά μου σκυλιά, τον Οrio και τον Ribot αποδείχθηκε ότι, όλα, επαναλαμβάνω όλα, έχουν τα προσόντα να κερδίζουν Κύπελλα και Πρωταθλήματα με πραγματικά θηράματα.

Καταφέρνω να τον διακόψω μιλώντας του για τα εξαιρετικά αποτελέσματα του περασμένου χρόνου. Ήθελα να μιλήσει για Πόιντερ και ειδικότερα για ένα πολύτιμο σκύλο τον Picenum Re. Eνα Πόιντερ που προέρχεται από άλλες γραμμές αίματος, διαφορετικές από εκείνες που χρησιμοποιεί συνήθως, ένας σκύλος με καλπασμό στον τύπο με εξαιρετική αυτοκυριαρχία.  Ουσιαστικός και εκφραστικός σκύλος φέρμας εκτελεστής σπάνιας ακριβείας.

lombardi‘’-Αυτός ο σκύλος έχει το προτέρημα να καταλαβαίνει αμέσως εκείνο που διδάσκεται και να το εφαρμόζει στην πράξη την επόμενη μέρα χωρίς να το ξεχνάει ποτέ. Είναι ένας σκύλος πολύ ισορροπημένος και  με εξαιρετική όσφρηση. Αυτά τα προσόντα δεν του τα δίδαξα εγώ, τα κληρονόμησε από την μητέρα του. Είναι ένα σύνολο φυσικών προσόντων με προδιάθεση να μαθαίνει γρήγορα και αυτά είναι τα πλέον πολύτιμα χαρακτηριστικά για την χρησιμότητα στο κυνήγι. Υπάρχουν σκύλοι που ο εκπαιδευτής βασίζεται απλά στα φυσικά προσόντα τους αλλά υπάρχουν και σκύλοι που πρέπει να διδαχθούν τα αυτονόητα. Είναι ικανός ο εκπαιδευτής που το καταφέρνει αυτό όμως δεν προσφέρει τίποτε στην ζωοτεχνία!’’

Πριν από δυο χρόνια στο Campo Felice εσύ που είσαι οπαδός του Πόιντερ με το μεγάλο ταμπεραμέντο και τα αθλητικά προσόντα έκανες μια παρατήρηση που με εντυπωσίασε. Στην ουσία θεωρείς ότι είναι απαραίτητο να γίνει  στη φυλή ένα μικρό βήμα πίσω προσδοκώντας μια ποιο γερή κατασκευή και μια τραχύτητα που φαίνονται να έχουν χαθεί στους trailers και στα κυνηγόσκυλά μας.

‘’Έχουμε ασφαλώς ανάγκη από σκύλους με πολύ όρεξη για κυνήγι. Έχουμε ανάγκη από σκύλους που θα είναι πιο ‘’κακοί’’ απέναντι στα θηράματα και πιο ‘’ζώα’’ στα ένστικτα τους. Και αυτό κατά την γνώμη επιτυγχάνεται και συνδυάζεται με σκύλους που πρέπει να έχουν πιο ισχυρή κατασκευή και μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Αν κυνηγάς μπεκάτσες από τον Οκτώβριο ως τον Γενάρη θα πρέπει να βασίζεσαι σε ένα Πόιντερ που είναι δυνατό με τραχύ δέρμα και σωματικά χαρακτηριστικά που θα το βοηθήσουν  σε όλες τις καταστάσεις στο κρύο και την βροχή. Το απόρτ και η επιθετικότητα όταν πιάνουν το θήραμα στο στόμα είναι ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να επαναφέρουμε. Είναι ανάγκη να επιστρέψουμε λίγο πίσω. Η επιθετικότητα και η τραχύτητα θα μας έδινε ξανά ένα σκύλο που είναι κατάλληλος για το κυνήγι και θα ήταν προτιμότερος από τους κυνηγούς σε σχέση με τα περισσότερα σημερινά σκυλιά. Πρέπει να είμαστε περήφανοι όταν πηγαίνουμε για κυνήγι με ένα Πόιντερ.’’

Ξεκινάει ξανά η σαιζόν των αγώνων και ο Rudy θα είναι παρόν στις προκλήσεις. Και πριν να μας αποχαιρετήσει κάνει μια έκκληση.

‘’Μην ξεχνάς να γράψεις ότι πρέπει να επαναφέρουμε λίγη κυνοφιλία και στην Ιταλία. Δυο ή τρεις ειδικοί αγώνες για την κάθε φυλή να γίνονται εδώ σε εμάς γιατί είναι πολύ σημαντικό να μας βλέπουν οι λάτρεις των αγώνων. Αλλιώς σου το λέω εγώ: η κυνοφιλία πραγματικά θα πεθάνει


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας