ελληνικος ιχνηλατης

Published on 13 Απριλίου, 2014 | by Kynoclub

0

Η πρώτη των Ελλήνων κριτών…

Κείμενο: Νίκος Φωτακόπουλος

Φώτο: Νάσος Φωτακόπουλος

-Μπορεί να μην κατάφερε κανένας  σκύλος να βαθμολογηθεί, αφού δεν βρέθηκε λαγός, όμως οι αγώνες εργασίας που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη μπορούν  να χαρακτηριστούν ..σημαδιακοί ή καλύτερα ιστορικοί. Το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι για πρώτη φορά έκριναν, σε αγώνες ιχνηλατών,  Έλληνες κριτές και αυτοί ήταν οι κ Ισίδωρος Θεοδωράκης και Νίκος Φωτακόπουλος. Οι αγώνες που διοργανώθηκαν στο Κεφαλάρι Κορινθίας με την συνεργασία του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιάτου και του Ομίλου Εργασίας Κυνηγετικών Σκύλων Κορινθίας χαρακτηρίστηκαν από αθλητικό και κυνόφιλο πνεύμα. Χωρίας καμία αμφιβολία α ήταν  μια επιτυχημένη εκδήλωση και ένας σημαντικός αγώνας που θα σηματοδοτήσει και αυτούς  που θα ακολουθήσουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Άξιοι ιχνηλάτες…

-Στον αγνωστικό τομέα όλοι οι σκύλοι που παρουσιάστηκαν ήταν τυπικοί εκπρόσωποι της εθνικής μας φυλής, τόσο σε μορφολογικό όσο και σ εργασιακό επίπεδο.

ellinikosixnilatis2

Λάρα του κ Κυριάκου Φραγγέα

-Ξεχώρισε η Λάρα του κ Κυριάκου Φραγγέα που ευνοήθηκε από την κλήρωση και έτρεξε πρώτη έχοντας  έτσι το πλεονέκτημα της πρωινής ιχνηλασίας έναντι των συνδιαγωνιζόμενων που αγωνίστηκαν αρκετά αργότερα. Η Λάρα έδειξε ιδιαίτερο ζήλο και καθ’ όλη την διάρκεια του 45λεπτου ήταν προσηλωμένη στην εργασία της αναζητώντας φρέσκα ίχνη, σε υποδειγματική συνεργασία με τον κυναγωγό της.. Στο δέκατο και δωδέκατο λεπτό φώναξε σε κάποια ίχνη χωρίς όμως να υπάρξει ανάλογη συνέχεια. Προφανώς τα ίχνη  μάλλον χθεσινοβραδινά, ανεπαίσθητα και σκεπασμένα από την πρωινή δροσιά . Έτσι η Λάρα τελείωσε το 45λεπτο της χωρίς να καταφέρει κάτι ουσιαστικότερο.

ellinikosixnilatis3

Λίζα του κ  Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

-Δεύτερος σκύλος που παρουσιάστηκε ήταν η Λίζα του κ  Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου. Ξεκίνησε λίγο μουδιασμένα όμως γρήγορα άρχισε να δουλεύει την μύτη της. Για αρκετή ώρα έψαξε ενα μονοπάτι σε αρκετό μήκος  ψάχνοντας όλες τις πιθανές εξόδους και εισόδους κάποιου λαγού. ‘’Σκάλωσε’’ για λίγο σε ένα πλάτωμα όπου είχαν απομείνει μερικές τούφες μαλλιών από κάποια …λαγομαχία αρσενικών. Όμως αυτή η ‘’ανακάλυψη’’ δεν είχε συνέχεια. Το υπόλοιπο του χρόνου της Λίζας κύλησε χωρίς να υπάρξει κάτι άλλο ενδιαφέρον. Λίγο πριν το σφύριγμα του κριτή και όταν πια κυναγωός και σκύλος είχαν φτάσει στην άκρη του χωριού η Λίζα ούρησε απαξιωτικά σε κάποια περιττώματα αλεπούς δείχνοντας ότι είναι ένα σωστό  ‘’ κορίτσι’’ που κοιτάζει μόνο τη δουλειά της. Η γενική παρουσία της ήταν πολύ καλή αν και σε ορισμένες  περιπτώσεις ζητούσε ..ενθάρρυνση από τον κυναγωγό της. Τρίτος παρουσιάστηκε ο Λέων  με κυναγωγό τον κ Γιώργο  Ραψοματιώτης  που ήταν και ο μοναδικός αρσενικός Ιχνηλάτης της ημέρας. Ο γράφων δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει όλη τη διαδρομή του συγκεκριμένου σκύλου όμως σύμφωνα με την αναφορά του κριτή κ Ισίδωρου Θεοδωράκη ο Λέων έκανε μια άψογη εργασία ερευνώντας αρκετό τόπο χωρίς όμως να συναντήσει ίχνη.

ellinikosixnilatis5

Ρέα και Νέδα του κ Κύρου Κωνσταντίνος

Οι δίδυμες…

-Τέταρτος στην σειρά, πάντα μετά από κλήρωση ήταν ο κυναγωγός κ Κύρου Κωνσταντίνος από την Βάρη Αττικής που συμμετείχε με ένα ζευγάρι Ελληνικών Ιχνηλατών. Ήταν οι 18μηνες Ρέα και Νέδα που έτρεξαν αρκετά αργά σε σχέση με τους συνδιαγωνιζόμενους αφού λύθηκαν στις 10,15 και όταν πια ο ήλιος είχε ανέβει αρκετά. Όμως οι καιρικές συνθήκες καθ όλη την διάρκεια του αγώνα ήταν ιδανικές αφού  η μερα ήταν πολύ δροσερή και το κυριότερο επικρατούσε άπνοια. Οι …δίδυμες Ρέα και Νέδα (εκτροφή του κ Παναγιώτη Αγγελόπουλου)  κάλυψαν αρκετό τόπο σε ένα αρκετά δύσκολο σημείο με ρέματα και εναλλαγές τοπίου. Είχαν όμως  άψογη συνεργασία με τον κυναγωγό παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Βέβαια ήταν λίγο ανεξάρτητες αναπτύσσοντας ξεχωριστές πρωτοβουλίες όμως ποτέ δεν ξέκοψαν υπερβολικά η μια από την άλλη. Η Νέδα στο μέσον του 45λεπτου, σε κάποιο πλάτωμα που πριν από κάποιες δεκαετίες ήταν χωράφι, όπως υποδήλωναν οι ξερολιθιές, έδειξαν ενδιαφέρον  σε κάποια ίχνη όμως γρήγορα τα παράτησε μια και αυτά δεν ήταν αξιοποιήσιμα. Άλλωστε δεν έβγαλε κάν κάποια φωνή για να μας …τονώσει το ενδιαφέρον. Ο υπόλοιπος χρόνος κύλησε χωρίς να υπάρξει κάτι άλλο και οι δυο σκυλίτσες με κάποια μικρή προσπάθεια εξετάστηκαν και μορφολογικά  όπως και όλοι οι σκύλοι της ημέρας.

lagos

-Ο πέμπτος αγωνιζόμενος ήταν ο κ Παπαρούνης από την Άρτα όμως παρ όλο που είχε δηλώσει συμμετοχή, ένα απρόβλεπτο πρόβλημα δεν του επέτρεψε αν συμμετάσχει σε αυτό τον αγώνα.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι οι επόμενοι αγώνες του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο σε συνεργασία με τον Κυνοφιλικό Όμιλο Φωκίδος στον ομώνυμο Νομό. Και κάτι ακόμα αξιοσημείωτο. Ο γράφων, Νίκος Φωτακόπουλος και ο Ισίδωρος Θεοδωράκης,  μέλη του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος από το 1985 ήταν οι εμπνευστές και ιδρυτές του Ομίλου Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών Ελλάδος (ΟΚΑΔΕ) το μακρινό 1991. Ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν την διεξαγωγή αγώνων εργασίας για κυνηγετικές φυλές. Η τύχη το έφερε, μετα από τόσα χρόνια,  οι δύο τους να είναι οι πρώτοι Έλληνες που έκριναν σε αγώνες ιχνηλατών. Μπορεί λοιπόν, οι αγώνες για ιχνηλάτες να καθυστέρησαν αρκετά χρόνια, όμως τώρα ήρθε η ώρα να κερδηθεί το χαμένο έδαφος…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας