μπηγκλ

Published on 21 Απριλίου, 2014 | by Kynoclub

0

Το Μπήγκλ στο κυνήγι!

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Βγάλτε το Μπηγκλ σας στο βουνό από νωρίς 5-6 μηνών για μισή ώρα χωρίς να το κουράζετε και αφήστε το να περιπλανηθεί (πάντα υπό έλεγχο) σε μεθυστικές αναζητήσεις ευωδιών που η δική του μύτη μόνο ξέρει να διακρίνει. Ποιές είναι χρήσιμες και ποιές όχι θα το μάθει με το καιρό. Στον ωκεανό των αναθυμιάσεων του βουνού σιγά-σιγά θα μάθει να ξεχωρίζει αυτά τα ανεπαίσθητα ίχνη που μας ενδιαφέρουν. Και αν καταλάβετε πως τον τρελαίνουν τα ίχνη της αλεπούς (θήραμα είναι κι αυτή) μην γίνεστε έξαλλος. Βρείτε το λαγοτόπι που έχει πολλούς λαγούς και λίγες αλεπούδες. Για να βρείτε κυνηγότοπο χωρίς αλεπούδες μοιάζει απίθανο εκτός αν ζείτε στην Κρήτη ή σε κάποια νησιά που δεν υπάρχει.

Σταδιακά όσο μεγαλώνει το κουτάβι σας αυξάνετε προοδευτικά τον χρόνο της προπόνησης.

Αν έχετε και άλλα “έτοιμα” λαγόσκυλα μην βγάζετε μαζί τους το νεαρό Μπηγκλ σας πριν ωριμάσει αρκετά. Είναι βέβαιο πως θα “εξοντώσουν” το κουτάβι ειδικότερα αν έχει φτάσει σε ώριμο κυνηγετικό πάθος. Ένα σωματικά ανώριμο λαγόσκυλο παθαίνει εύκολα ανεπανόρθωτες βλάβες (καρδιοπάθειες) αν καλπάζει για ώρες καταδιώκοντας κάποιο φυγάδα.

Στο κυνήγι του αγριογούρουνου το μικρό μέγεθος του Μπηγκλ, θα λέγαμε πως δεν βοηθάει στην κατά μέτωπο αντιπαράθεση με το μεγάλο και άγριο τριχωτό. Έχουμε δει όμως (σε ταινίες) στο εξωτερικό να χρησιμοποιούν Μπηγκλ όπως και μικρότερους ακόμα ιχνηλάτες και σ΄ αυτό το κυνήγι.

beagle

Το κυνήγι του αγριοκούνελου είναι μέσα στις “αρμοδιότητες” του Μπηγκλ. Σε ένα “λαβύρινθο” ιχνών βέβαια δεν θα μπορέσει να βγάλει άκρη και είναι λογικό αυτό.

Ένα κουνέλι όμως που θα ξεπετάξει το Μπηγκλ από κάποιο θάμνο δεν έχει συνήθως τύχη αν δεν προλάβει να χωθεί σε κάποια τρύπα. Το μικρό κορμάκι του Μπηγκλ χώνεται εύκολα στα πυκνά ακολουθώντας ίχνη και αυτό ακριβώς είναι το χρήσιμο στοιχείο στο κυνήγι των κουνελιών με τα Μπηγκλ. Σε άλλες χώρες το Μπηγκλ χρησιμοποιείται στο κυνήγι του “ποδαρωμένου” φασιανού κάνοντας αυτήν ακριβώς την εργασία που προαναφέρθηκε για τα αγριοκούνελα. Βέβαια μιλάμε για κυνήγι φασιανού με παγάνα.

Ένα συναρπαστικό κυνήγι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Μπηγκλ όπως και όλοι οι ιχνηλάτες δίωξης είναι το κυνήγι της αλεπούς με αγέλη ιχνηλατών. Πραγματικά συναρπαστικό και φυσικά κάνει καλό στους πληθυσμούς των λαγών και των περδικών. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν τέτοια κυνήγια στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κυνήγια με σκύλους δίωξης.

Προσέξτε αυτα:

Τα μόνα πράγματα που δεν μπορεί να ανεχτεί ένα Μπηγκλ είναι η μοναξιά και η τραχύτητα. Είναι απαραίτητο να μην αφήνεται ανεξέλεγκτο, αλλά να εκπαιδεύεται με αγάπη και συνέπεια.

Ο κυνηγός που δεν έχει χρόνο να αφιερώσει στο σκύλο του,   θα πρέπει να κρατηθεί μακριά από τη φυλή. Η συμβίωση ενός τέτοιου κυνηγού με το Μπηγκλ,  θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη έως αφόρητη, τόσο για τον ίδιο όσο και για το σκύλο.

Ο συγκεκριμένος σκύλος θα πρέπει οπωσδήποτε να ζει κοντά στην οικογένεια του κυρίου του ή έστω μαζί με άλλα σκυλιά.

pasoulas

Το γνωρίζατε;

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Βρετανία

ΧΡΩΜΑ: Οποιοδήποτε εκτός από το καστανό-συκωτί. Άκρο ουράς λευκό.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Επιθυμητό ύψος στα ακρώμια: 33-40 εκ.

Δείτε: Τα Μπηγκλ του Πάσουλα!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας