λαγος

Published on 22 Φεβρουαρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Οι δρόμοι του δραπέτη…

Kειμενο: : Λάζαρος Ευθυμιόπουλος

Πίνακες: Αndrea Mazzoli

Πολλοί  λαγοκυνηγοί που κυνηγούν μόνοι τους σε ανοιχτούς κυνηγότοπους και με κοντινά σκυλιά, εφαρμόζουν σε κάποιες περιπτώσεις μια τακτική που οδηγεί συχνά σε επιτυχία…

Η τακτική αυτή προσπαθεί να στρέψει… εις βάρος του λαγού ένα από τα πιο τα πιο βασικά ΄΄όπλα΄΄ του: την ίδια την ακοή του!

Όσοι κυνηγάνε λαγό δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση: ο ΄΄αυτιάς΄΄ γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει κοντά στο γιατάκι του, καθώς είναι σε θέση να υπολογίζει την ακριβή θέση τόσο του κυνηγού όσο και του σκύλου του,  βασισμένος στην οξύτατη ακοή του.

Για κάθε περίπτωση μάλιστα  έχει τουλάχιστο δύο εναλλακτικά κυκλικά  δρομολόγια διαφυγής, ανάλογα με την <<πόρτα>> εισόδου που θα χρησιμοποιήσει ο εισβολέας στο γιατάκι του…

Ο μοναχικός κυνηγός δεν μπορεί φυσικά να στήσει πολλά καρτέρια, ούτε και να καλύψει και τα δυο δρομολόγια διαφυγής του λαγού.

Στο παιχνίδι ΄΄στρατηγικής΄΄ λοιπόν που εξελίσσεται, ο λαγοκυνηγός πρέπει να προσπαθήσει να διαλέξει το…πεδίο της ΄΄αναμέτρησης΄΄!

Αν λοιπόν γνωρίζει τα δρομολόγια διαφυγής του λαγού, στόχος του πρέπει να είναι να τον αποτρέψει από το δυσκολότερο δρομολόγιο και να τον στρέψει προς το ευκολότερο για τον ίδιο.

Με παραπλανητικές λοιπόν ενέργειες, προσπαθούμε να… ΄΄κάψουμε΄΄ τον ένα δρόμο, ώστε να επικεντρωθούμε στον δεύτερο…Ο σκόπιμος θόρυβος, τα σιγανά σφυρίγματα και λίγος ξερόβηχας, δίνουν την εντύπωση στο λαγό ότι βρισκόμαστε ακριβώς πάνω στο πρώτο του δρομολόγιο.

Καθώς όμως ο σκύλος αρχίζει να ΄΄κερδίζει΄΄ την προσοχή του λαγού πλησιάζοντας  στο σημείο που υπάρχει τα γιατάκι του, εμείς πολύ προσεκτικά μετακινούμαστε  αργά και αθόρυβα στη δεύτερη θέση.

Για να πετύχει το ΄΄τέχνασμα΄΄, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η γνώση της πιθανής θέσης του λαγού, η χαμηλή βλάστηση του κυνηγότοπου και η γνώση των δρομολογίων διαφυγής του λαγού.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταφέρουμε να στείλουμε τον λαγό τελείως αντίθετα από τα σημεία που συνηθίζει να φεύγει, αλλά μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τις πιθανότητες να μην φύγει ο λαγός από το σημείο που δεν μας βολεύει.

Καλά βέβαια είναι όλα αυτά τα ΄΄σχέδια΄΄, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε το αυτονόητο:  ο λαγός είναι πολύ ανώτερος στο να καταστρώνει σχέδια, γιατί κινείται εκεί 365 μέρες και νύχτες το χρόνο….

lagos1Η αναπαραγωγή με δυο λόγια…..

Ωριμάζει σε ηλικία 6 – 8 μηνών. Αναπαράγεται 1 – 5 φορές το χρόνο, εγκυμονεί για 41 – 43 ημέρες και γεννάει από 1 – 5 μικρά που τα σκορπάει στη γύρω περιοχή. Θηλάζει τα μικρά του μία φορά τη μέρα, το σούρουπο. Η αυξημένη αναπαραγωγική του δραστηριότητα οφείλεται στην ιδιομορφία της μήτρας της θηλυκής. Η μήτρα της λαγίνας είναι δισχιδής δηλ. αποτελείται από δύο χώρους. Όταν εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο στον ένα χώρο της μήτρας αρχίζει να αναπτύσσεται το έμβρυο. Μετά από 10 – 15 ημέρες μπορεί να προκληθεί ωορρηξία στον άλλο χώρο της μήτρας. Το νέο ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί και να αρχίσει να αναπτύσσεται νέο έμβρυο με αποτέλεσμα όταν σε 30 περίπου ημέρες γεννήσει τα λαγουδάκια που έχουν αναπτυχθεί στον ένα χώρο της μήτρας  ήδη θα εγκυμονεί τα ηλικίας 15 περίπου ημερών έμβρυα στον άλλο χώρο της μήτρας. Έτσι σε χρονικό διάστημα 15 έως 20 ημερών θα έχουμε δύο γέννες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται επικύηση.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας