θεματα

Published on 19 Μαΐου, 2014 | by Kynoclub

0

Μελισσοφάγος, ο κατά τον Αριστοτέλη Μέροψ Ένα παρεξηγημένο πουλί!

Του Κώστα Παναγιωτίδη

Πέρυσι, τέτοια εποχή, εξερευνώντας με αυτοκίνητο το Δέλτα του Έβρου, είχα την τύχη να παρατηρήσω αρκετούς μελισσοφάγους να πηγαινοέρχονται σε περισσότερες από 10 φωλιές που έκαναν σε μια ακαλλιέργητη έκταση κοντά σε χωματόδρομο στην περιοχή της Άνθειας, όπου προφανώς, αμφότεροι οι γονείς, τάιζαν ασταμάτητα τα μικρά τους. Το Δέλτα του Έβρου επισκέπτομαι τακτικά τα τελευταία 5 χρόνια και πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που οι μελισσοφάγοι έκαναν φωλιές στη συγκεκριμένη περιοχή. Πέρυσι ήταν επίσης η πρώτη χρονιά που η συγκεκριμένη περιοχή έβριθε από σμήνη εντόμων, διαφόρων ειδών, η υπερπληθώρα των οποίων πιστεύω ότι απετέλεσε το κριτήριο για τους μελισσοφάγους, ώστε να σκάψουν τις σήραγγες-φωλιές τους εκεί για πρώτη φορά.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για τις μέλισσες, που πηγαινοέρχονταν ανενόχλητες στις κυψέλες τους, σε απόσταση 200 περίπου μέτρων από τις φωλιές, κοντά στις οποίες δεν παρατήρησα ούτε ένα μελισσοφάγο καμιά από τις 10 περίπου μέρες που επισκέφθηκα την περιοχή. Προφανώς, γιατί έβρισκαν εύκολα μεγαλύτερη σε μέγεθος τροφή και σε πιο κοντινή απόσταση από τις φωλιές τους. Δυστυχώς, οι μέρες πέρασαν γρήγορα και πρόλαβα να δω μόνο ένα νεαρό μελισσοφάγο που έκανε δειλά την εμφάνισή του έξω από τη φωλιά ανοιγοκλείνοντας τα φτερά του, προσπαθώντας να μυηθεί στα μυστικά της πτήσης.

Σκεπτόμενος λοιπόν την υπόψη εμπειρία μου, που εν συντομία περιέγραψα, νομίζω ότι μπορούμε, με κατάλληλη διαχείριση των περιοχών όπου οι μελισσοφάγοι κάνουν τις φωλιές τους, να βοηθήσουμε στην ικανοποίηση των αναγκών τους, με τον τρόπο που φρόντισε η φύση, από μόνη της, στο συγκεκριμένο χώρο τη συγκεκριμένη χρονιά. Έτσι, θα βοηθήσουμε ταυτόχρονα και τους μελισσοκόμους, που τους βλέπουν, με το δίκιο τους, ως το χειρότερο εχθρό τους.

Ακόμη, θεωρώ ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε το όνομά τους. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα και προτείνεται, να υιοθετήσουμε τα ονόματα, μέροψ ως συνθετικό για τα είδη, μέροπες για το γένος και αέροπες για την οικογένεια, που χρησιμοποιούντο από τους προγόνους μας και που πρώτος ο Αριστοτέλης, παγκόσμια, περιέγραψε στα έργα του. Έτσι, επιτυγχάνεται και η εναρμόνιση των ελληνικών ονομάτων με τα αντίστοιχα επιστημονικά ονόματα, των ειδών, του γένους (Merops) και της οικογένειας (Meropidae), που η λατινική γλώσσα δανείστηκε από την ελληνική, αποδίδοντας ταυτόχρονα τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας.

Φυσικά και ανυπομονώ να ξαναβρεθώ στο Δέλτα του Έβρου, περί το τέλος του μήνα, με την ελπίδα να δω ενεργείς φωλιές στην ίδια έκταση, εφόσον φυσικά η φύση προνόησε και φέτος για τις ανάγκες των πανέμορφων και χρήσιμων φτερωτών μας φίλων που μας απαλλάσσουν από ενοχλητικά έντομα.

Προς επιβεβαίωση των προαναφερθέντων, μπορείτε να δείτε περισότερες σχετικές φωτογραφίες μελισσοφάγων εδώ:

http://ornithofiloi.blogspot.gr/2013/12/32-meropidae-bee-eaters.html

Κώστας Παναγιωτίδης
Φωτογράφος Άγριας Ζωής

Πηγή : http://dasarxeio.com/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας