γκορντον σεττερ

Published on 4 Ιουνίου, 2014 | by Kynoclub

0

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡ! Ο Σκωτσέζος βασιλιάς!

κείμενο- φωτο: Ν.  Φωτακόπουλος

Εξωστρεφής, ευφυής, συνεργάσιμος, με μεγάλα αποθέματα ψυχικής και σωματικής δύναμης, είναι πάντα έτοιμος να ικανοποιήσει όποιον αγαπά. Μεγάλη καρδιά και διακριτικότητα στη συμπεριφορά του, είναι φειδωλός σε διαχυτικότητες με αγνώστους, σε αντίθεση με τους δικούς του ανθρώπους, για τους οποίους τα δίνει όλα στο τραχύ έδαφος και τα δύσκολα θηράματα, για να τους ικανοποιήσει και να ικανοποιηθεί και αυτός.

Για το Γκόρντον πρώτα από όλα έχει σημασία η σχέση του με τον ιδιοκτήτη του. Κατάλληλο για μοναχικούς κυνηγούς, είναι συντροφικός σκύλος με ιδιαίτερα αφοσιωμένη φύση, που έχει ανάγκη για παρέα και αγάπη ολόκληρης της οικογένειας. Μεγαλόσωμος και ρωμαλέος, χρειάζεται προσοχή στην διατροφή του και θέλει πολύ άσκηση όταν είναι ενήλικος, ενώ στα κουτάβια δεν πρέπει να είμαστε ποτέ βιαστικοί ούτε να τα κουράζουμε στις βόλτες με πολύωρες εξόδους.

Ιδανικός σκύλος για κυνόφιλους που εκτιμούν τη σιγουριά και τη σταθερότητα, σε συνδυασμό με την αρχοντιά του Γκόρντον, σε βάρος της ταχύτητας και της εξαφάνισης στον ορίζοντα. Με σημαντική δύναμη και αφοσίωση επικοινωνεί με τον κυναγωγό του με συναισθηματικό, ευφυή τρόπο, χωρίς ποτέ να γίνεται δουλοπρεπής για να εισπράξει ένα χάδι παραπάνω.

Βέβαια χρειάζεται αρκετό χώρο, αλλά είναι ιδανικός για όσους θέλουν να έχουν μόνο ένα σκύλο. Και το Γκόρντον μπορεί να παίξει και το ρόλο του προειδοποιητικού φύλακα, χωρίς να φοβάστε πως θα ξεσκίσει τον ταχυδρόμο ή το γειτονόπουλο.

gordon3

Αντιμετωπίζει τα εμπόδια και τις δυσκολίες στο κυνήγι με την λογική οδοστρωτήρα που του δίνει το ατσάλινο σώμα του. Με ένα ιδιαίτερο στυλ που δεν το έχει καμία άλλη φυλή και ένα κορμί που δείχνει αντοχή για πολύωρο κυνήγι, φαίνεται αδιάφορος στις υψηλές ταχύτητες και επικεντρώνεται με “φιλοσοφημένη” διάθεση στις γωνίες, τους φράχτες και όπου η υψηλή “αίσθηση θηράματος” που διαθέτει τον κατευθύνει.

Το Γκόρντον δεν είναι το σέττερ των αγχωμένων βιαστικών αστών. Ταιριάζει σε όσους εκτιμούν τους “ανόθευτους”, “φυσικούς” σκύλους. Χρειάζεται και του χρειάζονται ιδιοκτήτες με αυτοπεποίθηση και σιγουριά που ξέρουν τι θέλουν και για τους οποίους οι ταράτσες, τα μπαλκόνια και οι αλυσίδες δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με το Γκόρντον τους.

Το Γκόρντον που έχει αφεθεί στην τύχη του είναι ένα λυπηρό θέαμα και το τρίχωμά του σκεπάζει ένα δυστυχισμένο πλάσμα που δεν έχει καμία σχέση με το μαύρο διαμάντι που είναι το Σέττερ της Σκωτίας.

gordon2

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡ

(GORDON SETTER)

Πρότυπο FCI No 6 β

Βρετανική Φυλή

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Σκύλος “στυλάτος”, με καλπαστικές γραμμμές. Συνεπής με την κατασκευή, του που μπορεί να συγκριθεί με άλογο κυνηγίου που φέρει βάρη (weight carrying hunter). Συμμετρικό σε μορφολογία εξ΄ ολοκλήρου.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ευφυής, ικανός και αξιοπρεπής.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ/ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ: Θαρραλέος, εσωστρεφής, με ευγενική, ισόρροπη διάθεση.

ΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΟ: Κεφαλή μάλλον βαθιά παρά φαρδιά, αλλά φαρδύτερη απ’ το ρύγχος, που δείχνει χώρο για τον εγκέφαλο. Κρανίο ελαφρά καμπύλο, το φαρδύτερο σημείο του είναι μεταξύ των αφτιών. Ευκρινές “στόπ”, μήκος από το ινιακό οστούν εως το “στόπ” μεγαλύτερο απ’ ότι από το “στόπ” εως τη μύτη. Κάτω και πάνω απ’ τα μάτια λεπτό, παρειές στενές όσο επιτρέπει η λεπτότης της κεφαλής. Ρύγχος μακρύ με σχεδόν παράλληλες γραμμές, ούτε μυτερό ούτε οξύληγκτο. Χείλη όχι πλαδαρά, ευκρινώς καθορισμένα. Μύτη μεγάλη, φαρδιά, με ανοιχτά ρουθούνια, και μαύρη. Ρύγχος όχι ακριβώς τόσο βαθύ όσο το μήκος του.

ΜΑΤΙΑ: Σκούρα καφέ, λαμπερά. Ούτε βαθιά ούτε προεξέχοντα, τοποθετημένα αρκετά κάτω από τα φρύδια, φανερώνουν πρόθυμη, ευφυή έκφραση.

ΑΦΤΙΑ: Μέσου μεγέθους, λεπτά. Χαμηλά τοποθετημένα, πέφτουν κοντά στο κεφάλι.

ΣΤΟΜΑ: Ισχυρές γνάθοι με τέλειο, κανονικό και πλήρες “ψαλιδόσχημο” δάγκωμα, δηλ. τα πάνω δόντια υπερκαλύπτουν σφιχτά τα κάτω και είναι τετραγωνισμένα στη θέση τους στις γνάθους.

ΛΑΙΜΟΣ: Μακρύς, λεπτός, καμπυλωτός, χωρίς πλαδαρότητα δέρματος στο λάρυγγα.

ΕΜΠΡΟΣ ΜΕΡΗ: Ωμοπλάτες μακριές, καλά γερμένες προς τα πίσω, με φαρδιά, επίπεδα κόκαλα, σφιχτές στα ακρώμια, όχι “φορτωμένες”. Αγκώνες χαμηλά και κοντά στο σώμα. Εμπρός σκέλη με επίπεδα οστά, ίσια, ισχυρά. Κάθετα μετακάρπια.

ΣΩΜΑ: Μέσου μήκους. Βαθύ στέρνο, πλευρές καλά εκτεταμένες. Πίσω πλευρές βαθείς. Οσφύς φαρδιά, ελαφρά καμπύλη. Στήθος όχι πολύ φαρδύ.

ΠΙΣΩ ΜΕΡΗ: Από το γοφό ως τον ταρσό μακριά, φαρδιά και μυώδη. Από τον ταρσό στη φτέρνα κοντά, δυνατά, με καλή κάμψη (Σ.Σ: γωνίωση) στο γόνατο, ίσια από την άρθρωση του ταρσού ως το έδαφος. Η λεκάνη τείνει προς την οριζόντιο.

ΠΟΔΙΑ: Οβάλ, σφιχτά, με καλο-καμπυλωμένα δάχτυλα και άφθονο τρίχωμα ανάμεσά τους. Καλά, βαθιά “μαξιλάρια” στη φτέρνα και τα δάχτυλα.

ΟΥΡΑ: Ίσια ή ελαφρά καμπυλωτή σαν γιαταγάνι, δεν φθάνει πιο κάτω από το ακροτάρσιο. Φέρεται οριζόντια ή κάτω από τη γραμμή της ράχης. Χονδρή στη ρίζα της, λεπταίνει προοδευτικά προς την άκρη. Το πτέρωμα ή “σημαία” αρχίζει κοντά στη βάση της ουράς, μακρύ και ίσιο, κονταίνοντας προς την άκρη της.

gordon4

ΚΙΝΗΣΗ/ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ: Σταθερός, με άνετη και ελεύθερη, άρτια και παράλληλη (στο πρωτότυπο: ‘true”) κίνηση, και άφθονη ώθηση από τα πίσω άκρα.

ΤΡΙΧΩΜΑ: Στο κεφάλι, εμπρός μέρος των σκελών τις άκρες των αφτιών είναι κοντό και φίνο (λεπτό), μετρίου μήκους, επίπεδο και απαλλαγμένο από βοστρύχους ή κύματα σε όλα τα άλλα μέρη του σώματος. Το πτέρωμα στο πάνω μέρος των αφτιών είναι μακρύ και μεταξένιο, στο πίσω μέρος των σκελών και μακρύ, λεπτό, επίπεδο και ίσιο, ενώ οι “φράντζες” στην κοιλιά μπορεί να εκτείνονται μέχρι το στήθος και το λαιμό. Όσο γίνεται πιο ελεύθερο από βοστρύχους / κυματισμούς.

ΧΡΩΜΑ: Βαθύ, λαμπερό μαύρο του κάρβουνου, χωρίς απόχρωση σκουριάς, με σημάδια από καστανό – κόκκινο χρώμα, δηλαδή στιλπνό πύρινο / μπρούτζινο. Μαύρες “μολυβιές” στα δάκτυλα και μαύρη λωρίδα κάτω από το σαγόνι επιτρεπτές.

“Πύρινες περιοχές”: Δύο καθαρές κηλίδες πάνω από τα μάτια, όχι μεγαλύτερες από Ύ της ίντσας (2 εκ.) σε διάμετρο. Στα πλάγια του ρύγχους, το πύρινο χρώμα δεν ανεβαίνει πάνω από τη βάση της μύτης, μοιάζοντας με λωρίδα γύρω από το ευκρινές άκρο του ρύγχους. Επίσης, στο λάρυγγα, δύο μεγάλα, ευκρινή σημάδια στο στήθος, στο εσωτερικό μέρος των πίσω σκελών και το εσωτερικό των μηρών, εμφανή στο εμπρός μέρος των κνημών και φαρδαίνοντας προς τα έξω στα πίσω σκέλη από το ακροτάρσιο εως τα πέλματα. Στα εμπρός σκέλη, από πίσω εως τον αγκώνα και από εμπρός μέχρι τα γόνατα (Σ.Σ.: καρπούς) ή λίγο πιο πάνω. Γύρω στον πρωκτό. Πολύ μικρό λευκό σημάδι στο στήθος επιτρεπτέο. Κανένα άλλο χρώμα δεν επιτρέπεται.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος: Αρσενικοί 66 εκ. Θηλυκές 62 εκ.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απομάκρυνση από τα προαναφερθέντα πρέπει να θεωρείται ως ελάττωμα και η σοβαρότης με την οποία αυτό το σφάλμα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πρέπει να είναι ακριβώς ανάλογο του βαθμού του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αρσενικοί πρέπει να έχουν δύο προφανώς φυσιολογικούς όρχεις, τελείως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.

[Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. της Δ.Κ.Ο. στην Ιερουσαλήμ, στις 23 και 24 Ιουνίου 1987].


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας