ορτυκι

Published on 25 Ιουνίου, 2014 | by Kynoclub

0

Ένας ύμνος στα ορτύκια!

Κείμενο-φώτο Ν. Φωτακόπουλος

Αν η τσίχλα …αγιοποιήθηκε από κυνηγούς και κατασκευαστές φυσιγγίων λόγω των πληθυσμών και του τζίρου της  τότε τι θα πρέπει να γίνει με το ορτύκι; Ίσως θα έπρεπε από το 1996 (η καλύτερη ορτυκοχρονιά) να έχει να γίνει το έμβλημα της ΠΕΒΕΚΕ, αλλά και  των σκυλοτροφάδων, των κυνοτρόφων, των εκπαιδευτών, των «δωματιάδων» της Μάνης και της Κομοτηνής και πάει λέγοντας. Και δεν είναι μόνο ο τζίρος και οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί  το ταπεινό ορτύκι. Είναι κυρίως και πάνω από όλα η απορρόφηση μεγάλου μέρους του κυνηγετικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης σε άλλα θηράματα όπως  είναι τα τρυγόνια, η πέρδικα, ο λαγός και (γιατί όχι;) η μπεκάτσα.. Φανταστείτε τι θα γινόταν στις 20 Αυγούστου στα καρτέρια των τρυγονιών, αν δεν υπήρχαν τα ορτύκια… Χαμός και συνωστισμός!

Μπορεί να είναι …τοσοδούλη, αλλά μια μικρή αρμαθιά από 4-5 ορτύκια για τον μερακλή και συνειδητοποιημένο ορτυκοκυνηγό, κρύβει τόνους ευχαρίστησης. Τα 4-5 πουλιά που θα μπουν στην τσάντα μπορεί να κρύβουν ισάριθμες ή πολλαπλάσιες φέρμες και τουφεκιές. Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς από ένα θήραμα που το κυνηγάμε από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα του κυνηγίου;

fusiggiaortikia

Περί φυσιγγιών.

Οι κατασκευαστές φυσιγγίων τα τελευταία χρόνια δίνουν …ρέστα! Τόση έρευνα, τόσες δοκιμές, τόσα καλά φυσίγγια και τόση διαφήμιση για τα ορτυκοφύσιγγα δεν έχουμε  ξαναδεί… Ενδεικτικα είναι όλα αυτά της οικονομικής σημασίας  –  πέρα από την κυνηγετική –  που εχει κατακτήσει το ορτύκι, στην συνείδηση την κυνηγετικής κοινότητας  (και πραγματικότητας).

Και σε ότι αφορά τα φυσίγγια (διασποράς) ουδέν πρόβλημα. Η ποιότητα είναι διασφαλισμένη και ότι πληρώσεις θα πάρεις. Να σημειώσουμε μόνο πώς θα πρέπει να προτιμώνται ψιλά σκάγια Νο 9- 10 που είναι πιο αποτελεσματικά για την καταβολή αυτου του μικρού θηράματος.  Είναι λάθος η σκέψη που κάνουμε όλοι (πρώτος και καλύτερος  ο γράφων) όταν αγοράζουμε φυσίγγια για ορτύκια, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας και  τις μπεκάτσες του Οκτώβρη. Αγοράστε λοιπόν φυσίγγια για ορτύκια, και όταν έρθει η ώρα (ξανά)αγοράστε φυσίγγια για την μπεκάτσα (νούμερο 7 και 8). Πέρα από τα καλά φυσίγγια  υπάρχουν δυο ακόμα στοιχεία που οδηγούν στην επιτυχία.  Και αυτά είναι το καλό κυνηγόσκυλο   και το ίδιο …το ορτύκι! Ειδικά χωρίς το ορτύκι… όλα τα άλλα δεν έχουν λόγω ύπαρξης.

ortikia1

Τα ορτυκοτόπια   

Που θα βρούμε λοιπόν ορτύκια; Ένας είναι ο χρυσός κανόνας και η μοναδική οδηγία που θα δίναμε σε οποιονδήποτε νεότερο. –

–Αν θες ορτύκια ψάξε στις άκρες των χωραφιών, εκεί όπου ενώνονται διαφορετικές καλλιέργειες,  όπως στάρι με καλαμπόκι, στάρι με τριφύλλι, βαμβάκι με τοματιές και όποιος άλλος συνδυασμός καλλιεργειών βρεθεί στο διάβα σου. Συνήθως τα εννιά στα δέκα πουλιά σηκώνονται από τις άκρες των χωραφιών, και μόνο ένα-δύο από την μέση. Βέβαια όλα αυτά είναι σχετικά, αλλά στο κυνήγι η στατιστική είναι πάντα ένα χρήσιμο βοήθημα.. Ακόμα και ο γράφων που προτείνει τις άκρες των χωραφιών σαν … «γιάφκες ορτυκιών» τα καλύτερα νούμερα (σε συναντήσεις) τα έχει κάνει καταμεσής σε καλλιέργειες με ζαχαρότευτλα και …φασολιές!

Και μια που πιάσαμε τα ζαχαρότευτλα, να σημειώσουμε πώς αυτό είναι κάτι σχετικό, αφού αυτές τις καλλιέργειες τις χαρακτηρίζει η απεραντοσύνη των 50 και των 100 στρεμμάτων. Πιστέψτε με, εκεί πάντα νοιώθω σαν να ψάχνω ψύλλους στα άχυρα… Πολύ εύκολα μπορείς να βγάλεις το συμπέρασμα πώς δεν έχει πουλιά όταν στην άλλη άκρη του χωραφιού , ή στο διπλανό, γίνεται πανηγύρι.

Σπεύδε βραδέως

Ένας  χρυσός και αλάνθαστος κανόνας για αποδοτικό ορτυκοκυνήγι είναι το αργο και μεθοδικό ψάξιμο. Και αν σε ένα χωράφι βγάλατε πέντε ή δέκα ορτύκια, τότε είναι ξαναψάξτε το. Είναι σχεδόν βέβαιο πώς υπάρχουν και άλλα. Σκεφτείτε μόνο το εξής απλό (και τεκμηριωμένο): Αν από τα δέκα ορτύκια που ξεσηκώσατε τα  μισά ξεπετάχτηκαν  αφού τα προσπεράσατε, τότε είναι βέβαιο πώς υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τόσα που δεν μπήκαν στον κόπο να απογειωθούν, αλλά προτίμησαν να περπατήσουν λίγα μέτρα για να αποφύγουν την συνάντηση μαζί σας.. Για αυτό το κυνήγι του ορτυκιού δεν χρειάζεται βιασύνες. Και όταν έχει η μέρα πουλιά, μπορείς να γεμίσεις την τσάντα ψάχνοντας 2-3 χωραφάκια πηγαίνοντας πάνω-κάτω..

Αυτονόητο είναι πώς ο …μετριοπαθής  σκύλος που δεν ντρέπεται να βάλει την μούρη κάτω και δεν τον πολυνοιάζει το στυλ του, θα φερμάρει μάλλον περισσότερα πουλιά από τον απόγονο των πολυδιαφημισμένων γεναρχών  που κυνηγάει με την μύτη στα σύννεφα και με ταχύτητες φωτός. Προτιμότερα λοιπόν τα σκυλιά από τις ηπειρωτικές φυλές (Κούρτσχααρ, Μπρετόν, Βίζσλα, Ντράτχααρ κ.λ.π) ή από ‘’απείραχτες’’ γενεαλογίες Πόιντερ ή Σέττερ όλων των ειδών. Κατάλληλα είναι και τα αεικίνητα Σπρίνγερ Σπάνιελ που ναι με δεν φερμάρουν αλλά λειτουργούν σαν σκούπα ξεσηκώνοντας ότι βρεθεί στο διάβα τους.

ortikia3

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας!

Και φέτος μπείτε στο έξοδο και αγοράστε ένα κόκκινο ή πορτοκαλί γιλέκο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προστατέψετε τα μάτια τα δικά σας και τα μάτια των άλλων. Το φανταχτερό χρώμα σας κάνει ευδιάκριτους από απόσταση. Πέρα από αυτό ενεργοποιεί και τα αντανακλαστικά των …ατζαμήδων και των επιπόλαιων, που τουφεκάνε χωρίς να ελέγξουν τι βρίσκεται πίσω από το θήραμα. Και το κυνήγι του ορτυκιού είναι δυο φορές επικίνδυνο. Μία γιατί σε αυτό χρησιμοποιούμε φυσίγγια διασποράς, και μία γιατί πάντα πυροβολούμε στο ύψος του ανθρώπου. Δεν είναι λοιπόν ανόητο (και αυτοκαταστροφικό) να κυνηγάει κάποιος με ρούχα παραλλαγής δίπλα από καλαμποκιές στην Κωπαΐδα, ή δίπλα από ξερολιθιές στην Μάνη; Καλή …ορτυκοχρονιά που πλησιάζει…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας