Ντρατχααρ

Published on March 16th, 2014 | by Kynoclub

0

ΝΤΡΑΤΧΑΑΡ – Ο σκληροτράχηλος γερμανός!

Κείμενο: Νίκος Αυγερινός

ΦΩΤΟ: Νίκος και Νάσος Φωτακόπουλος

Ιστορία:

Η ιστορία των Ντράτχααρ ,με νεφελώδη τρόπο, ξεκινάει από το 1750. Υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής που αναπαριστούν τον Φρειδερίκο της Πρωσίας να κυνηγάει με σκυλιά που ανταποκρίνονται απόλυτα στο σωματότυπο των σημερινών Ντράτχααρ. Όπως επίσης αναπαριστούν και θηροφύλακες να έχουν αυτά τα σκυλιά για φύλαξη από τους λαθροθήρες. Στις αρχές του 1800, όταν στην Γερμανία έπεσε η φεουδαρχία ανέβηκε η μεσαία τάξη και κέρδισε το δικαίωμα στο κυνήγι. Όμως επειδή ήταν αρκετά δύσκολο ο κυνηγός να έχει για κάθε είδος κυνηγίου και διαφορετικό σκύλο, οι Γερμανοί αποφάσισαν να φτιάξουν ένα νέο είδος για όλα τα κυνήγια. Τότε πήρε τον έλεγχο ο βαρόνος Sigismound Zedlitz και ο Neukirch (1838-1903) και απαίτησε ότι ο στόχος αυτής της προσπάθειας θα είναι για ένα σκύλο ευπροσάρμοστο και με μεγάλες κυνηγετικές ικανότητες. Τα ιδανικά του έγιναν η αρχή της αναπαραγωγής του Ντράτχααρ, και για αυτό ονομάστηκε πνευματικός πατέρας των Ντράτχααρ. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε σκυλιά όπως το Λάνγκχααρ, Μούνστερ λάντερ, Κούρτσχααρ, Βαϊμαράνερ, Στίχελχααρ, Γκριφόν σκληρότριχο(Κόρθαλς), Πούντελ πόιντερ και άλλες φυλές. Μέσα από αυτό αναδύθηκε το Ντράτχααρ. Καθιέρωσαν το Χέγκεβαλτ(Hegewald) που είναι δοκιμασίες κυνηγετικών ενστίκτων νεαρών σκυλιών, και με βάση τα στάνταρ μορφολογίας αλλά και τα κυνηγετικά ένστικτα που ήθελαν να διατηρήσουν, βελτίωναν την φυλή. Το 1902 ιδρύθηκε ο Όμιλος Ντράτχααρ Γερμανίας(VDD) με πρόεδρο τον Alex Lauffs, και μαζί με μερικούς ιδεαλιστές κυνοτρόφους εργάστηκαν σκληρά για πολλά χρόνια για να φτιάξουν το ιδανικό σκυλί, κάτω από το ρητό «Το καλύτερο δεν είναι ακριβώς αρκετά καλό!». Αυτοί οι άνθρωποι δέχτηκαν μεγάλη πίεση. Ο τύπος έγραφε πως προσπαθούν να φτιάξουν ένα φανταστικό σκυλί που τελικά θα ήταν ανέφικτο. Η αναπαραγωγή των κουταβιών βασίστηκε σε πολύ απαιτητικές οδηγίες και χάρη σε αυτό και στην «κίνηση» Χέγκεβαλτ το Ντράτχααρ έφτασε μετά από χρόνια να είναι το πιο καταξιωμένο σκυλί της Γερμανίας για όλα τα κυνήγια.

ntratxaar2

Βασικές κυνηγετικές δοκιμασίες ενστίκτων

Εαρινή δοκιμασία(VJP): Αυτή η δοκιμασία απευθύνεται σε νεαρά σκυλιά μέχρι 15 μηνών και είναι αποκλειστικά δοκιμασία ενστίκτων που περιλαμβάνει τα εξής: έρευνα, μύτη(χρήση μύτης), φέρμα, ιχνηλασία, συνεργασία με τον κυνηγό, ανθρωποφοβία, κροτοφοβία, θυραματοφοβία και μορφολογία, για τυχόν σωματικά ελαττώματα.

Φθινοπωρινή δοκιμασία(HZP): Σε αυτή την δοκιμασία λαμβάνουν μέρος σκυλιά μέχρι 27 μηνών, εξετάζεται ότι και στο VJΡ με αυστηρότερα κριτήρια όμως. Επιπλέον εξετάζεται η εργασία στο νερό όπως: έρευνα, ανεύρεση, ξεπέταγμα και επαναφορά πάπιας από νεροκαλαμιώνα, επαναφορά πάπιας από την απέναντι όχθη χωρίς να την έχει δει(τυφλό απόρτ). Αντοχή στον πυροβολισμό μέσα στο νερό, ιχνηλασία ανεύρεση και επαναφορά τριχωτού θηράματος από 350 m απόσταση, ιχνηλασία ανεύρεση και επαναφορά πτερωτού θηράματος από 150 m απόσταση.

Οι πιο πάνω δοκιμασίες εξετάζονται και στην Ελλάδα από τον Όμιλο Ντράχτχααρ που τα τελευταία χρόνια κάνει μια καλή δουλειά για την βελτίωση των Ντράχτχααρ.

ntratxaar

Σύμβολα: Στα σκυλιά που έρχονται από την Γερμανία στα πιστοποιητικά τους μπροστά από το όνομά τους βλέπουμε κάποια σύμβολα, αυτό σημαίνει ότι το σκυλί εξετάστηκε και πέρασε επιτυχώς τις κάποιες συγκεκριμένες δοκιμασίες:

Σύμβολο: Δοκιμασία:
/ Στραγγαλίζει σαρκοβόρο ζώο.
\ Γαυγίζει στα ίχνη.
Γαυγίζει στο νεκρό θήραμα.
| Οδηγεί στο νεκρό ζώο.
Vbr Εξετάστηκε και πέρασε στην ανεύρεση χαμένου θηράματος.
Btr Πέρασε στην εξέταση πιστότητας θηραματοφορίας.
AH Τέλεια υπακοή.

Όπως καταλάβατε από τα προηγούμενα είναι ένας σκύλος που ενσωματώνει πολλά κυνηγετικά σκυλιά και όχι μόνο, γιατί έχει στις ρίζες του και σκυλιά άμυνας, σε ένα σώμα. Πραγματικά αξίζει μια θέση στη καρδιά μας γιατί όταν τον βλέπεις να κυνηγάει αισθάνεσαι ότι από όπου πέρασε δεν έχει αφήσει θήραμα πίσω του. Και όταν σε κοιτάει σου δίνει την αίσθηση ότι όλα τα κάνει μόνο για σένα.

Ο Όμιλος Ντράτχααρ διοργανώνει τις παραπάνω δοκιμασίες κάθε χρόνο και χρειάζεται την στήριξη όλων για να μπορέσει να βελτιωθεί περισσότερο η φυλή στην Ελλάδα.

ntratxaar1

TO ΠΡΟΤΥΠΟ

Γενική εμφάνιση:

Σκληρότριχος σκύλος φέρμας, μετρίου μεγέθους, με μεγάλη μυική μάζα, ενεργητικός, με έξυπνη και ζωηρή έκφραση.

Ύψος Αρσενικών: 61-68 cm                                Ύψος Θηλυκών: 57-64 cm

Μήκος: Δεν είναι τετράγωνο όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν. Μετριέται πάντα σε αναλογία με το ύψος ως προς το ακρώμιο. 10 προς 9 για τα αρσενικά. 10 προς 8 για τα θηλυκά.

Κεφάλι: Μετρίου μήκους πάντα σε αναλογία με το σώμα, με έντονο στοπ, με μακρύ ρινικό κάλαμο και κυρτό στην άκρη ρύγχος με ανοιχτά ρουθούνια καφέ χρώματος, σιαγόνες δυνατές με καλή οδοντοστοιχία που κλείνει σε ψαλιδοδοντία,  χωρίς προγναθισμό, οπισθογναθισμό ή λαβιδοδοντία, με σαρκώδη και σφιχτά χείλη, εμφανή γένια μουστάκια και φρύδια. Τα μάτια μεγάλα, αμυγδαλωτά με καστανό χρώμα σωστά τοποθετημένα και έξυπνα με σφιχτά βλέφαρα. Αυτιά ψηλά τοποθετημένα που στρογγυλεύουν στο τελείωμά τους και φτάνουν έως την βάση της σιαγόνας.

Λαιμός: Μέτριος όχι κοντός ούτε πολύ μακρύς  σφιχτός χωρίς καταλαίμι(προγούλι), με πολύ δυνατό και μυώδη σβέρκο.

Κορμός: Γραμμή ράχης ευθεία και ελαφρά επικλινής προς τα πίσω. Κοντή οσφύ με μυώδη και στρογγυλά καπούλια, κοιλιά κοντή και ανασηκωμένη, στήθος φαρδύ βαθύ μέχρι τους αγκώνες με τοξωτά πλευρά και ποτέ  δεν κάνει καρίνα σαν των Πόιντερ.

Ουρά: Η ουρά βγαίνει στην ευθεία της γραμμής της ράχης με ανοδική τάση και πάντα σε κίνηση. Σε κατάσταση επιθετικότητας παίρνει κατακόρυφη θέση. Επίσης από την θέση της ουράς μπορούμε να καταλάβουμε αν στα γονίδια του σκύλου έχουν επικρατήσει περισσότερο σκυλιά δίωξης. Δηλαδή σκυλιά που σε κατάσταση ηρεμίας έχουν την ουρά σε κατακόρυφη θέση, αυτά τα σκυλιά έχουν περισσότερο γονίδια ιχνηλατών(στην μορφολογία τιμωρείται αλλά τέτοια σκυλιά στην Αμερική είναι περιζήτητα). Όταν κόβουμε την ουρά κόβουμε τα ¾ της ουράς.

Πόδια: Δυνατά με σφιχτά πέλματα και δάχτυλα που είναι ντυμένα με τρίχωμα, παράλληλα όταν στέκεται και παράλληλα στην κίνηση με αίσθηση δυνατής ώθησης στα πίσω πόδια.

Τρίχωμα: Αισθητά σκληρό από 2,5-4,5 cm. Με ιδανικό τα 3,5 cm που πλαισιώνεται από υποτρίχωμα για να το κρατάει ζεστό στα παγωμένα νερά και να τα κάνει αδιαπέραστο στα αγκάθια. Πρέπει να ντύνει ακόμα και την κοιλιά για προστασία.

Χρώμα: Καστανό μονόχρωμο, καστανό λευκόστικτο, λευκόστικτο καστανό, μαύρο λευκόστικτο(το μαύρο λευκόστικτο απαγορεύεται να ζευγαρώσει με μονόχρωμο καστανό γιατί υπερτερεί το μαύρο και ολόμαυρα Ντράτχααρ αποκλείονται της αναπαραγωγής).

Εργασία: Η εργασία του στον κάμπο είναι με κίνηση καλπασμού και όχι ξέφρενου τύπου Πόιντερ ή Ιταλικού Κούρτσχααρ. Σταθερή, συγκρατημένη και πάντα σε συνεργασία με τον κυνηγό. Το κεφάλι κρατιέται στο ύψος των ώμων με τάσης χαμηλώματος και πάντα να ψάχνει τον αέρα αλλά και το έδαφος. Στο βουνό ο καλπασμός του εναλλάσσεται περισσότερο από ένα γρήγορο τροτ. Η φέρμα του είναι σταθερή χωρίς κάποια ιδιαίτερη στάση αλλά δυναμική. Σε έμπειρα και έξυπνα σκυλιά πολλές φορές θα τα δούμε να ξαπλώνουν μπροστά από το θήραμα για να μην το τρομάξουν. Η εργασία στο νερό είναι επιμελής, ευχάριστη και μανιώδης.

Χαρακτήρας: Σκύλος με μεγάλο δείκτη νοημοσύνης, με μεγάλη εκπαιδευσιμότητα, σταθερός, ισορροπημένος, άφοβος, αδιάφορος στον πόνο όταν έχει μπροστά του θήραμα, με μεγάλο ψυχισμό και κυνηγετικό πάθος, αξιόπιστος στο απόρτ, χαδιάρης, τρυφερός, αφοσιωμένος στο αφεντικό του και υπερασπιστής του αν χρειαστεί.

 

 

 

 


About the AuthorBack to Top ↑
  • Video της εβδομάδας