ιχνηλατες

Published on 3 Ιουνίου, 2014 | by Kynoclub

0

Η λαίλαπα των….μπάσταρδων και οι καθαρόαιμοι Ιχνηλάτες!

Κείμενοφωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Oι Αγώνες Ιχνηλάτων που πλέον έχουν μπει στην κυνοφιλική ζωή μας είναι  μια νίκη της καθαρόαιμης κυνοφιλίας και κυρίως της εθνικής μας κυνηγετικής φυλής κατά της λαίλαπας του …”γιουρογκέκα”. Με καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών, επιτέλους, και οι ασχολούμενοι με τους ιχνηλάτες στρέφονται στις καθαρόαιμες φυλές, παραμερίζοντας σιγά-σιγά τα κωλύματα και τα “ταμπού” άλλων εποχών. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες για να ξεπεραστούν εμμονές και δοξασίες που είναι τόσο παλιές, όσο είναι και το λαγοκυνήγι στην Ελλάδα…

Δεν είναι λίγοι οι λαγοκυνηγοί που φοβούνται μην τους πάρουν τη (μπάσταρδη) ράτσα, και για αυτό δεν δίνουν κουτάβια ή δεν ζευγαρώνουν τα σκυλιά τους με σκυλιά άλλων κυνηγών. Άλλο “ταμπού” είναι η πίστη κάποιων ότι το καλό λαγόσκυλο πρέπει να είναι νηστικό, ή να έχει κοψάνυχο (ψευδοδάκτυλο). Φυσικά, για αυτούς το καλό λαγόσκυλο πρέπει να έχει και… λίγο Γιούρα, για να …προκόψει.

Το παρελθόν…

Οι καθαρόαιμοι ιχνηλάτες έφτασαν αρκετά καθυστερημένα στη χώρα μας σε σχέση με τις καθαρόαιμες φυλές φέρμας, και αυτό έχει την εξήγησή του. Κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα, και ειδικότερα στο πρώτο του μισό, το ναυτικό επάγγελμα ήταν αυτό που έδινε την δυνατότητα της επαφής με τον έξω κόσμο. Ο τουρισμός ήταν άγνωστη έννοια, ενώ ακόμα και η μετακίνηση εκτός νομού ήταν εξαιρετικά σπάνια για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, που ήταν σχεδόν στο σύνολό τους αγρότες. Οι μόνοι που ταξίδευαν εκτός Ελλάδος ήταν οι νησιώτες ναυτικοί, όπως οι Συριανοί, οι Χιώτες, οι Ανδριώτες κ.λ.π. Οι νησιώτες λοιπόν- που κυνηγούσαν κυρίως πουλιά- έφερναν κάποια καθαρόαιμα πουλόσκυλα που, στην συνέχεια (φυσικά) μπαστάρδευαν! Από αυτά τα σκυλιά προήλθαν και τα διάσημα προπολεμικά ‘’Συριανά’’ που δεν ήταν τίποτε άλλο από μιγάδες που δημιουργήθηκαν από εισαγόμενα πόιντερ, τα οποία διασταυρώθηκαν με ότι …κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή στην Σύρο… Όλα αυτά όμως έφεραν και την πρώτη και επαφή των  Ελλήνων κυνηγών με τα καθαρόαιμα πουλόσκυλα… Οι πρώτοι καθαρόαιμοι ιχνηλάτες άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές του ’60. Την εποχή που ο αείμνηστος κτηνίατρος Σταύρος Μπασουράκος ίδρυσε τον Ελληνικό Κυνολογικό Οργανισμό. Δύσκολες εποχές και κυνοφιλικός μεσαίωνας. Όμως, παρόλα αυτά ήρθαν τα πρώτα Σεγκούτσι και τα πρώτα Γιούρα, οπότε άρχισε η χρυσή εποχή του … “γιουρογκέκα” και κάθε πιθανής ή απίθανης “συνταγής” μπασταρδέματος, που κρατάει μέχρι τις μέρες μας.

ixnilates

-Θυμάμαι σαν τώρα τα λόγια του Σταύρου Μπασουράκου που μου διηγείτο απίστευτες ιστορίες μπασταρδέματος: – ‘’Κάποτε με πολύ προσπάθεια έφερα για ένα πλούσιο γιατρό μια καθαρόαιμη, πολυβραβευμένη και πανάκριβη Σεγκούτσι από την Ιταλία, με σκοπό να ξεκινήσουμε την εκτροφή αυτής της φυλής στην Ελλάδα. Υπήρχαν ήδη κάποια καλά αρσενικά, οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα για επιβήτορα. Όμως μετά από μερικές βδομάδες με παίρνει περιχαρής στο τηλέφωνο ο γιατρός για να μου αναγγείλει ότι ζευγάρωσε αυτή την πολύτιμη σκύλα με ένα Πόιντερ! Έγινα έξαλλος και τον κατσάδιασα. Και τότε αυτός, γιατρός άνθρωπος, μου δικαιολογήθηκε ότι το Πόιντερ… ήταν καθαρόαιμο’’!

-Αυτή λοιπόν ήταν η κατάσταση εκείνη την εποχή, κατά τον Μπασουράκο, αν και σε σημαντικό ποσοστό, η πρακτική της “μπασταρδοποίησης” συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας , και ας έχει περάσει μισός αιώνας!  Βέβαια δεν μπασταρδεύονται πλέον πουλόσκυλα με λαγόσκυλα αλλά μόνο λαγόσκυλα με …λαγόσκυλα. Έτσι,  έστω και σημαντικά μειωμένη, αυτή η νοοτροπία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Τα κυνοτροφεία

Ελάχιστα είναι τα οργανωμένα κυνοτροφεία που ασχολούνται με την εκτροφή ιχνηλατών, και αυτό είναι ενδεικτικό της μέχρι τώρα αδιαφορίας των λαγοκυνηγών και των γουρουνοκυνηγών για καθαρόαιμα σκυλιά. Αντίθετα υπάρχουν δεκάδες κυνοτρόφοι που ασχολούνται με την παραγωγή σκύλων φέρμας, εδώ και δεκαετίες. Η μέχρι τώρα “δοξασία” ότι τα μπάσταρδα και τα …γκεκαγιούρα είναι πιο αποδοτικά στο κυνήγι από τα …φιλάσθενα καθαρόαιμα είναι διαδεδομένη ανάμεσα στους λαγοκυνηγούς.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αλλάζει αυτή η νοοτροπία. Κάποιοι εκτροφείς έχουν εισάγει καθαρόαιμες φυλές ιχνηλατών διατηρώντας πλέον μια καθαρόαιμη εκτροφή και βελτιώνοντας τις γενεαλογικές τους γραμμές.

-Πορσελέν, Αρτουά και  Εσπανιόλ είναι κάποιες από τις νέες φυλές που ήρθαν να προστεθούν στα ‘’παλιά’’ Γιούρα (τύπου Μπρούνο)  και στα Ιταλικά Σεγκούτσι, που μαζί με τους Ελληνικούς Ιχνηλάτες είναι οι δημοφιλέστερες φυλές ιχνηλατών στη χώρα μας. Από κοντά και οι Γιουγκοσλαβικοί Ιχνηλάτες που παρουσιάζουν και μεγάλη ποικιλία σε φυλές, ενώ τα Μπήγκλ και κάποιες Γαλλικές φυλές όπως τα Αριέγης και τα Σεντόζης που είχαν εισαχθεί παλαιότερα, δεν κατάφεραν να εδραιωθούν και να εξαπλωθούν.

ellinikiixnilates

Συμπεράσματα

Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή για τους ιχνηλάτες… Κατά την γνώμη του γράφοντος μοιάζει με την δεκαετία του 60 για τα πουλόσκυλα. Κάποιες φυλές ήρθαν για να μείνουν και κάποιες άλλες θα περάσουν στα αζήτητα αν δεν αποδώσουν και δεν αποδείξουν πώς μπορούν να προσαρμοστούν στα ελληνικά κυνηγοτόπια. Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες γενιές των λαγοκυνηγών δεν θα μπορούν να πιστέψουν ότι την δεκαετία του ’70, του ’80 και του ’90 θριάμβευσε μια ράτσα που τότε, σε 20-30 χρόνια, δεν θα υπάρχει πια. Και αυτή η ράτσα λεγόταν… “γιουρογκέκα” ή “γκεκαγιούρα” ή όπως αλλιώς θέλετε να τα πείτε…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας