λαγος

Published on 25 Ιουλίου, 2014 | by Kynoclub

0

Οι λαγοί…του δρόμου!

Κείμενο: Λάζαρος Ευθυμιόπουλος

Πίνακες: Andrea Mazzoli

Σε όσους ασχολούνται είναι γνωστό ότι, ο λαγός έχει… ιδιαίτερη αδυναμία να φτιάχνει τα γιατάκια του πολύ κοντά σε δρόμο!

Και αυτή η επιλογή δεν είναι τυχαία, αλλά  έχει να κάνει με παράγοντες συναρτούμενους με τα τεχνάσματα ΄΄αυτοπροστασίας΄΄ που χρησιμοποιεί…

Το αγαπημένο του σημείο είναι η πάνω πλευρά του δρόμου, και κάποιο σημείο πολύ κοντά σε αυτόν.

Τους περισσότερους λαγούς τους έχω βγάλει στο ύψος ενός μέτρου πάνω  κάτω του αναχώματος που σχηματίζεται, όταν ο δρόμος βρίσκεται στο μέσον μιας βουνοπλαγιάς.

Αν πάλι ο δρόμος έχει πολλές διαδοχικές στροφές,  τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει γιατάκι πάνω σε κάποια από αυτές τις ενδιάμεσες στροφές!

Πάρα πολλές φορές έχει συμβεί να φεύγει κρυφά από την κάτω πλευρά, ακολουθώντας την άκρη του δρόμου για αρκετά μέτρα, σχεδόν αθέατος στην άκρη του τσιμέντινου μικρού στηθαίου… Μόλις απομακρυνθεί έτσι ΄΄κλεφτά΄΄ από το σκύλο,   αναπτύσσει ταχύτητα και χάνεται.

Παρά την σχετικά μικρή κυκλοφορία οχημάτων στα μέρη που τον κυνηγάμε, ο λαγός ξέρει να εκμεταλλεύεται …την αυτοκίνηση!  Κοντά στο δρόμο αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής από ότι στο πυκνό,  που η ιχνηλασία είναι πιο εύκολη για το σκύλο μας.

Για να φτάσει στο γιατάκι του δίπλα στο δρόμο, ο λαγός θα κάνει ένα γρήγορο κάθετο πέρασμα.  Το ίδιο θα κάνει και για να το εγκαταλείψει, οπότε το ΄΄ρίσκο΄΄  είναι ελάχιστο.

lagosΟ κυνηγός δύσκολα θα ρισκάρει το σκύλο του σε ένα δρόμο, ειδικά αν δεν έχει μεγάλη ορατότητα. Και ο σκύλος θα χρειαστεί να διασχίσει το δρόμο ψάχνοντας αρκετές φορές, αυξάνοντας την επικινδυνότητα να χτυπηθεί κατά λάθος από διερχόμενο αυτοκίνητο,  ή να εξαναγκαστεί να διακόψει την ιχνηλασία έστω και για λίγο.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αλεπού, που αποτελεί έναν από τους χειρότερους διώκτες του λαγού, μέρα και νύχτα…

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο λαγός θα επιλέξει να βγει ενώ περνάει το αυτοκίνητο, καλύπτοντας έτσι ακόμα και τον παραμικρό θόρυβο που μπορεί να κάνει.

Τα αμάξια άλλωστε και τα λάστιχα των αυτοκινήτων, είναι ότι πρέπει…για να σβήνουν ίχνη και να διακόπτουν ντορούς!

Πολλοί λαγοί, αφού διασχίσουν μια σχετικά μεγάλη απόσταση στο πυκνό προκειμένου να πάνε στο γιατάκι τους,  θα κατέβουν στο δρόμο και μετά θα τον ακολουθήσουν παράλληλα για πενήντα μέχρι εκατό μέτρα… Στο τέλος, θα ανέβουν πάλι στο πυκνό για να <<πιάσουν >>,  καλύπτοντας τέλεια τα τελευταία τους πατήματα.

Ο επιφυλακτικός…

Οι πρώτες μέρες της σεζόν, συνήθως είναι καλές από πλευράς κάρπωσης, ειδικά σε λαγούς που δεν έχουν την πίεση της αλεπούς ή του σκύλου…

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, κάποιοι από τους λαγούς που θα κυνηγηθούν, τελικά θα καταφέρουν να ξεφύγουν. Τότε, οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ένα επαναλαμβανόμενο ΄΄λάθος΄΄

Την επομένη επαναλαμβάνουμε την προσπάθεια στον ίδιο λαγό, πιστεύοντας ότι είναι ΄΄ευκολότερος΄΄ γιατί ξέρουμε πια την παρουσία του και το δρομολόγιο της διαφυγής του…

Αυτό που δεν υπολογίζουμε είναι ότι, και ο λαγός απέκτησε την ανάλογη εμπειρία από εμάς και το σκύλο μας!

Κατά κανόνα όμως, στην πορεία διαπιστώνουμε πως αυτός ο ίδιος λαγός… άλλαξε γιατάκι, ίσως και ΄΄γειτονιά΄΄.

Είναι πλέον ένας λαγός ΄΄υποψιασμένος΄΄,  που ακούει το καμπανάκι του σκύλου σας και ξέρει ακριβώς ποιος σκύλος τον ψάχνει!

Αν τουφεκίστηκε μάλιστα ανεπιτυχώς , τότε θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικός,  αρκετά μακριά από το σημείο που τον <<σηκώσατε>> την πρώτη φορά.

Η πιθανότητα να μπει στο σακίδιο είναι αρκετά μικρότερη από την πρώτη φορά που συναντήσατε τον ντορό του,  γι’ αυτό είναι πιο συνετό να τον αφήσετε μερικές ημέρες να επανέλθει στην περιοχή και να ανακτήσει την ηρεμία του .

Υπάρχουν περιπτώσεις που <<χαράμισα>> αρκετές ημέρες  κυνηγώντας τον ίδιο λαγό, αλλά όπως αποδείχθηκε, μάλλον τον… ΄΄εκπαίδευσα΄΄ τόσο καλά που την επόμενη χρονιά τον βρήκα πάλι μπροστά μου! Δεν μπορώ να πω οτι έχασα από αυτό το ΄΄παιγνίδι΄΄,  όπου δεν ξέρω ακόμα ποιος ΄΄εκπαίδευε΄΄ ποιον..

Υποψιάζομαι ωστόσο ότι, ο λαγός μπορεί και να είχε μάθει…. και το όνομά μου από τις πολλές φορές που τον κυνήγησα.

Ας δεχτούμε λοιπόν ότι κάποιοι λαγοί μας ξεπερνούν  σε εξυπνάδα,  ως κάτι ΄΄φυσιολογικό΄΄… Εμείς άλλωστε κυνηγάμε για άλλους λόγους, ενώ εκείνος παίζει την ζωή του κορώνα γράμματα. Γι’ αυτό, κάθε φορά που τον πλησιάζει ο σκύλος μας,  ΄΄μετράει΄΄ διπλά την κάθε του κίνηση.

Οι παλιότεροι λαγοκυνηγοί πάντως, συνιστούν …αλλαγή λαγού σε κάθε έξοδο!

Αυτό το ξέρετε;

Όσο πιο εύκολα και πιο ευθύγραμμα θα ιχνηλατηθεί  ένας λαγός από την βοσκή μέχρι την άκρη του δρόμου, τόσο πιο δύσκολα θα φτάσει ο σκύλος στο γιατάκι του. Τα τελευταία πατήματα που γίνονται από το λαγό έξω από το γιατάκι του,  θα γίνουν πάντα στο δρόμο.

Δείτε: http://www.andreamazzoli.it/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας