ελληνικος ιχνηλατης

Published on 11 Φεβρουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Ελληνικό λαγόσκυλο ή Ελληνικό γουρουνόσκυλο;

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ο αείμνηστος κτηνίατρος Σταύρος Μπασουράκος όταν μελετούσε και συνέτασσε το επίσημο πρότυπο του Ελληνικού Ιχνηλάτη έκανε μια παράλληλη μεγάλη προσπάθεια να πείσει ότι ο εθνικός μας κυνηγετικός σκύλος δεν πρέπει να αποκαλείται με την αλβανική ονομασία «γκέκας» αλλά μόνο Ελληνικός Ιχνηλάτης. Μάλιστα, για λόγους προφανώς… εκλαΐκευσης, του έδωσε και μια δεύτερη ονομασία που ήταν «Ελληνικό Λαγόσκυλο». Μια ονομασία που έχει ξεχαστεί και σήμερα δεν χρησιμοποιείται, όμως τότε, τη δεκαετία του πενήντα, ήταν απαραίτητη για να κατανοήσουν οι κυνηγοί τον… εργασιακό προσανατολισμό αυτού του σκύλου. Βέβαια τις δεκαετίες του ΄50, του ΄60 και μέχρι το 2000 οι περισσότεροι κυνηγοί που χρησιμοποιούσαν ιχνηλάτες ήταν λαγάδες ενώ οι γουρουνάδες ήταν ελάχιστοι και υπήρχαν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα γουρούνια στην Πελοπόννησο άρχισαν να κυνηγιούνται τη δεκαετία του ΄90 ενώ ακόμα και στην Στερεά Ελλάδα ήταν σχετικά λίγα.

-Λαγόσκυλα λοιπόν ήταν τα σκυλιά που χρησιμοποιούσαν για δεκαετίες και… αιώνες οι Ελληνες κυνηγοί και ουδέποτε ανέπτυξαν κάποια φυλή ή ποικιλία για το κυνήγι του αγριόχοιρου με εξαίρεση τα «μπαράκια» που ήταν σκληρότριχα σκυλιά με ασαφή μορφολογικά χαρακτηριστικά και ήταν γνωστά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Και αυτά όμως εντάσσονταν στη μεγάλη δεξαμενή των μιγάδων που χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι γουρουνοκυνηγοί.

ellinikosixnilatissΚαι το σημερινό ερώτημα είναι πλέον εύλογο για την εθνική μας φυλή. Είναι ένα εξειδικευμένο λαγόσκυλο ή ένας ιχνηλάτης γενικών καθηκόντων που θα κυνηγήσει το θήραμα που θα διδαχτεί; Την απάντηση θα μπορούσε να τη δώσει ο πλέον αρμόδιος φορέας που είναι ο «Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη» που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο και μάλιστα οργανώνει πλέον και Αγώνες Ιχνηλατών, κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε ακατόρθωτο. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι τα επίσημα κείμενα του εργασιακού προτύπου που έχει αναρτήσει ο Όμιλος περιγράφουν την εργασία του Ελληνικού Ιχνηλάτη μόνο στον λαγό και σε κανένα άλλο θήραμα και αυτό είναι ενδεικτικό της μονομερούς εργασιακής προσέγγισης από τον πλέον αρμόδιο φορέα για τη φυλή.

Η γνώμη του γράφοντος, αλλά και των περισσότερων φίλων των ιχνηλατών, είναι ότι, όπως και οι περισσότερες φυλές, μπορεί να ιχνηλατήσει και να κυνηγήσει όλα τα τριχωτά θηράματα. Και ζαρκάδι (λέμε τώρα) και γουρούνα και αλεπού. Άλλωστε είναι κάτι που το βλέπουμε στην πράξη. Πολλά λαγόσκυλα χάνονται ακολουθώντας τα ζαρκάδια ή ξελογιάζονται με τις αλεπούδες ακολουθώντας τη βαριά μυρωδιά τους.

Τα γουρούνια όμως που μας ενδιαφέρουν μπορεί να είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για το «Ελληνικό Γουρουνόσκυλο» για να θυμηθούμε από πού ξεκίνησε αυτό το κείμενο. Αν ο σκύλακας έγκαιρα ενταχθεί σε μια γουρουνοπαρέα και ξεκινήσει τον «επαγγελματικό» του βίο σε αυτό το θήραμα είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει τα μέγιστα. Και αυτό γιατί τα χαρακτηριστικά της εθνικής μας φυλής είναι αυτά που χρειάζεται το κυνήγι του αγριόχοιρου. Ισχυρή όσφρηση, κυνηγετικό πάθος, εξυπνάδα, μεγάλη καταδίωξη και έναν χαρακτήρα που μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες μιας αντιπαράθεσης με τον μεγάλο άγριο. Όπως όμως συμβαίνει με όλες τις ράτσες, πάντα θα υπάρχουν άτομα που θα τα πηγαίνουν καλύτερα από κάποια άλλα σε ορισμένα θηράματα. Η επιλογή και η αναπαραγωγή των σκύλων που αποδίδουν καλύτερα είναι ένα καθήκον του γουρουνοκυνηγού που εκτρέφει και αναπαράγει τους σκύλους της ομάδας. 

-Ολοι οι γνωστοί εκτροφείς Ελληνικού Ιχνηλάτη ασχολούνται αποκλειστικά με το κυνήγι του λαγού και μόνο μεμονωμένοι κυνηγοί έχουν στην κατοχή τους κάποιους σκύλους δοκιμασμένους και στον αγριόχοιρο. Δυστυχώς, οι γουρουνοκυνηγοί δεν έχουν αναπτύξει την κουλτούρα της καθαρόαιμης κυνηγετικής κυνοφιλίας και αυτό είναι ένα φρένο στην ανάπτυξη της εθνικής μας φυλής και στον δικό τους… κλάδο. Αυτή είναι και η αιτία που ο Ελληνικός Ιχνηλάτης έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των κυνηγών με το κυνήγι του λαγού και όχι του αγριόχοιρου. Όμως ποτέ δεν είναι αργά και σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι γουρουνοκυνηγοί που με την καθοδήγηση του Ο.Φ.Ε.Ι. θα ασχοληθούν και σταδιακά θα περιθωριοποιήσουν τις στρατιές των μιγάδων και ακαθορίστου προέλευσης γουρουνόσκυλων.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας