λαγος

Published on 31 Μαρτίου, 2014 | by Kynoclub

0

Οι έρωτες του λαγού…

κειμενο: Ν. Φωτακόπουλος
πίνακες: Αndrea Mazzoli

Ο λαγός ενηλικιώνεται στους 15 μήνες όμως  από δέκα μηνών είναι σεξουαλικά ικανός να αναπαραχθει. Η καλοκαιρία και οι ήπιες θερμοκρασίες βοηθούν και επιταχύνουν τις διεργασίες της σεξουαλικής ωρίμανσης και τα ‘’νεανικά’’ ζευγαρώματα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι μεγάλο ρόλο στην αναπαραγωγική δυνατότητα πέρα από την εποχή παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Άλλη είναι  η αναπαραγωγική δυνατότητα στην Σητεία και την Ιεράπετρας της Κρήτης και άλλη στη Γκιώνα, το Νευροκόπι ή το Καιμακτσαλάν.

Oι αρσενικοί λαγοί είναι σεξουαλικά ενεργοί όλο το χρόνο όμως η κορύφωση έρχεται τον Ιανουάριο σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλυκά είναι διαθέσιμα από τον Φεβρουάριο. Ο αρσενικός λαγός μπορεί να γονιμοποιήσει αρκετά θηλυκά όμως η καλύτερη αναλογία είναι ένας αρσενικός για τρία θηλυκά. Όταν τα αρσενικά είναι περισσότερα ασκούν μεγάλη πίεση στο ‘’αδύνατο’’ φύλλο με τις συνεχείς καταδιώξεις και την βία που ασκούν με αποτέλεσμα αρκετές φορές να διακόπτετε η εγκυμοσύνη.

Για αυτό το λόγο καλό θα είναι όταν γίνονται απελευθερώσεις (που πρέπει να αποφεύγονται) η αναλογία θηλυκών με αρσενικά να είναι τουλάχιστον ένα προς τρία. Οι λαγίνες έχουν διαφορετική συμπεριφορά από τα αρσενικά μια και διάγουν περισσότερο ‘’καθιστική ζωή’’ στις νυχτερινές εξόδους για τροφή ενώ  ….σουλατσάρουν σε περιορισμένες εκτάσεις. Προτιμούν, ειδικά το χειμώνα, να διαμένουν σε τόπους με ανθρωπινή παρουσία όπως αμπέλια, περιβόλια, αγροικίες και μαντριά. επειδή εκεί νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια ενώ κινδυνεύουν λιγότερο από αρπακτικά και λαθροθήρες. Οι αχανείς λαγότοποι δεν προσελκύουν τις εγκυμονούσες αφού  σε περίπτωση κινδύνου και καταδίωξης έχουν μικρότερες πιθανότητες διαφυγής. Έτσι προτιμούν τους μικρούς τόπους που δίνουν την δυνατότητα αποφυγής του διώκτη με γρήγορους ελιγμούς,  λαβύρινθους ιχνών και σάλτα που δεν διευκολύνουν την ιχνηλασία και  δημιουργούν σύγχυση στα λαγόσκυλα κατά την καταδίωξη.. Αντίθετα οι αρσενικοί λαγοί έχουν την περιπλάνηση στο αίμα τους και συνηθίζουν να βόσκουν μακριά από το μέρος που γιατακιάζουν. Όμως η κύρια αιτία των περιπλανήσεων τους είναι η συνεχής αναζήτηση διαθέσιμων θηλυκών κάτι που τους κάνει όταν βρίσκονται σε κορύφωση της ερωτικής επιθυμίας να τρώνε …περπατώντας.  Σπάνια  τα αρσενικά χρησιμοποιούν το ίδιο γιατάκι ενώ την αναπαραγωγική περίοδο συνήθως  σμουλώνουν  πρόχειρα όπου τους βρει το φως της ημέρας ενώ συχνές είναι και οι γρήγορες μετακινήσεις προς κάποια λαχταριστή λαγήνα ακόμα μια με το φως της ημέρας.   Όλοι έχουμε δει φωτογραφίες με μάχες αρσενικών λαγών ή ερωτοτροπίες μέσα στο καταμεσήμερο. Βέβαια όλες αυτές οι φωτο προέρχονται από τις πεδιάδες της κεντρικής Ευρώπης όπου οι λαγοί βρίσκονται σε αφθονία και σχετική ηρεμία μια και τυγχάνουν μέγιστης προστασίας από αρπακτικά και λαθροθήρες…

lagos1

-Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε το φύλο των λαγών αν και συνήθως ο αρσενικός είναι πιο σκούρος με πιο χοντρό κεφάλι και μακριά πόδια. Το λευκό σημάδι της ουράς του αρσενικού είναι περισσότερο  ορατό  όταν ο φυγάς απομακρύνεται τρέχοντας  επειδή ακριβώς ο χρωματισμός του σώματος είναι σχετικά σκουρόχρωμος.

Στην φύση γεννιούνται ισάριθμοι αρσενικοί θηλυκοί λαγοί κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που αναφέρθηκε στην αρχή αυτού του άρθρου για την ιδανική αναλογία του ενός προς τρία. Όμως η φύση είναι σοφή. Η υπερεπάρκεια των αρσενικών έχει σαν στόχο την αξιοποίηση των γονιδίων των υγιέστερων και ισχυρότερων. Αυτων δηλαδή που θα εκδιώξουν τους ανταγωνιστές και θα κατακτήσουν τις θηλυκές. Οι φθορές όμως από αρπακτικά και κυνηγούς είναι μεγαλύτερη στα θηλυκά ζώα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο ευάλωτες αφού κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους είναι γκαστρωμενες ή θηλάζουν. Παρατηρήσεις και έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι περισσότεροι λαγοί που φεύγουν μέσα από τα πόδια του κυνηγού είναι θηλυκοί ενώ αντίθετα αυτοί που φεύγουν μακριά και πριν πλησιάσει ο κυνηγός ή  οι σκύλοι του είναι οι αρσενικοί. είναι Εδώ αξίζει αν σημειώσουμε ότι ο θηλυκός λαγός παρουσιάζει το φαινόμενο της επικύησης. Η μήτρα της λαγήνας είναι δισχιδής, χωρισμένη σε δυο συμμετρικές κοιλότητες. Όταν ζευγαρώσει αρχίζει σε μια από τις δυο κοιλότητες η ανάπτυξη των γονιμοποιημένων κυττάρων και ο σχηματισμός των εμβρύων. Είναι όμως συχνό το φαινόμενο της επανεμφάνισης του οίστρου μετά από είκοσι περίπου μέρες οπότε, από τα νέο ζευγάρωμα, έχουμε νέα σύλληψη και νέα έμβρυα που θα μεγαλώσουν στην δεύτερη κοιλότητα που είχε μείνει ξένη στην πρώτη σύλληψη.

Η εγκυμοσύνη κρατά 40-42 μέρες και αν όλα πάνε καλά ΄η λαγήνα θα γεννήσει  τα λαγουδάκια της πρώτης εγκυμοσύνης. Μετά  από είκοσι μέρες  θα τα εγκαταλείψει στην τύχη τους για να  γεννήσει αυτά της δεύτερης κύησης.

Θεωρητικά οι λαγήνες γεννούν όλο το χρόνο με μια σημαντική ‘’χαλάρωση’’ τους μήνες Σεπτέμβριο έως Ιανουάριο. Δεν είναι σπάνιες και οι γέννες μέσα στο καταχείμωνο, ειδικά σε μέρη με ήπιο κλίμα, όμως τα λαγουδάκια είναι δύσκολο να επιζήσουν αν επικρατήσει παγωνιά ή χιονόπτωση.

lagos

Οι λαγήνες δεν είναι καθόλου …πιστές και είναι πρόθυμες κάθε βράδυ να έχουν και άλλο εραστή ή ακόμα και δευτερο  στην ίδια νύκτα. Όταν θα γονιμοποιηθούν παύουν κάθε ερωτική δραστηριότητα για καμιά  εικοσαριά μέρες. Τότε επανέρχεται η φυσική ανάγκη της γονιμοποίησης και της επικύησης όπως ήδη σημειώσαμε.

Οι αρσενικοί λαγοί τον Ιανουάριο παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα που για κάποιο ανεξήγητο λόγο, όπως ισχυρίζονται πολλοί λαγοκυνηγοί,  κτυπάει κόκκινο τις νύχτες με πανσέληνο. Τότε οι λαγοί γίνονται …ιχνηλάτες ψάχνοντας τα ίχνη των θηλυκών. Όταν βρουν κάποιο αρχίζουν να χοροπηδούν δίπλα του και να το περιτριγυρίζουν για να το κατακτήσουν. Όμως τον Ιανουάριο οι θηλυκές δεν είναι πρόθυμες και συχνά ‘’κακοποιούνται από τα ξαναμμένα αρσενικά που  γίνονται  επιθετικά με τους ανταγωνιστές τους όταν διεκδικούν την ίδια …κοπέλα. Ορθώνονται κτυπώντας με τα πόδια και τα νύχια ο ένας το πρόσωπο τους άλλου μέχρι ο δυνατότερος να τρέψει σε φυγή τον αντίζηλο ακόμα και με τα δόντια ματώνοντας τον. Συχνά κάποιος τρίτος εκμεταλλεύεται τον χρόνο της μάχης και ζευγαρώνει με την λαγήνα της έριδος.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η γενναιότητα και η μαχητικότητα που δείχνει ο αρσενικός λαγός προκειμένου να ζευγαρώσει με κάποιο θηλυκό. Όλες οι θεωρίες και η βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα δειλό ζώο πάνε περίπατο. Κάθε αρσενικό μπορεί να τα βάλει με μερικούς αντίζηλους μέχρι να φτάσει στο πολυπόθητο ζευγάρωμα.

Αυτό ίσως δεν το ξέρετε;

Στην Δανία ερευνητές υπολόγισαν ότι η πραγματική «παραγωγή» ενός θηλυκού, αφού αφαιρέσουμε τις απώλειες, κυμαίνεται από 4 – 6 μικρά το χρόνο ενώ ο αριθμός των γεννών ανέρχεται από 2 – 5 το χρόνο. Υπό κανονικές συνθήκες η γέννηση των πρώτων μικρών φαίνεται να γίνεται αρχές Μαρτίου, η δεύτερη γέννα έρχεται περίπου οκτώ εβδομάδες αργότερο, η τρίτη  εννέα έως δέκα εβδομάδες μετά τη δεύτερη, η δε τέταρτη γέννα απέχει περίπου οκτώ εβδομάδες από την τρίτη.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας