ποιντερ

Published on 19 Φεβρουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

ΠΟΙΝΤΕΡ: Ένα κουτάβι μα τι κουτάβι!

Κείμενο-φωτο:Ν. Φωτακόπουλος

Αγαπητό, ευαίσθητο, εύθραυστο σαν κουτάβι, ο αυριανός κεραυνός που θα καταπίνει τα χιλιόμετρα με τα ρουθούνια στα σύννεφα να διυλίζουν χιλιάδες μυρωδιές για να βρει, να ανακαλύψει την μια, τη μοναδική! Πέρδικα θα΄ναι, μπεκάτσα, ορτύκι, δεν έχει και τόση σημασία… Η άκρη του τούνελ της μυρωδιάς που “τρελαίνει” αυτό το “κυνηγόπουλο” μοιάζει σαν αόρατο νήμα που δίνει “τροφή” στην ίδια την ύπαρξη του Πόιντερ.

topprofΤαγμένη η ζωή του στην εκτέλεση του καθήκοντος. Ένα καθήκον που το Πόιντερ το ξέρει ήδη από μωρό, μια προδιαγεγραμμένη μοίρα από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για ένα τέτοιο σκύλο, πολύ περισσότερο να γράψει για ένα σκύλο σαν αυτόν μια και όλα επάνω του δείχνουν την σύνδεση του κορμιού του με την δουλειά του. Κι αν είναι δύσκολο να γράψει για την σχέση κορμιού-δουλειάς πολύ περισσότερο δύσκολο είναι να γράψει για την ψυχή του και την εσωτερική του φύση. Όλες οι δυνατότητες του “ξεσπούν” ολοκληρωτικά μόνο κατά τη διάρκεια της εργασίας του και της εκτέλεσης των καθηκόντων του.

Μια ξεχωριστή, καλύτερα ύψιστη φυλή φέρμας και η ψυχή της όπως και των άλλων φυλών που κάνουν την ίδια εργασία είναι εκτιμήσιμη σε όλη της την διάσταση μόνο μέσα από το κυνήγι.

Κυρίαρχος του ανέμου, “καταβροχθιστής” του εδάφους, καλπαστής και θηραματοφόρος (όταν του το ζητάμε) ο ειδικός, ο υπερκαλπαστής της μεγάλης έρευνας, ο υπερσκύλος – που “δάνεισε” το αίμα του στις περισσότερες φυλές φέρμας – αυτά και πολλά άλλα θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στο Πόιντερ. Αλλά ποιά είναι η συμπεριφορά που έχει με τον άνθρωπο (για το θήραμα και το κυνήγι τα είπαμε σχεδόν όλα) πως εκφράζεται στο οικογενειακό περιβάλλον και ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα μειονεκτήματα;

Υπερ-χαρισματικό από κουτάβι με πολύ χαμηλά επίπεδα επιθετικότητας είναι ευαίσθητο από την στιγμή που γεννιέται. Ζωηρό, μα πάντα συμπεριφέρεται με σοβαρότητα, γι΄αυτό μην του φερθείτε με σκληρότητα που θα είχε σαν αποτέλεσμα να μειώσει την πρωτοβουλία και το πάθος που το χαρακτηρίζουν.

Υπερβολικά καλό σαν κουτάβι, περίεργο για τα πάντα, πολύ ευαίσθητο και δειλό, κάντε το να είναι υπάκουο σε οποιονδήποτε πειρασμό, αλλά προσέξτε μη συντρίψετε όμως το πείσμα και το πάθος του. Ανακαλύψτε την καλή του θέληση (είναι σίγουρο ότι υπάρχει) και συνεργαστείτε μαζί του. Μην καταστρέψετε αυτή την καλή του θέληση, συμπεριφερθείτε του με σταθερότητα και ηπιότητα και είναι βέβαιο ότι θα κερδίσετε και οι δύο…

Τον σεβασμό και την υπακοή θα τον πετύχετε με την δική σας συμπεριφορά με κάποιες μικρές λέξεις που θα τις προφέρετε με αυστηρό τόνο και όχι ουρλιάζοντας ή με οποιαδήποτε ενέργεια σκληρότητος. Τα κουτάβια πόιντερ φοβούνται αμέσως, οι βιαιότητες και οι βασανισμοί όχι μόνο αφαιρούν από το κουράγιο τους αλλά τα κάνουν λυπημένα και “πεσμένα” πιθανόν για όλη τους τη ζωή. Μην ξεκινήσετε έτσι μια -τουλάχιστον- δεκαετή σχέση. Αφήστε στην άκρη τα προβλήματα με την/τον σύζυγο, τα παιδιά ή τη δουλειά σας και προσπαθήστε να κάνετε τον σκύλο σας “εύθυμο”. Προσπαθήστε η σχέση σας με το ποϊντεράκι σας να είναι πάντα εύθυμη γιατί τα χαρίσματά του θα είναι έκδηλα και σε σωστή έκφραση και ποτέ σε μαθηματική κατάσταση ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο χρόνο της ζωής του, αλλά όλα εξαρτώνται από την σωστή συμπεριφορά σας. Ποτέ σκληρότητα και βία.

koutaviaΕάν οι φυλές με υψηλά επίπεδα επιθετικότητας ανέχονται τους σκληρούς τρόπους και υποχρεώνονται σε συνεργασία, η ανάλογη συμπεριφορά σε φυλές ήπιες όπως το Πόιντερ και το Σέττερ μπορεί να αφήσει σημάδια μη αναστρέψιμα για όλη τους τη ζωή.

Αγαπήστε το Ποϊντεράκι σας σαν το παιδί σας και αν έχετε πολλούς σκύλους, φροντίστε να απομονώνεστε κάποιες ώρες με το κουταβάκι σας. Μιλήστε του, χαϊδέψτε το, παίξτε μαζί του, κυλιστήτε κάτω μαζί του… Κι αν κάποιοι σας περάσουν για “τρελό” μην δίνετε σημασία. Εσείς ξέρετε τι κάνετε αυτοί δεν ξέρουν. Δέκα συναρπαστικές κυνηγετικές περίοδοι σας περιμένουν αν επενδύσετε λίγο χρόνο τους κρίσιμους παιδικούς μήνες του κουταβιού σας. Αξίζει τον κόπο. Σκεφτείτε κάποιοι άνθρωποι αφιέρωσαν την ζωή τους για να “χτίσουν” και να μας δώσουν το Πόιντερ. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος λίγους μήνες για να χτίσει και τον χαρακτήρα αυτής της “ενεργητικής μηχανής”.

Δείτε : Pointer Varsos!

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας