ιχνηλατες

Published on 16 Μαΐου, 2014 | by Kynoclub

0

Πέντε υπέροχοι Ιχνηλάτες!

Επιμέλεια-φωτο: Ν. φωτακόπουλος

italikosixnilatisΠέντε δημοφιλείς φυλές κατάλληλες για το κυνήγι των τριχωτών θηραμάτων σε μια σύντομη παρουσίαση για να τις γνωρίσουν οι νεότεροι και να τις θυμηθούν οι παλιότεροι. . Πέντε φυλές που έχουν αποδείξει στο διάβα των δεκαετιών και των …αιώνων ότι παραμένουν σταθερές αξίες.

Ιταλικός Ιχνηλάτης

Επίμονος ιχνηλάτης με εκπληκτική μύτη και πανέμορφη, γλυκόηχη φωνή, την οποία (ευτυχώς!) σπάνια χρησιμοποιεί εκτός κυνηγίου. Γλυκιά και ευγενική έκφραση, αριστοκρατική και διακεκριμένη εμφάνιση, πολύ αρμονική συνολική εικόνα. Κεφάλι λεπτοσμιλεμένο, μακρύ και εντυπωσιακό, αυτιά μακριά, κρεμαστά και λεπτά, σώμα δυνατό και κομψό, λεπτή σα μαστίγιο ουρά, τρίχωμα κοντό που κάνει την περιποίηση εύκολη, ελκυστικά χρώματα, αθλητικός και «χυτός» στις γραμμές του σκύλος με ωραία κίνηση. Αναλογίες σώματος τετράγωνες, κρανίο-προσωπικοί άξονες αποκλίνοντες, μεσόμορφος, λεπτόκορμος, μυώδης, μαύρη χρωστική βλεννογόνων, λεπτό δέρμα, λείο τρίχωμα είναι ύψιστα χαρακτηριστικά τύπου. Σκύλος ευγενής, εξειδικευμένος ιχνηλάτης, γενναίος και πρόθυμος για εργασία, απαιτεί σεβασμό και κατάλληλη μεταχείριση.

 

beagle

Μπήγκλ

Μικρόσωμος αγελαίος ιχνηλάτης, συμπαγής, με καλοφτιαγμένο σώμα πολύ ελκυστικό σε αναλογίες και γραμμή. Ωραίο, αρμονικό και καλοσμιλεμένο κεφάλι με θολωτό κρανίο και χαμηλά αυτιά σεβαστού μεγέθους, τετράγωνο  και δυνατό ρύγχος, σαφές στοπ και μεγάλα μάτια με γλυκειά, ακαταμάχητη έκφραση που αποτελεί μεγάλο μέρος της γοητείας του Μπηγκλ. Λαιμός αρκετά μακρύς, ξεκάθαροι ώμοι, βαθύ και φαρδύ στήθος, κοντή και δυνατή ράχη, ίσια σκέλη με δυνατά κόκαλα και σφιχτά, χονδρά πέλματα. Μυώδεις μηροί, περήφανη και ίσια ουρά -«πηδάλιο» με άσπρη άκρη συνήθως, κίνηση ζωηρή, άνετη και δυνατή. Έντονη προσωπικότητα πολύ εξωστρεφής, χωρίς κακίες ή επιθετικότητα. Σκύλος με αυτοπεποίθηση και έντονο ενδιαφέρον.

kritikoslagonikos

Κρητικός Λαγωνικός

Ευφυής, σιωπηλός, διακριτικός, εύπλαστος αλλά και ακατάβλητος σκύλος, με έντονη προσοχή, επαγρύπνηση και ευθυκρισία, βαθιά συναισθηματικός, σκεπτόμενος, ικανός για μια ευρύτατη γκάμα καθηκόντων που σπάνια συναντάται σήμερα ανάμεσα στις καλλιεργημένες, «ειδικευμένες» φυλές. Στοργικός και πολύ εκδηλωτικός με τους ανθρώπους που αγαπά, είναι ανεκτικός με τους ξένους αλλά έχει αίσθηση του χώρου και υπερασπίζεται την οροθετημένη περιοχή του με οξύ ένστικτο και ανυποχώρητη αγωνιστικότητα. Εναργής, με αστραπιαίες αντιδράσεις και εκρηκτική αναλογία δυνάμεως για το μέγεθος και το βάρος του, διαθέτει εντυπωσιακές επιταχύνσεις και ικανότητα ακαριαίας αλλαγής κατεύθυνσης χάρη στην ελαστική κατασκευή του, που στηρίζεται σ’ ένα ελαφρύ ανθεκτικό πλαίσιο σκελετού με λεπτόγραμμους επιμήκεις μυώνες και συνδέσμους. Συνδυάζει ταχύτητα και αντοχή επειδή δεν είναι βαρύς, ενώ τα πέλματα, οι καρποί και οι ταρσοί του απορροφούν αποτελεσματικά τους κραδασμούς και του χαρίζουν ευστάθεια. Στην ιδανική μορφή του, τα αυτιά του είναι λεπτά, όρθια αλλά όχι κάθετα στο κεφάλι (εξέχουν πλαγίως) και σχηματίζουν χωνιά, ενώ το δέρμα είναι λεπτό, σφιχτό και καλυμμένο από κοντό και πυκνό, επίπεδο τρίχωμα. Ιδιαίτερα ικανός στην ανακάλυψη και στο ξεφώλιασμα.

ellinikiixnilates

Ελληνικός Ιχνηλάτης 

Σαφώς αρχέγονος τύπος διώκτη-ιχνηλάτη, μέσου μεγέθους, πολυσχιδής, αγροτικός, με δυνατό σκελετό χωρίς βάρος, σφιχτοδεμένος, ταχύτατος καλπαστής με εκπληκτική ισχύ για το μέγεθος του και εκρηκτική απόδοση έργου.

Κομψό και ευγενές αλλ’ όχι υπέρ-εκλεπτυσμένο κεφάλι, λειότριχος, μυώδης αλλά λεπτόγραμμος, νευρώδης, στεγνός, με εφαρμοστό δέρμα, ευμεγέθη αυτιά, σκουρόχρωμα αμυγδαλωτά μάτια με έξυπνη έκφραση…

Ισόρροπες γωνιώσεις, σκέλη όχι πολύ υψηλά ή λεπτά, ουρά μετριού μάκρους, μαύρο-πυρόξανθο χρώμα.

Έντονο κυνηγετικό ένστικτο, “πονηριά”, ταχείες αντιδράσεις, τολμηρός με εξαιρετικά οξείες αισθήσεις (όσφρηση-όραση-ακοή), σκύλος προικισμένος με αιώνες εμπειρίας και ικανότητας επιβίωσης και προσαρμογής.

Πιστός όταν του φέρονται με στοργή, αδίστακτος και ανέλεγκτος κλέφτης και δραπέτης σε αντίθετη περίπτωση!

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης  αποτελεί ένα πραγματικό “οπλοστάσιο” προσόντων χωρίς να στερείται κομψότητας και ευγένειας. Η συμπαγής κατασκευή, η δύναμη, η επιμονή, η “διαβολεμένη” του εφευρετικότητα είναι παροιμιώδης αλλά ξεχνούμε συχνά πως είναι ένας εξαιρετικά τρυφερός, ευδιάθετος, άγρυπνος, συντροφικός και αξιαγάπητος σκύλος…

gioura

Γιούρα τυπου Μπρούνο

Το πάθος για το κυνήγι, η ηρεμία και η σύνεση είναι τα επικρατέστερα χαρίσματα στα Γιούρα. Χάρη σε αυτή την ποιότητα είναι από τους καλύτερους σκύλους. Δουλεύουν με το ρύγχος κολλημένο στο έδαφος και με απόλυτη πιστότητα στο ίχνος, παίρνουν πρωτοβουλίες στις δυσκολίες. Δεν τους λείπει η εξυπνάδα, αλλά προτιμούν να βασίζονται στην όσφρησή τους, πριν να δώσουν λύση σε ένα πιθανό λάθος. Στο ξεφώλιασμα δουλεύουν με ηρεμία και εξυπνάδα. Είναι δηλαδή λιγότερο ορμητικοί και με μικρότερη «κυνηγετική λαιμαργία» από το ιταλικό σεγκούτζιο. Η ιχνηλασία γίνεται με ακρίβεια και μετά από αρκετή σκέψη. Το βάδισμά τους είναι ο καλπασμός. Στο ψάξιμο είναι ανεκτό το βήμα και ο τροχασμός. Ο καλπασμός δεν είναι ελεύθερος και ταχύς, αλλά αρκετά συγκρατημένος.

Η φωνή στη πλειοψηφία των σκύλων είναι το παρατεινόμενο ουρλιαχτό, το οποίο είναι πιο έντονο και λιγότερο βαθύ από το ουρλιαχτό των Γασκώνων Ιχνηλατών. Το έντονο και ρυθμικό γάβγισμα χωρίς λόγο δεν είναι αιτία αποκλεισμού, αλλά δεν είναι επιθυμητό.

Αυτοί οι σκύλοι έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στο κυνήγι στους δρόμους και στα μονοπάτια. Οι επικρατέστερες ειδικότητες λοιπόν είναι η ιχνηλασία και η δίωξη κατά τον καλύτερο τρόπο είναι οι πραγματικές δουλειές του σκύλου ιχνηλάτη (λαγόσκυλο). Το Γιούρα είναι αγελαίος κυνηγετικός σκύλος. Κυνηγά καλά και σε ομάδα με περισσότερους από δύο σκύλους (π.χ. κυνήγι αγριογούρουνου).


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας