ποιντερ

Published on 26 Ιουλίου, 2014 | by Kynoclub

0

Το…βιογραφικό του Πόιντερ!

Κείμενο φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Πάντα είναι χρήσιμη μια αναδρομή στο …βιογραφικό του Πόιντερ.Κυρίως για τους νέους κυνηγούς και κυνόφιλους που τώρα ξεκινάνε, ή ακόμα και για τους παλιότερους… που ποτέ δεν χορταίνουν να διαβάζουν ή να ανακαλύπτουν καινούργια πράγματα για το πόιντερ!

Στοιχεία για την παρουσία του Πόιντερ στην Αγγλία υπάρχουν από το 1650. Άλλοι ιστορικοί πιστεύουν πως ήρθαν από τη μεσογειακή Ευρώπη (Ισπανία και Πορτογαλία), αλλά υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι η εξέλιξή τους συνέπεσε ιστορικά συγχρόνως στη Βρετανία και άλλες ηπειρωτικές περιοχές της Ευρώπης. Το σύγχρονο Πόιντερ μάλλον δέχτηκε την επίδραση του παλιού ισπανικού Δείκτη και του αγγλικού Αλεποθήρα, ενώ μάλλον μικρότερης σημασίας ήταν οι διασταυρώσεις με Μπλαντχάουντ και Γκρέιχαουντ. Η «μεταφύτευσή» της στις ηπειρωτικές χώρες (με κυριότερη «δεύτερη πατρίδα» την Ιταλία) επέφερε εξελίξεις που καταχωρίζονται κάτω από τον γενικό τίτλο «το μοντέρνο (ευρωπαϊκό) Πόιντερ».

Το ίδιο το Πόιντερ όμως απαιτεί ειδικευμένες γνώσεις γύρω από τον σκύλο φέρμας, τις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία του και βέβαια χώρο και χρόνο, σωστή ανατροφή, διατροφή και εξάσκηση για να διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση η ευαίσθητη «αγωνιστική μηχανή» του Πόιντερ. Αυτός ο σκύλος δεν είναι σαν όλα τα άλλα κυνηγόσκυλα: είναι ένα εξαιρετικά ραφιναρισμένο, εξειδικευμένο και καλλιεργημένο αριστούργημα της κυνοτροφικής τέχνης που δεν μπορεί να εμπιστεύεται κανείς σε όσους που θέλουν απλά ένα «πουλόσκυλο»…

gallinikoGalliniko of Mathiopoulos ιδιοκτήτης Γιάννης Μαθιόπουλος

Σε ποιους ταιριάζει

Το Πόιντερ δεν «σηκώνει» κακομεταχείριση και προχειρότητες. Χρειάζεται ποιότητα σ’ όλους τους τομείς της ζωής του, καθαρό αέρα και ήλιο, ελεύθερο καλπασμό, αγάπη, σχολαστική φροντίδα και ειδικό πρόγραμμα προπονήσεων.

Καρδιακές παθήσεις, αθλητικά ατυχήματα που οφείλονται σε έλλειψη φυσικής κατάστασης, ισχιακή δυσπλασία και ιστολογικά/ογκολογικά προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους στη φυλή, που είναι επιρρεπής και σε διαστολή/συστολή στομάχου αν δεν ακολουθείται προληπτικό πρόγραμμα στην ποσότητα, τη συχνότητα και τη χρονική στιγμή των γευμάτων.

Στο Πόιντερ ταιριάζουν μόνον όσοι αντιλαμβάνονται ότι είναι ο «αριστοκράτης» των σκύλων φέρμας.

Οχι εύκολος, όχι σκύλος που μπορεί να τον «στρώσει» κανείς χωρίς ν’ απολέσει την προσωπικότητα που διακρίνει τη φυλή από τις άλλες, όχι πάντοτε υπάκουος ή δουλικός, όχι σκύλος του κλουβιού, της αλυσίδας ή της ταράτσας, ούτε φτηνός εντοπιστής θηράματος και τίποτ’ άλλο…

Ο κυνηγός που αγαπάει τους ανοιχτούς ορίζοντες των κάμπων και τα ψηλά βουνά, εκείνος που λατρεύει την ανοιχτή έρευνα και τη στιγμή που ένα κυνηγόσκυλο ακινητοποιείται σε φέρμα, είναι ο ιδανικός «σύντροφος» για ένα Πόιντερ.

Η φυλή θα αποδώσει τα μέγιστα με κάποιον που έχει πλούσια προηγούμενη εμπειρία με κυνηγόσκυλα και ξέρει να φέρνει στην επιφάνεια τα καλύτερα στοιχεία τους χωρίς καταναγκασμούς και βίαιες «διορθώσεις».

rodeoRodeo Del Sargiadae ιδιοκτήτης Βασίλης Σακαντάνης

Η εργασία…
Το Πόιντερ είναι μια φυλή συμμετρική, καλοδεμένη, λυγερή και πανίσχυρη κατασκευή, ένα σύνολο αρμονικών καμπυλών που ρέουν η μία στην άλλη. Ασύγκριτο κεφάλι με ελαφρά κοίλη ρινική γέφυρα, όχι συμπιεσμένο ρύγχος, λεπτά μάγουλα, έκφραση ευγενική, ούτε σκληρή ούτε σκυθρωπή. Και τα μάτια σκούρα.

Αυτιά πεσμένα και λεπτά, λαιμός μακρύς και μυώδης, ευκρινή ακρώμια, κορμός ευρύχωρος, κοντό και φίνο στιλπνό τρίχωμα, κίνηση αεράτη, στιλάτη, ζωηρή και εργονομική. Υπερήφανη στάση και ιδιοσυγκρασία, σκύλος ξεχωριστός και υπέροχος με κάθε σημασία της λέξης, εξαίσιος σύντροφος του σπιτιού με άψογους τρόπους.

Ολα του τα προσόντα συγκλίνουν για την εξυπηρέτηση ενός και μόνο σκοπού: ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ θήραμα με ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ. Η ευκολία και η κομψότητα του τρόπου κίνησής του, του δίνουν ένα γρήγορο και επίμηκη καλπασμό, με σταθερό ρυθμό και ευθύγραμμη μετακίνηση.

Ο λαιμός πρέπει να διακρίνεται τεταμένος και ξεχωρίζοντας από τους ώμους. Το κεφάλι φέρεται πάνω από τη γραμμή της ράχης, με το ρύγχος ελαφρώς ανασηκωμένο. Με γεμάτο προσοχή βλέμμα, ανιχνεύει το τερέν μακριά μπροστά του, ώστε να το αξιοποιήσει με εξυπνάδα και να εκφράσει το κυνηγετικό του πάθος.

Τα μπροστινά μέλη τινάζονται μπροστά ψάχνοντας την επαφή τους με το έδαφος όσο γίνεται πιο μακριά μπροστά τους. Στην εκτίναξή τους ανεβαίνουν σχεδόν στην οριζόντια, επιτρέποντας έτσι τον μέγιστο διασκελισμό. Η κίνηση πρέπει να είναι ευρεία, εύκολη και αρμονική.

Από το πλάι ο κορμός φαίνεται να ταλαντεύεται ελαφρά αλλά η γραμμή της ράχης παραμένει οριζόντια και τεταμένη, μόνο η οσφύς κάμπτεται προς τα κάτω και τεντώνει σαν ελατήριο ενώ τα πίσω μέλη εκτινάσσονται όσο το δυνατόν πιο μακριά πίσω με μία δυναμική ώθηση.

Η ουρά φέρεται στην προέκταση της οσφύος, ποτέ ψηλότερα από αυτή, και κατά τον ευθύγραμμο καλπασμό μπορεί να ταλαντεύεται ελαφρά από πάνω προς τα κάτω. Η έρευνα καλά στηριγμένη στον άνεμο, είναι διασταυρωμένη, με ευρεία λαέ και ευθύγραμμα (ανάλογα με το τερέν).

Οι φέρμες…

Στις ιδανικές συνθήκες, όταν αντιλαμβάνεται την αναθυμίαση, εγκαταλείπει απότομα την έρευνά του για να ανέβει με ταχύτητα τον άνεμο με αποφασιστικότητα και αυταρχικότητα που τελειώνει με μία απότομη και βίαια φέρμα, σαν να έχει προσκρούσει σε ένα αόρατο τείχος.

Η αντίληψη της αναθυμίασης πρέπει να μεταφράζεται από μία αντίδραση ξαφνικότητας η οποία εκφράζεται βίαια. Στη στάση αυτής της απότομης και ξαφνικής φέρμας, φαίνεται εκπαιδευμένο, σαν γλυπτό, με τον λαιμό τεντωμένο, το κεφάλι στην ευθεία ή πάνω από τη γραμμή της ράχης, το ρύγχος οριζόντιο ή ανασηκωμένο, τα ρουθούνια διεσταλμένα, το βλέμμα αστραποβόλο, τα αυτιά ανασηκωμένα όσο γίνεται, τους μυς σε στύση και προεξέχοντες, με ένα μπροστινό μέλος συχνά αναδιπλωμένο ή ένα από τα πίσω μέλη τεταμένο πολύ πίσω. Παραμένει έτσι απολιθωμένο σε μία έκφραση απόλυτης βεβαιότητας.

Αν το θήραμα επιχειρήσει να περπατήσει, το υποδεικνύει μεγαλώνοντας ακόμα πιο πολύ την ένταση και ανασηκώνοντας ακόμα το ρύγχος για να μη χάσει την αναθυμίαση. Το ποντάρισμά του είναι άπληστο, αποφασιστικό και κυρίαρχο και μπορεί να εκφραστεί και σαν συνέχεια από κοφτές φέρμες, τυπικές της φυλής του.

Στη συναίνεση η φέρμα πρέπει να έχει αυταρχικότητα (αν και λιγότερο τεταμένη) από το Πόιντερ που βλέπει ξαφνικά τον σύντροφό του σε φέρμα και όντας κοντά ο ένας στον άλλον. Αν βρίσκονται μακριά μεταξύ τους, τότε η συναίνεση μπορεί να γίνει μετά ένα σύντομο ποντάρισμα.

mplek

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Tο Πόιντερ που δεν ανατρέφεται με αγάπη, ενθάρρυνση, υπομονή και σεβασμό, είναι ένα δυστυχισμένο σκυλί, που ο ιδιοκτήτης του δεν θα γνωρίσει ποτέ την ανωτερότητα της πραγματικής ψυχής του.

Βιαστικοί και ανυπόμονοι, ψυχροί και αδιάφοροι ή άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία με σκύλους φέρμας, είναι αδύνατον να κάνουν ένα καλό «ζευγάρι» με ένα Πόιντερ.

ΠΟΪΝΤΕΡ


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας