μπεκατσα

Published on 14 Απριλίου, 2014 | by Kynoclub

0

Εσύ πόσες μπεκάτσες έβαλες στην τσάντα;

bekatsa2

Κείμενο: Ν.  Φωτακόπουλος

Βέβαια για τους πραγματικούς μπεκατσοκυνηγούς δεν έχει καμία σημασία αν μπήκαν πουλιά στο δισάκι τους.  Αυτό που έχει σημασία είναι η μαγεία του δάσους, ο μπεκατσόκαιρος, το κτυποκάρδι κάποιας φέρμας και τέλος το  φτερούγισμα της βασίλισσας…

Όμως επειδή στις μέρες μας το κυνήγι διεξάγεται με όρους αειφορίας και βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία καλό θα είναι να γνωρίζουμε με τεκμηριωμένους αριθμούς πόσα θηράματα έχουμε και πόσα μπαίνουν στην τσάντα. Το ερευνητικό πρόγραμμα  ΄΄Άρτεμις΄΄,  που  χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς,  δίνει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αξίζει κάθε τόσο να υπενθυμίζουμε. Έτσι λοιπόν μέσα από το Άρτεμις διαπιστώνουμε ότι η μπεκάτσα είναι το δημοφιλέστερο  θήραμα αφού για χάρη της γίνεται το 24,2 % του συνόλου των εξορμήσεων των ελλήνων κυνηγών.

Αν λοιπόν είστε μπεκατσοκυνηγός και συνήθως γυρνάτε με άδεια χέρια ή με μια-δυο μπεκάτσες  μην χολοσκάτε. Μην βλέπετε κάποιους που αναρτούν φωτογραφίες με δεκάδες  εξολοθρευμένα πουλιά. Μάλλον θα είναι …καρτεράτα.

-Και αυτό γιατί όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΄΄Αρτεμις΄΄ οι συναντήσεις του μπεκατσοκυνηγού με την βασίλισσα είναι μάλλον σπάνιες αφού, κατά μέσο όρο, συναντά μόλις δυο πουλιά ανά εξόρμηση, Και από αυτά τα πουλιά μόνο το ένα καταλήγει στην τσάντα. Όλα αυτά όπως απέδειξε η έρευνα και τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφηκαν για οκτώ συνεχόμενες μπεκατσοχρονιές. Από το 199-95 έως το 2001-02. Βέβαια έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε, όμως όλοι οι μπεκατσοκυνηγοί θα συμφωνήσουν ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Ίσως κάποιες χρονιές να ήταν  καλύτερες και κάποιες άλλες χειρότερες όμως σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου η συχνότητα των συναντήσεων με τις μπεκάτσες.

mpekatsa

Αξίζει να το επαναλάβουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι ο μέσος όρος που βγάνει από τα εκατοντάδες ή χιλιάδες ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από κυνηγούς όλης της Ελλάδος. Φυσικό είναι λοιπόν σε κάποιες περιοχές τα στοιχεία να διαφοροποιούνται λόγω γεωγραφικής θέσης και καταλληλότητας κατά την  διαχείμαση της μπεκάτσας. Όμως το συμπέρασμα σε ότι αφορά το πανελλήνιο είναι συγκεκριμένο: Σε κάθε έξοδο ο κυνηγός συναντά δυο μπεκάτσες και βάζει στην τσάντα τη μία! Αν βγει λοιπόν σε μια σαιζόν 20 φορές για κυνήγι θα κτυπήσει 20  πουλιά.  Όσες δηλαδή κτυπάνε (καρτεράτες) κάποιοι πονηροί σε μια –δυο μέρες.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας