bracco italiano

Published on 6 Μαρτίου, 2014 | by Kynoclub

0

Bracco Italiano…«Πρωτόγονος» και αθλητικός!

Ο Ιταλικός Μπρακ είναι ο σκύλος των κυνηγών με «αριστοκρατικά» γούστα και εκλεκτά αθλητικά ενδιαφέροντα. Σκύλος τρυφερός, ευαίσθητος, «αγροτικού τύπου» με τεράστια καλή θέληση αλλά και πείσμα. Λατρεύει την οικογενειακή ζωή, την θαλπωρή, τα χάδια, τη συντροφιά αλλά ζει για περιπέτειες στα κυνηγοτόπια.

ΟΝΟΜΑ: Ιταλικός Δείκτης (Bracco Italiano)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Ιταλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 202. Δείκτης (τύπου Μπρακ). Ομάδα 7 (1.1)

ΧΡΩΜΑ: Λευκό, πορτοκαλόλευκο, καστανόλευκο, πορτοκαλόστικτο και καστανόστικτο.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Υψος 56-66 εκατοστά. Βάρος 25-40 κιλά.

ΕΙΔΟΣ: Σκύλος Δείκτης (φέρμας).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ηπιος, αφοσιωμένος, σταθερός αν και πείσμων, πιστός, ψύχραιμος, εργατικός.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η πρωτόγονη φιγούρα και κεφαλή του Μπράκο (συγγενής του Σεγκούτζιο) φέρουν την αδιαφιλονίκητη σφραγίδα του σκύλου του Αγίου Ουμβέρτου (Μπλάντχαουντ) και των σκύλων της Ναβάρας και του Μπούργκος (Ισπανία). Μικτός τύπος δείκτη / ιχνηλάτη (ή μάλλον κατάλοιπο των προ της ειδικεύσεως αιώνων – όπως το Σπινόνε) σίγουρο ανάγεται στους αρχαιο – ελληνικούς λαγωνικούς κύνες αν και η σύγχρονη ιστορία του ξεκίνησε τον 18ο αιώνα.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Ασκηση, σωστή δίαιτα, εκπαίδευση με σεβασμό στην υπερήφανη φύση και τον ιδιαίτερο ρυθμό του.

ΥΓΕΙΑ: Αρκετά καλή. Χρειάζεται συχνό καθαρισμό αυτιών. (Η φυλή προσβάλλεται από ισχιακή δυσπλασία και ανωμαλίες των βλεφάρων).

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Κυνόφιλοι με αθλητικά ενδιαφέροντα και κυνηγοί με «αριστοκρατικά» γούστα και εκλεκτικές συνήθειες. Σκύλος τρυφερός, ευαίσθητος, αρχέγονος, με τόνους καλής θέλησης και άλλο τόσο πείσμα! Λατρεύει την οικογενειακή ζωή και την ευκαιρία για άσκηση σε μεγάλες εκτάσεις. Αγαπά τη θαλπωρή, τη συντροφιά, την αγκαλιά και τ΄ αναπαυτικά μαξιλάρια!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: «Πρωτόγονη» λογική, ευγένεια, ακριβής και σταθερή εργασία με επιμονή και οξύνοια, ισχυρογνωμοσύνη. Αριστος κολυμβητής. Δύναμη, εξαιρετική μύτη, μελωδικό γαύγισμα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Η φυλή δεν αποδίδει στα δύσβατα, ορεινά εδάφη ούτε ταιριάζει σε θερμόαιμους, ανυπόμονους χαρακτήρες. Αφοσιώνεται βαθιά και έντιμα και δεν πρέπει να  αλλάζει ιδιοκτήτες. Στην πόλη είναι σαν ψάρι έξω απ΄ το νερό.

ΧΡΗΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΄I Cani di razza Italiana΄ έκδοση Olimpia 1980.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Societa Amatori Dell Bracco Italiano (Μέσω του Ιταλικού Κυνολογικού Ομίλου: E.N.C.I.

KYNOL105Στο κυνήγι

Για την εκπαίδευση στην εργασία: δεν χρειάζονται πολλά πράγματα

Σε αντίθεση με τα αγγλικά σκυλιά, Σέττερ και Πόιντερ, το Ιταλικό Μπρακ δεν έχει ανάγκη από μια εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Επιδεικνύει μια τρομερή προδιάθεση στην εργασία ήδη από την ηλικία των 6 μηνών και όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες φυλές οι θηλυκές ωριμάζουν γρηγορότερα.

Στην πράξη αυτό το σκυλί αν είναι καλής γενεαλογίας, δεν έχει ανάγκη από πολύ εκπαίδευση, γιατί το αξιοθαύμαστο ένστικτό του το οδηγεί να κυνηγήσει στο ύπαιθρο ήδη από τις πρώτες εξόδους. Μάλιστα, οι παλιοί και περισσότερο έμπειροι κυνηγοί λένε: «είναι το Ιταλικό Μπρακ που μαθαίνει τον κυνηγό να κυνηγάει και όχι το αντίθετο».

Το μόνο που χρειάζεται αυτός ο σκύλος είναι συχνές βόλτες στην εξοχή όταν είναι ακόμα κουτάβι τις λεπτομέρειες θα του τις διδάξει ο κυνηγός σιγά-σιγά.

Το Ιταλικό Μπρακ είναι ένα σκυλί για παθιασμένους, για εραστές της φυλής που συχνά αντιπαραθέτουν μπρος σε άλλα χαρίσματα, εκείνο της αρχέγονης ομορφιάς και του στυλ της φυλής επικεντρώνοντας όλα αυτά στην σωματική του κατασκευή και στην γενική όψη.

Οποιος αγαπάει το Ιταλικό Μπρακ δεν αναζητάει σ΄ αυτό μόνο ένα κυνηγόσκυλο, αλλά και ένα σκύλο που να ανταποκρίνεται στην αισθητική αντίληψης περί ωραίου. Γι΄ αυτό τον λόγο η εκτροφή αυτού του σκύλου είναι -ίσως- δυσκολότερη από άλλων ζώων που ανήκουν σε διαφορετικές φυλές. Υπήρξαν και υπάρχουν εκτροφείς που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να διαφυλάξουν την καθαρότητα της φυλής.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας