θεματα

Published on 14 Μαρτίου, 2014 | by Kynoclub

0

Η «αρχιτεκτονική» μιας μπαγκαζιέρας!

Κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακοπουλος

Δείξε μου τον τρόπο και το μέσο που μεταφέρεις τον σκύλο σου, για να σου πω πόσο τον εκτιμάς και πόσο τον σέβεσαι….

Τρεις είναι οι τρόποι που μπορεί κάποιος να μεταφέρει τα σκυλιά του στον κυνηγότοπο: Με σκυλόκουτο, με μπαγκαζιέρα  ή μέσα στο αυτοκίνητο. Και οι τρεις τρόποι μεταφοράς μπορεί να είναι κατάλληλοι ή ακατάλληλοι. Αυτό εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος αυτή την διαδικασία και κυρίως από το πόσο σέβεται και υπολογίζει τους συντρόφους του.

Αυτονόητο είναι πώς ο σκύλος – και πολύ περισσότερο οι πολλοί σκύλοι – θα πρέπει να έχουν άφθονο και ανανεώσιμο καθαρό αέρα. Είναι πραγματικά τραγικό (και εξοργιστικό) να πεθαίνουν σκυλιά από ασφυξία, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στον σωστό (εξ)αερισμό είτε του σκυλόκουτου, είτε της μπαγκαζιέρας, είτε του αυτοκινήτου. Το έχουμε γράψει και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, πώς δεν είναι δυνατόν μια μπαγκαζιέρα να έχει την ίδια δυνατότητα εισροής αέρα τον  καυτό Αύγουστο και τον παγωμένο  Γενάρη. Και δεν είναι μόνο η  διαφορά των 40 βαθμών  Κελσίου, ανάμεσα σε αυτούς τους δύο μήνες. Η πιο σημαντική «λεπτομέρεια» (και παγίδα) είναι το λαχάνιασμα και οι υδρατμοί που εκπέμπονται από τους σκύλους,  κάτι που σε ελάχιστο χρόνο κάνει μια κλειστή κλούβα να μοιάζει με αεροστεγώς σφραγισμένο χαμάμ, ακόμα και τις παγωμένες ημέρες του Γενάρη. Αλώστε δεν είναι λίγα τα παραδείγματα δυστυχισμένων ζώων  που πλήρωσαν με την ζωή τους την απερισκεψία (και αδιαφορία) των αφεντικών τους, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και καταμεσής τον χειμώνα, όταν η χιονόπτωση σφράγισε τις …κουμπότρυπες που έπαιζαν τον ρόλο του αεραγωγού, οδηγώντας σε οδυνηρό θάνατο από έλλειψη αέρα.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να είναι κατασκευασμένη μια μπαγκαζιέρα ή ένα σκυλόκουτο, και αυτό είναι λογικό μια και δεν έχουν όλοι οι κυνηγοί τις ίδιες ανάγκες. Άλλες προδιαγραφές  πρέπει να έχει μια μπαγκαζιέρα που θα ταξιδέψει από την Αθήνα στα Γιάννενα για να ‘’βγάλει’’ δύο βδομάδες κυνηγίου, και άλλη μια μπαγκαζιέρα που θα πάει δέκα λεπτά έξω από το χωριό. Άλλες προδιαγραφές πρέπει να έχει μια μπαγκαζιέρα που θα μεταφέρει οκτώ σκύλους, και άλλη αυτή που θα μεταφέρει δύο.

bagkaziera3

Ας δούμε λοιπόν μερικές βασικές παραμέτρους:

ΑΓΟΡΑ και ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Μην αγοράσετε μπαγκαζιέρα από τον οποιοδήποτε, και αποφύγετε τις λεγόμενες ιδιοκατασκεύες άγνωστης προέλευσης και προδιαγραφών. Το πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση είναι να έχετε πρόβλημα  «έγκρισης τύπου», όταν θα πάτε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για την σχετική άδεια. Αγοράστε μπαγκαζιέρα από σωστό κατασκευαστή,  που θα σας δώσει και το σχετικό πιστοποιητικό ‘’έγκρισης τύπου’’ του μηχανολόγου μηχανικού. Σε κάθε περίπτωση αγοράστε μπαγκαζιέρα που έχει κατασκευαστεί για να μεταφέρει σκύλους, και όχι ξύλα  ή οικοδομικά υλικά. Αυτονόητο είναι πώς θα πρέπει να την ασφαλίσετε και στην εταιρεία που έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας.

EΞΑΕΡΙΣΜOΣ

O αέρας θα πρέπει να φτάνει άφθονος στα σκυλιά, χωρίς να ανακατεύεται με τα καυσαέρια από την εξάτμιση του αυτοκινήτου. Οι αεραγωγοί (σημεία εισόδου του αέρα) θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενοι ώστε να προσαρμόζονται στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και να είναι τουλάχιστον τέσσερις. Παράλληλα θα πρέπει να είναι προστατευμένοι με λεπτή σήτα, για να αποτρέπεται η είσοδος εντόμων και για να μην μπορεί ο σκύλος να βγάζει το κεφάλι του έξω.

bagaziera2

ΑΝΕΣΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δεν πρέπει κατά την διάρκεια της μεταφοράς ο σκύλος να ‘’τραμπαλίζεται’’ ή να πηγαίνει πέρα δώθε, σε κάθε στροφή ή κατηφόρα. Η μπαγκαζιέρα θα πρέπει να διαθέτει σωστές αναρτήσεις για να κινείται σταθερά, και το δάπεδο θα πρέπει να είναι αντιολισθητικό. Αυτονόητο είναι πώς θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός, δηλαδή φώτα πορείας και «stop».

ΜΕΓΕΘΟΣ και ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα σκυλιά θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους αρκετό χώρο ώστε να μπορούν να γυρίσουν πλευρά ή να μπορούν να σταθούν όρθια. Ο υπερβολικός χώρος δεν συνιστάται, μια και σε απότομο φρενάρισμα μπορεί να τραυματιστούν. Καλό είναι να υπάρχουν διαφορετικά διαμερίσματα για τα οξύθυμα ή τα νευρικά ζώα και για την αποφυγή συμπλοκών και εντάσεων.

Eιδικά αν κάνετε πολυήμερες εξορμήσεις θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στην άνετη διαμονή των σκύλων, αφού για πολλές ημέρες η μπαγκαζιέρα θα είναι το σπίτι τους.

ΕΞΤΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Απαραίτητη είναι η ρεζέρβα και τα ανάλογο μπουλονόκλειδο. Επιπλέον φροντίστε για σκουπάκι, σφουγγάρι και απορροφητικό χαρτί στην περίπτωση που τα σκυλιά κάνουν εμετό ή λερώσουν τον χώρο τους. Το καλοκαίρι καλό θα είναι να έχετε  μαζί σας μία μεγάλη ομπρέλα (θαλάσσης) για ίσκιο ενώ τις παγωμένες ημέρες του χειμώνα μία κουκούλα αυτοκινήτου θα «κόψει» λίγο την παγωνιά, την βροχή και την υγρασία.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας