προσωπα

Published on 18 Φεβρουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Θόδωρος Μαγουλάς Πάθος για τα Ιρλανδικά και τον ΟΚΑΔΕ!

Συνέντευξη στον Ν. Φωτακόπουλο

Ο Θόδωρος Μαγουλάς είναι από τα παλαιότερα μέλη του Ομίλου Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών και έχει  εκλεγεί επανειλημμένα στο διοικητικό συμβούλιο ενώ από πέρσι κατέχει την θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Ανέλαβε την προεδρία σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο που είναι μοιραίο να επηρεάζει και την κυνοφικλία.  Ο Θόδωρος Μαγουλάς είναι παράλληλα κριτής αγώνων, ιδιοκτήτης Ιρλανδικών Σέττερ και ένας αθεράπευτα ρομαντικός κυνόφιλος. Δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται εκρηκτικός όταν πιστεύει ότι έχει δίκιο. Πάντα όμως με καλή πρόθεση και με μοναδικό κριτήριο την άδολη αγάπη του για τους σκύλους και τον ΌΚΑΔΕ  στον οποίο έχει αφιερώσει είκοσι πέντε χρόνια  της ζωής του. Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τον εαυτό του και για τον Όμιλο τον οποίο για μια ακόμα φορά υπηρετεί από την θέση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου. Ας δούμε λοιπόν τι μας είπε σε μια συνέντευξη του 2010 που όμως είναι πάντα επίκαιρη.  Ν.φ

magoulas3Θα μας πεις μερικά πράγματα για σένα και τον ΟΚΑΔΕ;

Γεννήθηκα το 1954 και κυνηγάω από το 1979. Ήθελα πάντα να έχω Ιρλανδικά Σέττερ αλλά τότε δεν υπήρχαν και αναγκάστηκα να πάρω Αγγλικά Σέττερ. Όταν ιδρύθηκε ο Όμιλος με την βοήθεια του  Νάσου Μάντη, (ενός ανθρώπου που δεν έχει αναγνωριστεί η προσφορά του) απέκτησα τα πρώτα μου Ιρλανδικά και από τότε έχω μόνο Ιρλανδικά  Σέττερ.  Σε ότι αφορά τον Όμιλο ξεκινήσαμε το 1991 με ρομαντισμό  και με κάποιους ανθρώπους που είχαν πάθος για τον σκύλο.  Στην πορεία διασπαστήκαμε και  φτάσαμε στο σημείο να γίνονται μηνύσεις κατά του ΚΟΕ ….  Πριν μερικά χρόνια ο Όμιλος έμεινε κλειστός για μια σχεδόν χρονιά. Όμως για δεύτερη φορά είμαστε τυχεροί. Ξανασταθήκαμε στα πόδια μας και με πρόεδρο τότε τον Κώστα Λάμπρου,  ένα τίμιο άνθρωπο στον υπερθετικό βαθμό πιστεύω ότι πήγαμε πολύ καλά . Ακόμα και στα οικονομικά.

Ποιος είδος αγώνα σε αντιπροσωπεύει

Ο σκύλος ξεκινάει από το πρακτικό κυνήγι. Για μένα σκύλος = πρακτικό Κυνήγι. Όμως  πρακτικό κυνήγι με άξια σκυλιά που έχουν πάθος και θέληση να φύγουν  και να ανοιχτούν για να βρουν θήραμα. Από εκεί και πέρα εξαρτάται  από την ιδιαιτερότητα του και την αξία κάθε σκύλου. H βάση όλων όμως είναι το πρακτικό κυνήγι.

Ποιες  θεωρείς αδυναμίες του Ομίλου;

Μεγαλώσαμε, γιγαντωθήκαμε σαν Όμιλος, ήρθαν πάρα πολλοί,  αλλά λίγα άτομα ταξιδεύουν με την φιλοσοφία του σκύλου. Είναι τα χρήματα πολλά πλέον , οι φιλοδοξίες πολύ μεγάλες και δεν ταυτίζονται όλοι με τον ρομαντισμό όσων ξεκινήσαμε. Για αυτό υπάρχουν μεγάλες στενοχώριες. Μια άλλη στεναχώρια ήταν όταν ο Όμιλος έμεινε κλειστός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί.

Τα Ιρλανδικά και τα Γκόρντον τι …απέγιναν;

Ο Όμιλος δεν έχει δείξει την βαρύτητα που θα έπρεπε. Νοιώθω ότι είμαι μόνος σε αυτή την προσπάθεια. Κατά διαστήματα κάναμε κάποιες προσπάθειες.  Παλιότερα κάναμε ένα σεμινάριο για το Ιρλανδικό Σέττερ. Για το Γκόρντον δεν έχουμε κάνει τίποτα. Ίσως τώρα οι ιδιοκτήτες αυτών των φυλών θα πρέπει να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον.  Ξέρω ότι στις μέρες μας υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και αυτό δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα ειδικότερα σε αυτές τις φυλές που δεν είναι εμπορικές.  Προσωπικά δεν βγάζω τα Ιρλανδικά και τα Γκόρντον από το μυαλό μου και ελπίζω σαν διοίκηση να κάνουμε κάποια πράγματα…

Η σχέση του Ομίλου με τους κυνηγούς.

Μεγάλη κουβέντα. Ο Όμιλος απαρτίζεται από τους κυνηγούς. Αν έχει πάει μπροστά αυτός ο όμιλος είναι επειδή είμαστε όλοι μας κυνηγοί. Όποιος κυνηγός έχει σκύλο και ενδιαφέρετε για αυτόν πρέπει να έρθει κοντά μας. Ορισμένοι μας έχουν παρεξηγήσει και πιστεύουν ότι εμείς εδώ στον ΟΚΑΔΕ δεν είμαστε κυνηγοί. Κάνουν μεγάλο λάθος. Τους καλώ να έρθουν κοντά μας. Θα μάθουν πολλά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουν για τους σκύλους. Να έρθουν και να συμμετάσχουν…

magoulasΠοια  είναι η γνώμη σου για την ιταλική κυνοφιλία;

Οι Ιταλοί δώσανε τα φώτα τους σε όλη την Ευρώπη. Ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι τους φέραμε στην Ελλάδα. Είναι σε απίστευτο επίπεδο και οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι στέλνουν σκυλιά σε όλο τον κόσμο.

Ποιο είναι το παρόν και το μέλλον της …καμπίσιας;

Βρίσκεται σε άριστο επίπεδο. Τουλάχιστον στα μέρη που γνωρίζουμε από τους αγώνες. Όμως θα πρέπει να ανοιχτούμε και σε άλλα μέρη. Δεν είναι μόνο ο Λαγκαδάς και τα περίχωρά του  που έχουν καμπίσιες… Χρειάζεται προστασία και αστυνόμευση. Εξαρτάται από εμάς αυτό το πολύτιμο πουλί.  Κάποτε το  1995  κάναμε προσπάθειες  εγκατάστασης  με τον Θωμαΐδη, στο 80ο χιλιόμετρο κοντά στη Θήβα. Τότε κάποιοι δεν το ήθελαν γιατί φοβόντουσαν ότι θα ανέβουν οι τιμές των σκύλων! Γράψτω  όπως στο λέω. Είναι γεγονός αυτό.

Θα έδινες το CACIT σε ένα Αγγλικό Σέττερ που δεν φερμάρει ξαπλωμένο;

Όχι ποτέ! Είναι στον ψυχισμό του Σέττερ η συμπεριφορά του να βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος για να μην φαίνεται.  Είναι διαφορετικό από το Πόιντερ στο οποίο ψάχνουμε την ‘’νοοτροπία’ , τον τρόπο και την σκέψη στην έρευνα του.   Έχει και το Πόιντερ τα προβλήματα του και οφείλονται κυρίως σε λανθασμένα ζευγαρώματα. Πρέπει ο κόσμος να βλέπει τους σκύλους που θα ζευγαρώσει πολλές φορές. Να έρθει στους αγώνες δύο και τρείς και όσες φορές χρειαστεί για να δεί τον σκύλο που θα ζευγαρώσει. Και όχι μόνο στον κάμπο. Πρέπει να τον δει και στο βουνό και παντού. Το Ιρλανδικό πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να είναι κυνηγός. Να έχει μυαλό και πάθος όπως πρέπει να έχουν όλα τα κυνηγετικά σκυλιά. Έχει ένα δικό του τρόπο εργασίας, πλησιάζει προς το πόιντερ,  κυνηγάει ψηλά από το έδαφος και πρέπει να φερμάρει όρθιο. Όσο για τα Γκόρντον δεν είχα την ευκαιρία να δώ πολλά σκυλιά και δεν έχω εμπειρία. Θυμάμαι τον Diaul  του Διονύση Ντούλου που ήταν ένα πολύ καλό κυνηγόσκυλο. 

Τι θα ήθελες να πεις σε όσους βγάζουν το ψωμί τους από τους σκύλους;

Το έχω μέσα μου και θέλω να το πω. Θέλω να είναι τίμιοι με τους σκύλους και με τους κυνόφιλους. Να μην εκμεταλλεύονται την δίψα όσων ψάχνουν ένα καλό σκύλο. Έχω μεγάλη ευαισθησία με τους σκύλους και την ίδια ευαισθησία θέλω να έχουν και οι επαγγελματίες. Ίσως δεν είμαι το μέτρο σύγκρισης αλλά έχω αυτή την άποψη. Δεν μπορείς να είσαι σωστός επαγγελματίας αν δεν αγαπάς πραγματικά τους σκύλους. Ο σκύλος δεν είναι ένα ακόμα εμπόρευμα για εκμετάλλευση. Έχει ψυχή, έχει ζωή, έχει μια μαγεία… Πρώτα και πάνω από όλα είναι σύντροφος.

Τι είναι αυτό που σε έχει δυσαρεστήσει;

Ο Όμιλος με την ευθύνη όλων μας γέννησε ένα επικίνδυνο άτομο. Δεν χρειάζεται να αναφέρω όνομα, άλλωστε τον γνωρίζουν όλοι στον κόσμο της κυνοφιλίας. Είναι αχάριστος, είναι….  Τι άλλο να σου πω;  Το πιο δυσάρεστο θέμα στον Όμιλο είναι αυτό. Ένα άλλο δυσάρεστο είναι η  φιλοδοξία κάποιων που θέλουν να είναι πρόεδροι . Δεν γίνεται να είναι όλοι πρόεδροι. Ένας είναι ο πρόεδρος. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πρόεδρος για να είναι κοντά στον Όμιλο. Προσωπικά ποτέ δεν θέλησα να προβληθώ και  δεν έχω απομακρυνθεί ούτε μια μέρα από τον Όμιλο. Σε οποιαδήποτε θέση και αν είμαι. Είτε ένα απλό μέλος είτε είμαι στην διοίκηση…

Ποια ευχάριστη  στιγμή θυμάσαι;

Ήταν το 2001 όταν για πρώτη φορά διοργανώσαμε Αγώνες Μεγάλης Έρευνας στην Ελλάδα.  Ήταν ένα όνειρο ζωής. Όλοι οι μεγάλοι εκτροφείς και επαγγελματίες κυναγωγοί ήρθαν εδώ και μας παρουσίασαν ότι καλύτερο. Ήταν μεγάλη τιμή και γνώση. Μάθαμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να τα μάθουμε ποτέ μόνοι μας. Σήμερα απολαμβάνουμε τα καλά των επιλογών εκείνης της εποχής…  Μια άλλη ευχάριστη στιγμή ήταν όταν κέρδισα το Κύπελλο Ευρώπης στα Ιρλανδικά Σέτtερ με την  Ναόμι. Μια σκυλίτσα που γεννήθηκε στα χέρια μου,  και την οποία  εκπαίδευσε και  παρουσίασε στους αγώνες ο Paris EscΗini.. Έχω ζήσει αξέχαστες στιγμές με πολλά παιδιά του Ομίλου. Και προσωπικές και συλλογικές. Τι να θυμηθώ; Τους θριάμβους του Μario,  του Giuseppe ή του Νiko. Πολλές οι ευχάριστες στιγμές και πολλές οι ευχάριστες ημέρες. Ευχάριστη στιγμή είναι και η κάθε μέρα στους αγώνες σαν κριτής. Όταν είμαι πίσω από τους σκύλους είμαι ευτυχισμένος. Θέλω να βλέπω και άλλους σκύλους πέρα από τους δικούς μου. Μου αρέσει η υπερβολή στον σκύλο. Πολλές λοιπόν οι ευχάριστες στιγμές

kritesΈνα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις  στους φίλους του Ομίλου…

Πρέπει να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους. Θα το ξαναπώ γιατί μου αρέσει σαν έκφραση. Να  ξανάρθουν όλοι και να μπουν  πάλι στο καράβι που μας ταξιδεύει στον κόσμο της κυνοφιλίας. Θέλουμε νάρθουν και νεότεροι να πλαισιώσουν τον Όμιλο και την προσπάθεια μας. Εμείς οι παλαιότεροι θα είμαστε δίπλα τους για όσο χρειαστεί μέχρι να πάρουν αυτοί στα χέρια τους το καράβι και να το οδηγήσουν στο μέλλον της Ελληνικής κυνοφιλιάς…. Καλώ όλους τους πραγματικούς κυνόφιλους να βρίσκονται κοντά στον Όμιλο . Να έρθουν κοντά και να αγαπάνε τα σκυλιά τους περισσότερο.

Απαντήσεις με δυο-τρεις  λέξεις

Νίκος Παπαδόδημας: Προσπαθεί για το καλύτερο

Ιωάννα Γαλανού: Φιλόδοξη

Άκης Λάπας: Ουδέν σχόλιο

Κώστας Γεωργίου: Τίμιος

Γιάννης Φουτρής: Κυνόφιλος

Ελληνική κυνοφιλία: Άριστο επίπεδο

Με ευχαριστεί: Να είμαι στο βουνό με τα σκυλιά μου

Με απογοητεύει: Η ματαιοδοξία κάποιων στον ΟΚΑΔΕ

Κυνηγάω: Με μια BERETTA 303

Θά θελα: Να πάω στην Ιρλανδία για να φέρω …δέκα Ιρλανδικά Σέττερ

Αγαπημένος κυνηγότοπος: Άγραφα

Αγαπημένο θήραμα: Πέρδικα

Αγαπημένη φυλή: Ιρλανδικό Σέττερ


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας