επικαιροτητα

Published on 22 Ιουλίου, 2014 | by Kynoclub

0

Αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις. Αδιαφορία από τις κυνηγετικές….

Την έντονη αντίδραση έντεκα περιβαλλοντικών οργανώσεων ξεσήκωσε η προ ολίγων εβδομάδων απόφαση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκου Ταγαρά, να μειώσει κατά 4.138 τ.μ. τα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στην προστατευόμενη περιοχή των Αλυκών Κίτρους Πιερίας στον Κορινό προκειμένου να κατασκευαστεί ο οικισμός “Ολυμπιάδα”.

Με χθεσινό δελτίο τύπου που υπογράφουν οι έντεκα οργανώσεις κάνουν λόγο για “Ολυμπιάδα… τσιμέντου” και χαρακτηρίζουν ως αδικαιολόγητη, ατεκμηρίωτη και παράνομη την απόφαση που τροποποιεί τα όρια του ΚΑΖ στον Κορινό. Επιπρόσθετα, επισημαίνουν τους κινδύνους από την οικοδόμηση του οικισμού, ζητούν να ανακληθεί η απόφαση και προειδοποιούν ότι μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για αντίστοιχες αρνητικές ενέργειες και σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας.

Οι συνυπογράφουσες Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι οι ακόλουθες:

Αρκτούρος
Αρχέλων / Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Καλλιστώ / Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
Greenpeace
Medasset / Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
MOm / Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
WWF Ελλάς

“Η συγκεκριμένη Υ.Α. που συρρικνώνει τα όρια του Κ.Α.Ζ., αποτελεί μια ακόμη άσκηση ασύδοτης «ανάπτυξης», με την οποία επιχειρείται η διάνοιξη του δρόμου για την οικοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού «Ολυμπιάδα» και η οριστική «τακτοποίηση» μιας μεθόδευσης χρονολογούμενης από τη δεκαετία του ’90. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα μοναδικό υγρότοπο που φιλοξενεί σημαντικό πλούτο ειδών ορνιθοπανίδας. Με αυτήν τη δόλια παράκαμψη της νομοθεσίας, αλλά και της λογικής, δρομολογείται πλέον η κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου οικισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας 6.500 κατοίκων” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η περιοχή εκτός από ΚΑΖ αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.), του Δικτύου NATURA 2000 (GR1220010), ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.) με κωδικό GR1250004 και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. “Ωστόσο, ο αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. προέβη σε μείωση του ΚΑΖ κατά 4.000 στρέμματα μη λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου για την περιοχή, Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Παράλληλα, η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεκινήσει, ήδη από το 2013, προκαταρκτική διερεύνηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής”.

Η οικοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού, συνεχίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως τεκμηριώνεται και στην πρόσφατη έκθεση καταγραφής της ορνιθοπανίδας του Φ.Δ., παραβιάζει κατάφωρα την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς θα συντελέσει στην καταστροφή των ενδιαιτημάτων σημαντικών ειδών της ορνιθοπανίδας, αλλά και τύπων οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, προκαλώντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στη βιοποικιλότητά της. Την ίδια στιγμή δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, καθώς η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιος λόγος, με κανένα περιβαλλοντικό κριτήριο. Ακόμα και για όσους περιφρονούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου, αξίζει να επισημανθεί ότι η τσιμεντοποίηση μιας υγροτοπικής περιοχής θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελλοντικών κατοίκων του οικισμού σε περίπτωση πλημμύρας.

“Οι οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς ζητούμε από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. την άμεση ανάκληση της απόφασης τροποποίησης των ορίων του Κ.Α.Ζ. «Αλυκή Κίτρους», καθώς και την πλήρη ανάληψη των ευθυνών για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς την κατεύθυνση της αποτροπής της υποβάθμισης και της ορθής διαχείρισης του ανεκτίμητου αυτού υγροτόπου. Ο χειρισμός αυτός ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αντίστοιχες αρνητικές ενέργειες και σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας εξυπηρετώντας κοντόφθαλμες και επιζήμιες για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας, επιλογές. Παρόμοιας λογικής πολιτικές επιλογές και νομοθετήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ν/σ για τον αιγιαλό, δυστυχώς μονοπωλούν πλέον την ελληνική πραγματικότητα” καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Πηγή : http://www.olympiobima.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας