αγριοχοιρος

Published on 18 Ιουλίου, 2014 | by Kynoclub

0

Ο… τραυματισμένος κάπρος!

κείμενο: Ηλίας Γκαϊφύλιας

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Το αν θα πέσει κοντά ή μακριά ένα τραυματισμένο αγριογούρουνο εξαρτάται από το σημείο που χτυπήθηκε και τη σοβαρότητα του τραύματός του…

Αν χτυπηθεί στο κεφάλι θα μείνει επιτόπου! Αν χτυπηθεί στη σπονδυλική στήλη, θα γίνει το ίδιο, αλλά θα χρειαστεί τη «χαριστική βολή» γιατί δεν θα εκπνεύσει αμέσως. Αν χτυπηθεί στην καρδιά, ίσως δεν πέσει επιτόπου, αλλά δεν θα πάει μακριά. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που χτυπηθεί στα πνευμόνια, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα το καταβάλει η αιμορραγία.

Το τραύμα σε ένα από τα πόδια του όμως, δεν «σταματάει» το αγριογούρουνο… Θα πέσει κάνοντας μια – δυο τούμπες, αλλά αμέσως θα ξανασηκωθεί και θα φύγει. Οσο πιο ψηλά στο πόδι είναι το χτύπημα, τόσο πιο αργή γίνεται η φυγή του (μπορούμε να το προφτάσουμε αν το καταδιώξουμε).

Αντιθέτως, όσο πιο χαμηλά είναι το τραύμα τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να φύγει και να μη το… ξαναδούμε. Τα κοιλιακά τραύματα από την άλλη είναι μεν θανατηφόρα, αλλά όχι άμεσα! Το ζώο συνήθως «δραπετεύει» και… πεθαίνει μια  δυο μέρες αργότερα υποφέροντας, κάτι που αντιβαίνει κάθε δεοντολογικό κανόνα κυνηγίου και συμπεριφοράς προς το θήραμα.

agriogourounoΑξιολόγηση…

Ενας τρόπος για να αξιολογήσει ο κυνηγός τη βαρύτητα του τραύματος είναι το χρώμα του αίματος που αφήνει το αγριογούρουνο. Αν το χρώμα είναι προς το ροζ, σημαίνει ότι έχει τραυματιστεί στα πνευμόνια και θα το βρει κάπου εκεί κοντά.

Ενα βαριά τραυματισμένο αγριογούρουνο ποτέ δεν παίρνει ανήφορο. Συνήθως φεύγει πλαγιοκατηφορικά ή κατευθείαν κατηφορικά (αν είναι θανάσιμα τραυματισμένο). Να θυμάστε ότι ένα αγριογούρουνο που έχει «πέσει» κοντά ή μακριά δεν το πλησιάζουμε ποτέ από τον κατήφορο! Πάντα από πάνω, ώστε να το έχουμε χαμηλότερα…

Υπάρχει περίπτωση να μην είναι νεκρό και με τις τελευταίες του δυνάμεις να… σαλτάρει επάνω μας! Γι’ αυτό «πλησίασμα» πάντα από πάνω, διότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να κινηθεί προς τα πάνω παρά προς τα κάτω. Ενας τρόπος για να καταλάβουμε αν το αγριογούρουνο είναι νεκρό ή όχι, είναι τα αυτιά του. Αν τα κουνάει, έστω και αν είναι τελείως ακίνητο, δεν θα πρέπει να διστάσει ο κυνηγός να του ρίξει τη χαριστική βολή. Αλλος τρόπος για να καταλάβουμε ότι το αγριογούρουνο είναι βαριά τραυματισμένο είναι το ότι, σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου χτυπήθηκε, σταματάει τα άλματα και συνεχίζει βαδίζοντας με μικρά βήματα.

Επίσης, αν είναι βαριά τραυματισμένο, οπωσδήποτε θα πιει νερό από το πρώτο ποτάμι ή ρυάκι που θα συναντήσει, αλλά ύστερα από λίγο θα πέσει νεκρό.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας